Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó betegség. Bár jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de az előrehaladása lassítható, akár jelentős mértékben is. Hogyan?

A betegség előrehaladtával a tüdőszövet károsodik, a légutak beszűkülnek, a tüdő funkciója fokozatosan csökken. Jellemző tünetei a betegségnek a tartós köhögés, a nehézlégzés és a fáradékonyság.

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

A COPD nem gyógyítható, de a betegség súlyosbodása, és ezzel együtt a tünetek rosszabbodása lassítható, akár számottevően is. Akinél a COPD-t korai fázisban diagnosztizálják, annál általában nagyobb eséllyel tudnak olyan terápiát alkalmazni, amely – a beteg által követett megfelelő életformával együtt - lelassítja a betegséget. Azt, hogy egy betegség a diagnózis pillanatában korai fázisú-e, összetett vizsgálatok állapítják meg, és az eredménytől függhet a beteg további életkilátása és kezelése is. A COPD korai fázisban való felfedezése, az eredmények alkalmazása a betegség valószínű kifutásának megállapításában és a beteg kezelésében, jelenleg intenzív kutatások tárgyát képezi.

Mit tehetünk?

A COPD-vel élők számára is a legfontosabb: azonnal le kell állniuk a dohányzással. Emellett a rendszeres mozgás, a friss levegőn tartózkodás is segítenek a betegség lassításában, vagyis a betegek számára is értelmet nyer a tüdejükkel való törődés.

Forrás: Hellercom

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.