Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?

Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?

Kihez fordulhatok, ha poszt-COVID pszichés tüneteim vannak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.23.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Számos módszer létezik, amely segítségünkre lehet a poszt-Covid szindróma pszichológiai tüneteinek enyhítésében, azonban ha ezek nem hoznak eredményt, minden esetben érdemes orvoshoz fordulni. Mikor és kit kereshetünk fel pszichés problémáinkkal?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Mindenképpen kérjünk külső segítséget, akkor, ha:

  • Alvási problémák esetén (ha többször alszunk rosszul, mint jól 1 hónap után)
  • Hangulati tünetek esetén két hét után
  • Ha nagyon kétségbeesett, esetleg halállal vagy öngyilkossággal kapcsolatos gondolataink vannak, akkor AZONNAL
  • Ha a COVID-dal kapcsolatos élményekre való kínzó visszaemlékezések, emlékbetörések száma nem csökken, hanem nő
  • Illetve minden esetben, ha a pszichológiai tünetek rontják az életminőségünket és akadályoznak minket hétköznapi tevékenységeinkben

Kihez fordulhatunk?

  • Első körben fordulhatunk a háziorvosunkhoz, egyrészt gyógyszeres segítséget ő is tud adni, másrészt el tudja mondani, hogy a lakhelyünk környékén kihez fordulhatunk.
  • Hívhatjuk a Lelki Elsősegély telefonszolgálatot is éjjel-nappal, ingyenesen előtárcsázás nélkül (tehát nem kell a 0620-at, a 0630-at vagy a 0670-et eléírni) a 116-123 telefonszámon.
  • Mentális (pszichológiai) tüneteinkkel a háziorvoson kívül pszichiáter, klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta orvos szakemberhez is fordulhatunk.
  • Egyre több poszt-COVID szakrendelés kezdi meg működését, ezzel kapcsolatban is háziorvosunk tud segíteni.

Fontos tudni!

Az önsegítő módszerek, ha önmagukban kevésnek bizonyulnak, megnövelik minden egyéb kezelés hatékonyságát, ezért akkor is érdemes folytatnunk (vagy elkezdenünk) őket, ha szakemberhez járunk!

Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2023.01.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.