Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?

Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?

Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.10.24.
Szerző: Semmelweis Egyetem
Számos módszer létezik, amely segítségünkre lehet a poszt-Covid szindróma pszichológiai tüneteinek enyhítésében, azonban ha ezek nem hoznak eredményt, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni. Mikor és kit kereshetünk fel pszichés problémáinkkal?
Erről olvashatsz a cikkben

Mindenképpen kérjünk külső segítséget, akkor, ha:

  • Alvási problémák esetén (ha többször alszunk rosszul, mint jól 1 hónap után)
  • Hangulati tünetek esetén két hét után
  • Ha nagyon kétségbeesett, esetleg halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolataink vannak, akkor AZONNAL
  • Ha a COVID-dal kapcsolatos élményekre való kínzó visszaemlékezések, emlékbetörések száma nem csökken, hanem nő
  • Illetve minden esetben, ha a pszichológiai tünetek rontják az életminőségünket és akadályoznak minket hétköznapi tevékenységeinkben

Kihez fordulhatunk?

  • Első körben fordulhatunk a háziorvosunkhoz, egyrészt gyógyszeres segítséget ő is tud adni, másrészt el tudja mondani, hogy a lakhelyünk környékén kihez fordulhatunk.
  • Hívhatjuk a Lelki Elsősegély telefonszolgálatot is éjjel-nappal, ingyenesen előtárcsázás nélkül (tehát nem kell a 0620-at, a 0630-at vagy a 0670-et eléírni) a 116-123 telefonszámon.
  • Mentális (pszichológiai) tüneteinkkel a háziorvoson kívül pszichiáter, klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta orvos szakemberhez is fordulhatunk.
  • Egyre több poszt-COVID szakrendelés kezdi meg működését, ezzel kapcsolatban is háziorvosunk tud segíteni.

Fontos tudni!

Az önsegítő módszerek, ha önmagukban kevésnek bizonyulnak, megnövelik minden egyéb kezelés hatékonyságát, ezért akkor is érdemes folytatnunk (vagy elkezdenünk) őket, ha szakemberhez járunk!

Kapcsolódó témák
Szerző: Semmelweis Egyetem Megjelenés dátuma: 2021.10.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a poszt-covid-szindróma témában?
Hasznos lehet
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...
Magyarországon több százezer embert érinthet a meddőség, becslések szerint a párok körülbelül negyede akad el a gyerekvállalás útján. Mi okozhat meddőséget?
A végtagok fájdalmas, több fázisban történő átmeneti elszíneződését nevezzük Raynaud-jelenségnek, mely több formában is megjelenhet.