Mit tehetünk, ha megjelennek a COPD tünetei?

Mit tehetünk, ha megjelennek a COPD tünetei?

Mit tehetünk, ha megjelennek a COPD tünetei?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A WHO adatai szerint a COPD a harmadik vezető halálok világszerte, amely 3,23 millió ember haláláért felelős. Magyarországon a COPD-s betegek száma meghaladhatja a félmilliót, de a betegeknek csak mintegy egyharmada kap kezelést a diagnózis hiánya miatt. Mit tehetünk, ha kiderül, hogy érintettek vagyunk?

Mi jellemzi a COPD betegséget?

A COPD - krónikus obstruktív tüdőbetegség - a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó, hosszú lefolyású, fokozatosan súlyosbodó betegsége, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik – lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A betegség előrehaladása lassítható, a tünetek enyhíthetőek, de a COPD jelenleg sajnos nem gyógyítható.

Mi okozza?

A legfőbb okok között elsősorban a dohányzás szerepel, de a légszennyezettség, a kémiai anyagoknak való kitettség, légúti fertőzések is szerepelhetnek közöttük.

Mit tehetünk, amikor megjelennek a tünetek?

Ha nehézlégzést vagy tartós köhögést tapasztalunk, keressük fel orvosunkat, mert a betegség korai felismerése és kezelése javíthatja az életminőséget, lassíthatja az állapotromlást. Megfelelő kezelés hiányában a tünetek súlyosbodnak, tovább romlik a légzésfunkció, ami fáradékonyságot okoz, és ez befolyásolja a mindennapi tevékenységet, munkavégzést is. Állandósul a köhögés, ami gyakran fokozott nyáktermeléssel jár együtt.

Fontos a megfelelő kezelés

Sokan, akiket COPD-vel diagnosztizáltak, de enyhék a tüneteik, nem érzik a változtatás sürgősségét, vagy úgy tekintenek a betegségükre, mintha ez is a korral járó, lassú lefolyású egészségromlás lenne, amellyel együtt lehet élni, legfeljebb vissza kell majd venni a mindennapok intenzitásából. De messzemenően nem ez a helyzet! A COPD, ha sem életformaváltással, sem terápiával nem tesznek ellene, nagy eséllyel egyre gyorsuló romlást eredményez, súlyosan rontva ezzel a beteg életkilátásait.

Az a szemlélet sem állja meg a helyét, hogy úgysincs mit tenni, mert a betegség folyik a maga ütemében. Éppen ellenkezőleg: modern terápiák és a betegek által is könnyen kezelhető új generációs inhalálókészülékek állnak már az orvosok és betegek rendelkezésére, amelyek lényegesen hatékonyabban juttatják a tüdőbe az apró cseppekké porlasztott hatóanyagot, mint a korábbi eszközök. Ezekkel még inkább értelmet nyer a beavatkozás, mert az egyre jobb terápiáknak köszönhetően egyre nőnek a kezelt és a kezeletlen COPD-s betegek életkilátásai közti különbségek. A magyar egészségügyi hálózat alkalmas arra, hogy kiszűrje a COPD-s betegeket, és támogatott formában is hozzá lehet férni a legmodernebb terápiákhoz.

Mit lehet tenni a COPD ellen?

  • Mivel a dohányzás egyértelműen a legfőbb oka a COPD kialakulásának és a tünetek súlyosbodásának, ezért messze a legtöbb, amit tehetünk, annak érdekében, hogy drasztikusan csökkentsük a COPD kialakulásának esélyét, hogy nem gyújtunk rá.
  • Ha már diagnosztizált COPD-betegről beszélünk, akkor a legfontosabb, hogy a beteg abbahagyja a dohányzást és a légzési nehézségek ellenére is tartsa fent aktív életmódját - állapotától függően – törekedjen a rendszeres mozgásra.
  • A modern terápiák mellett a COPD kezeléséhez mindig is szükség lesz a beteg együttműködésére, azaz a terápiakövetésre és a megfelelő életmód követésére. Aktív évekkel, évtizedekkel ajándékozhatja meg magát az, aki gyorsan és megfelelően reagál arra, ha COPD-vel diagnosztizálják.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.