Mire figyeljünk cukorbetegként, ha utazásra készülünk?

Mire figyeljünk cukorbetegként, ha utazásra készülünk?

Mire figyeljünk cukorbetegként, ha utazásra készülünk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha egy cukorbeteg távoli, főképp repülővel való utazásra szánja rá magát, egy kicsit több előkészülettel és alapossággal kell belevágnia, hogy a pihenés ne váljon egy negatív élménnyé. Mire figyeljünk cukorbetegként, ha utazásra készülünk?

Európán belül ingyenesen kiváltható az Európai Biztosítási Kártya, de fontos tudni, hogy ez csak a sürgősségi ellátásra vonatkozik az Unióban, ill. a hazánkkal megállapodást kötött országokkal. Éppen ezért, érdemes utasbiztosítást kötnünk arra az esetre, ha nem sürgős ellátásra van szükségünk (probléma esetén a biztosító fedezi az ellátást). 

Hogyan tervezzünk nyaralást cukorbetegként?

  • A helyszín kiválasztásakor ismerkedjünk meg, az adott hely étkezési szokásaival, hogy hozzávetőlegesen megismerjük az ételek szénhidrát tartalmát.
  • A szállás helyét is érdemes ilyen szemszögből kiválasztani, ill. figyelembe venni a közeli orvosi rendelő elérhetőségét (és ez nemcsak cukorbetegeknél fontos).
  • Gondoljuk át előre, hogy milyen fizikai igénybevételnek leszünk kitéve, hisz ettől is függ a beadandó inzulin mennyisége. Éppen emiatt, ha hirtelen leesne a vércukrunk, fontos, hogy a szőlőcukor most se maradjon otthon.
  • Egyeztessünk a diabetológusunkkal és körzeti orvosunkkal, hiszen ők azok, akiktől konkrét segítséget kaphatunk.
  • Legyenek meg a szükséges védőoltásaink! Látogassunk el a legközelebbi oltóközpontba, ahol a szakemberek pontosan meg tudják mondani, hogy hova, milyen védőoltás szükséges, stb.
  • Vigyünk magunkkal legalább +10 napra való inzulint, azért, ha esetleg ott ragadnánk, ne kerüljünk nehéz helyzetbe.
  • Nem árt, ha utazásunkkor tudják (pl. az idegenvezető, a repülőgép személyzete, szállodában), hogy cukorbetegek vagyunk.

Mire figyeljünk, ha repülőgéppel utazunk?

A biztonsági előírások miatt figyeljünk rá, hogy csak orvosi tanúsítvánnyal, kézipoggyászként vihetjük magunkkal a vércukormérő készülék és azok tartozékait (a vércukor-tesztcsíkokat, az inzulint, inzulintollat, glükagon-szettet, belövő készüléket, és pótelemet). A tanúsítványt díjmentesen a kezelőorvos állítja ki: „Szakorvosi igazolás külföldi utazáshoz” néven. Vannak olyan betegek, akik inzulin pumpát használnak, ezt is fontos előre tudni a repülőtéren,így ezt is érdemes feltüntetni az igazoláson. Fontos, hogy az igazolást a visszaútra is megőrizzük.

Írta: Huszár Zsoltné

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tévhitek az inzulinterápiáról
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?
Mik az inzulinterápia mellékhatásai?
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...