Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó betegség. Bár jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de az előrehaladása lassítható, akár jelentős mértékben is. Hogyan?

A betegség előrehaladtával a tüdőszövet károsodik, a légutak beszűkülnek, a tüdő funkciója fokozatosan csökken. Jellemző tünetei a betegségnek a tartós köhögés, a nehézlégzés és a fáradékonyság.

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

A COPD nem gyógyítható, de a betegség súlyosbodása, és ezzel együtt a tünetek rosszabbodása lassítható, akár számottevően is. Akinél a COPD-t korai fázisban diagnosztizálják, annál általában nagyobb eséllyel tudnak olyan terápiát alkalmazni, amely – a beteg által követett megfelelő életformával együtt - lelassítja a betegséget. Azt, hogy egy betegség a diagnózis pillanatában korai fázisú-e, összetett vizsgálatok állapítják meg, és az eredménytől függhet a beteg további életkilátása és kezelése is. A COPD korai fázisban való felfedezése, az eredmények alkalmazása a betegség valószínű kifutásának megállapításában és a beteg kezelésében, jelenleg intenzív kutatások tárgyát képezi.

Mit tehetünk?

A COPD-vel élők számára is a legfontosabb: azonnal le kell állniuk a dohányzással. Emellett a rendszeres mozgás, a friss levegőn tartózkodás is segítenek a betegség lassításában, vagyis a betegek számára is értelmet nyer a tüdejükkel való törődés.

Forrás: Hellercom

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.
Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?
A COPD sajnos Magyarországon is népbetegségnek tekinthető. Egyes becslések szerint a hazai COPD-s betegek száma félmillió felett van, közülük sokan nem kapnak megfelelő kezelést, mert az esetükben...