Szaglászavar

Szaglászavar

1 perces olvasási idő
Szerző: Fül-orr-gégeközpont, fül-orr-gégészet
A szaglás- és ízérzés csökkenésének vagy tartós elvesztésének számos oka lehet, melynek kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis nagymértékben befolyásolhatja életminőségünket.

A szaglás kiemelt fontossággal bír az életminőség terén, jelentőségét mégis sokan elhanyagolják, kevésbé tartják fontosnak, mint a látást vagy a hallást. Pedig számos munkakörben fontos a jó szaglás (pl. tűzoltóknál, katonáknál). A szaglászavarok kialakulásának nagyon sok oka lehet. Közre játszhat a megjelenésében többek közt valamilyen trauma, fejsérülés, idegrendszeri rendellenességet (pl. Parkinson-kór, vagy SM) is jelezhet, oka lehet gyógyszer mellékhatás, autoimmun vagy endokrin betegség is. A fül-orr-gégészeti vonatkozású kiváltó okok közt szerepelnek műtét (pl. orrsövény) utáni állapotok, felső légúti, illetve szinonazális, vagyis az orrot- és melléküregeket érintő fertőzések és a COVID. Tapasztalatok szerint a szaglásvesztés gyakran együtt jár az ízérzékelés elvesztésével is.

Fontos a kezelés

Kezelése nem elhanyagolandó, ugyanis a szaglásvesztés több módon is ronthatja az életminőséget:

  • A szaglászavar egyénenként különböző ideig tarthat. Valakinél néhány napon vagy héten belül visszatér a normál szaglás, de előfordul, hogy a szaglásvesztés tartósan, akár 6 hónapig is fennmarad. 
  • Ez az állapot a kutatások szerint is érzelmileg igen megterhelő, az érintettek körében gyakori a fokozott stressz, depressziós tünetek megjelenése. 
  • Táplálkozási problémák is jelentkezhetnek, hiszen nem tudja a beteg élvezni az ételek ízét, sokan kevesebbet esznek, vagy épp túlízesítik, édesítik, sózzák vagy fűszerezik az ételeiket – hosszú távon egyik sem egészséges. 
  • A külvilágról kapott információkat az érzékszerveink biztosítják. Az ízlés és a szaglás hiánya akár életveszélyes következményekkel is járhat, például, ha nem érezzük, hogy szivárog a gáz, vagy odaégett az étel, de komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a romlott élelmiszer elfogyasztása is. 

Minél több idő telik el a szaglás gyengülésének, elvesztésének kialakulása után, annál kisebb a valószínűsége, hogy a szaglóhám teljesen regenerálódik majd. Ezért fontos, hogy már a kezdeteknél orvoshoz forduljon, aki megkezdi a mielőbbi terápiát.

Útmutató

  • A szaglás- és ízérzés csökkenésének vagy tartós elvesztésének számos oka lehet, melynek kivizsgálása minden esetben indokolt, ugyanis nagymértékben befolyásolhatja életminőségünket.
Szaglászavar - Részletesen a témáról
Mit lehet tudni az AstraZeneca Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az AstraZeneca brit-svéd gyógyszervállalat és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett Covid-19 elleni vakcinát 2021. januárjában, harmadikként – a Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagait követően – engedélyezték az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mit lehet tudni a Janssen egydózisú Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Johnson&Johnson amerikai cég belga leányvállalata, a Janssen által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina alkalmazását 2021. márciusában engedélyezte az Európiai Gyógyszerügynökség. Magyarországon 2021. áprilisában kezdődött meg vele az oltási program.
Melyik Covid19-elleni vakcinát válasszuk?
A SARS-CoV-2 koronavírus által okozott COVID-19 megbetegedés ellen jelenleg 6 védőoltás (vakcina) érhető el hazánkban. Ezek különböző módokon a szervezet immunválaszát váltják ki a koronavírussal szemben. Mit tudhatunk meg az oltásokról?
Mit lehet tudni a Moderna Covid-19 elleni vakcinájáról?
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Mennyire veszélyes a Flurona?
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) referencialaborjában találtak már olyan mintát, amelyben a koronavírus mellett más légúti kórokozó - mint az óriássejtes vírus vagy az adenovírus - is kimutatható volt. Az új tünetegyüttest fluronának nevezték el. Mit kell tudni róla?
Mit lehet tudni a harmadik Covid-19 elleni oltásról?
Magyarországon – Európában elsőként – 2021. augusztus 1-jétől lehetőség van harmadik Covid-19 elleni oltóanyag beadatására. A vakcináció – az eddigiekhez hasonlóan – ingyenes és önkéntes.
Tanácsos-e a parlagfű allergiát parlagfűvel kezelni?
Sokakat elbizonytalanítanak az évről évre megjelenő, magukat „természetes” módszerként hirdető megoldások az allergia kezelésére. Ennek egyik szélsőséges példája, amikor az allergiás számára annak a növénynek, vagy a főzetéből készített tea, lekvár rendszeres fogyasztását javasolják, amire allergiás. De vajon valóban javasolt-e ez a módszer?
Mit lehet tudni a Pfizer/BioNTech Covid-19 elleni vakcinájáról?
A Pfizer amerikai gyógyszervállalat és a BioNTech német biotechnológiai cég közös fejlesztésű Covid-19 elleni oltóanyaga (Pfizer/BioNTech) elsőként kapta meg a használati engedélyt az Európai Unióban, így Magyarországon is.
Hasznos lehet
Mi okozhat szaglászavart?
A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az ízérzékelés elvesztése és szaglászavar, így nem csoda, ha ez jut eszünkbe először, ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk, ám fontos tudni, hogy számos olyan...