COPD

COPD

1 perces olvasási idő
Szerző: Tüdőközpont, pulmonológia
A COPD első tünetei általában fokozatosan jelennek meg 40-45 éves kor felett. A betegség jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a tünetek súlyosbodása lelassítható.

Kiváltó okok

A COPD-s betegek közel 90 százaléka dohányzik vagy dohányzott korábban, de a betegség kialakulásában emellett döntő szerepet játszik a környezetszennyezés, a városi szmog, lehet munkahelyi ártalom és okozhatja genetikai eltérés – az alfa-1-antitripszin fehérje hiánya – is.

Tünetei

A szerzett betegség első tünetei jellemzően 40-45 éves kor felett jelennek meg, rendszerint fokozatosan. A folyamat kezdetén a légúti gyulladás tünetei uralják a képet: ebben a stádiumban jellemző a köhögés, a változó intenzitású köpetürítés. A panaszok kezdetben csak reggelente, később egyre gyakrabban, napközben is jellemzőek.  

COPD-ben a hörgők nyálkahártyájában tartós gyulladás alakul ki, emiatt a nyálkahártya megduzzad, sok váladék termelődik, a hörgők falában levő izmok összehúzódnak: ez a 3 tényező eredményezi a hörgőszűkületet, ami miatt sípoló légzés, nehézlégzés alakul ki.

Nagyon súlyos esetben a hörgők akár le is záródhatnak, ilyenkor beszélünk tüdőtágulásró, de tartós gyulladás hatására a tüdő veszíthet a rugalmasságából és kialakulhat a maradandó hörgőszűkület is.

Fontos a korai felismerés és kezelés

Mindezek következménye a légzőfelület fokozatos csökkenése és ezzel arányosan a légszomj megjelenése. Az eleinte csak nagyobb terhelésre – például lépcsőzésnél - jelentkező nehézlégzés a folyamatok előrehaladásával fokozatosan súlyosbodik, rontva a betegek életminőségét, szűkítve az életterüket. Előrehaladott állapotban oxigén adására is szükség lehet.

A COPD nem gyógyítható, de légzésfunkciós vizsgálattal kimutatható, és ha időben kezdődik a kezelése, a tünetek súlyosbodása lelassítható. Emellett fontos a dohányzás elhagyása, ezzel jelentősen javítani lehet a hörgők krónikus gyulladásán.

Útmutató

  • A COPD első tünetei általában fokozatosan jelennek meg, jellemzően 40-45 éves kor felett, iyenkor jellemző a változó intenzitású köpetürítés és a köhögés.
  • Idővel nehézlégzést, sípoló légzést és hörgőszűkületet okozhat a hörgők nyálkahártyájának tartós gyulladása.
  • A COPD diagnosztizálása légzésfunkciós vizsgálattal történik.
  • A betegség jelenleg nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel a tünetek súlyosbodása lelassítható.
COPD - Részletesen a témáról
Mit tehetünk a COPD ellen?
A COPD előrehaladása lassítható, a tünetek enyhíthetőek, de a betegség jelenleg sajnos nem gyógyítható. Mit tehetünk a jobb életminőség fenntartása érdekében?
COVID és COPD - Valóban magasabb a rizikó?
Folyamatos kutatás tárgyát képezi, hogy melyek azok az alapbetegségek, amelyek különös kockázatot jelentenek a koronavírus következményei szempontjából. A listán több krónikus tüdőbetegség van, közöttük a COPD és az asztma is.
Mit tehetünk, ha megjelennek a COPD tünetei?
A WHO adatai szerint a COPD a harmadik vezető halálok világszerte, amely 3,23 millió ember haláláért felelős. Magyarországon a COPD-s betegek száma meghaladhatja a félmilliót, de a betegeknek csak mintegy egyharmada kap kezelést a diagnózis hiánya miatt. Mit tehetünk, ha kiderül, hogy érintettek vagyunk?
Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?
A COPD sajnos Magyarországon is népbetegségnek tekinthető. Egyes becslések szerint a hazai COPD-s betegek száma félmillió felett van, közülük sokan nem kapnak megfelelő kezelést, mert az esetükben későn, vagy egyáltalán nem kerül sor diagnózisra. Mi okozza, mit tehetünk, és hogyan őrizzük meg a tüdőnk egészségét?
Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?
A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó betegség. Bár jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de az előrehaladása lassítható, akár jelentős mértékben is. Hogyan?
Hogyan kezelhető a COPD?
A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy hosszú lefolyású, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Hogyan kezelhető?
Tüdőrák - A dohányzás elhagyásával javíthatóak az esélyek
Mindenki által ismert tény, hogy a dohányzás összefügg a legnagyobb számban halált okozó daganatos betegséggel, a tüdőrákkal. Leszokni nagyon nehéz – ezért a legjobb, ha nem is szokunk rá! Ebben nagy segítséget adhat a család.
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a COPD?
A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) egy hosszú lefolyású, a tüdő fokozatosan súlyosbodó, visszafordíthatatlan károsodásával járó betegség. Hogyan kezelhető?
Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?
A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó betegség. Bár jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de az előrehaladása lassítható, akár jelentős...
Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?
A COPD sajnos Magyarországon is népbetegségnek tekinthető. Egyes becslések szerint a hazai COPD-s betegek száma félmillió felett van, közülük sokan nem kapnak megfelelő kezelést, mert az esetükben...
Mit tehetünk, ha megjelennek a COPD tünetei?
A WHO adatai szerint a COPD a harmadik vezető halálok világszerte, amely 3,23 millió ember haláláért felelős. Magyarországon a COPD-s betegek száma meghaladhatja a félmilliót, de a betegeknek csak...