Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A COPD, azaz krónikus obstruktív tüdőbetegség visszafordíthatatlan, fokozatosan súlyosbodó betegség. Bár jelenlegi ismereteink szerint nem gyógyítható, de az előrehaladása lassítható, akár jelentős mértékben is. Hogyan?

A betegség előrehaladtával a tüdőszövet károsodik, a légutak beszűkülnek, a tüdő funkciója fokozatosan csökken. Jellemző tünetei a betegségnek a tartós köhögés, a nehézlégzés és a fáradékonyság.

Mire számíthatunk a COPD diagnózisa után?

A COPD nem gyógyítható, de a betegség súlyosbodása, és ezzel együtt a tünetek rosszabbodása lassítható, akár számottevően is. Akinél a COPD-t korai fázisban diagnosztizálják, annál általában nagyobb eséllyel tudnak olyan terápiát alkalmazni, amely – a beteg által követett megfelelő életformával együtt - lelassítja a betegséget. Azt, hogy egy betegség a diagnózis pillanatában korai fázisú-e, összetett vizsgálatok állapítják meg, és az eredménytől függhet a beteg további életkilátása és kezelése is. A COPD korai fázisban való felfedezése, az eredmények alkalmazása a betegség valószínű kifutásának megállapításában és a beteg kezelésében, jelenleg intenzív kutatások tárgyát képezi.

Mit tehetünk?

A COPD-vel élők számára is a legfontosabb: azonnal le kell állniuk a dohányzással. Emellett a rendszeres mozgás, a friss levegőn tartózkodás is segítenek a betegség lassításában, vagyis a betegek számára is értelmet nyer a tüdejükkel való törődés.

Forrás: Hellercom

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.