Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.16.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A COPD sajnos Magyarországon is népbetegségnek tekinthető. Egyes becslések szerint a hazai COPD-s betegek száma félmillió felett van, közülük sokan nem kapnak megfelelő kezelést, mert az esetükben későn, vagy egyáltalán nem kerül sor diagnózisra. Mi okozza, mit tehetünk, és hogyan őrizzük meg a tüdőnk egészségét?

Mi okozza a COPD-t?

A COPD kialakulásának legfőbb oka a dohányzás – a COPD-sek nagy többsége a dohányosok és egykori dohányosok közül kerül ki –, de szerepet játszik a szennyezett levegő és környezet, és kisebb hányadban genetikai adottságok is.

A tüdőd egy életre szól!

A COPD leggyakoribb oka tehát egy olyan körülmény, amelynek megléte teljes mértékben rajtunk múlik. A tüdőnk kulcsfontosságú szervünk az életünk végéig szolgál minket, nem pótolható, és ennek megfelelően kell becsülnünk és óvnunk. Egy embernek már a születése pillanatától kezdve hat a környezete tüdejének egészségére, ezeknek a környezeti behatásoknak egy része befolyásolható. Az aktív dohányzás egyértelműen rajtunk múlik, és ráadásul ez a legfőbb okozója a COPD-nek - erről akkor sem szabad megfeledkezni, ha tudjuk, hogy milyen nagy nehézséget jelent a leszokás. De meg lehet említeni a passzív dohányzást is, és ezzel együtt a dohányzóknak azt a felelősségét, hogy ne tegyenek ki másokat a füst káros hatásainak.

Miért nem megoldás az elektromos cigaretta?

A dohányzás pótlására kifejlesztett egyéb, nem égésen alapuló eszközök nem tekinthetők megoldásnak, mert – a dohányzáshoz hasonlóan – idegen anyagot juttatnak be a tüdőbe, amellyel annak így meg kell küzdenie. A tüdő tiszta levegőre vágyik, hogy oxigénnel láthassa el a szerveinket.

Mit tehetünk tüdőnk egészségének megőrzéséért?

A környezetünk egy része nyilván nem saját választás eredménye, vagy legalábbis nem változtatható gyorsan, hiszen például a lakóhelyünkön is lehet időnként gyengébb a levegő minősége. De szinte mindig van tere annak, hogy javítsunk a minket érő hatásokon, és ezzel óvjuk a tüdőnk egészségét. A szellőztetés idejét is megválaszthatjuk úgy, hogy jobb minőségű levegőt engedünk be, és jó esetben a szabadban végzett testmozgás idejének és helyszínének is fontos szempontja, hogy jó legyen a levegő. Az egészségtudatos életmódnak érdemes a részévé tenni a tüdőnkkel való törődést, a rendszeres mozgást a friss levegőn, vagy akár a légzőgyakorlatokat.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.11.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.