Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?

Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?

Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.09.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Az örömérzés képességének gyengülése vagy az örömtelenség (anhedonia) gyakori tünete a poszt-COVID mentális szindrómának. Ha azt érzékeljük,hogy csökkent az örömre való képességünk, akkor a következőket tehetjük:
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben
  • Vezessünk örömnaplót, írjuk le, milyen jó dolgok történtek velünk aznap. Ezek lehetnek nagyon aprók (pl. láttunk egy feketerigót, vagy találkoztunk az utcán egy kedves ismerősünkkel). A nagyobb örömöket akkor tudjuk majd átélni, ha a kicsiket is észrevesszük!
  • Ezt fokozzuk azzal, hogy minden este válasszuk ki, mi volt a 3 legjobb dolog az elmúlt napunkban. Nem lehet sem egy, sem kettő, háromnak kell lennie!
  • Írjunk öröm-önéletrajzot: Írjuk le, hogy egészen kisgyermek korunktól mostanáig melyek voltak a fő mindennapi örömforrásaink! Különösen fontos visszaemlékezni arra, hogy mik tartották bennünk a lelket akkor, amikor nehéz életszakaszunk volt! Ezután gondoljuk végig, mit tudnánk ezekből beiktatni most is a mindennapokba?
  • Ezek a módszerek sem mennek majd egyik napról a másikra, türelem kell ahhoz is, hogy egyáltalán észrevegyük az apró örömforrásokat. Ha azonban az örömforrások keresésével napról-napra az ellenkezőjét érjük el, vagyis örömforrások találása helyett frusztrációt és keserűséget élünk át, akkor viszont ne habozzunk külső segítséget igénybe venni.

Mozogjunk rendszeresen!

  • A COVID fertőzés után a mozgás újrakezdéséről mindig egyeztessünk a kezelőorvossal!
  • Kérdezzük meg mekkora terheléssel indíthatunk!
  • Bármilyen zavaró tünet esetén (hamar kifogyunk a levegőből, köhögünk, könnyen elszáll a pulzusunk, vagy ízületi fájdalmaink lesznek) menjünk vissza az orvoshoz!
  • A bemelegítésre és a mozgás utáni lenyújtásra kétszeresen figyeljünk oda!
  • Türelmesen, fokozatosan növeljük a terhelést, különösen akkor, ha a COVID-fertőzés előtt aktívan és rendszeresen mozogtunk, mert ilyenkor gyakran előfordul, hogy túl gyorsan akarjuk visszanyerni erőnket és fittségünket!
Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.12.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.