Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?

Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?

Hogyan küzdjük le a poszt-Covid örömtelenség érzését?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.12.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Az örömérzés képességének gyengülése vagy az örömtelenség (anhedonia) gyakori tünete a poszt-COVID mentális szindrómának. Ha azt érzékeljük,hogy csökkent az örömre való képességünk, akkor a következőket tehetjük:
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben
  • Vezessünk örömnaplót, írjuk le, milyen jó dolgok történtek velünk aznap. Ezek lehetnek nagyon aprók (pl. láttunk egy feketerigót, vagy találkoztunk az utcán egy kedves ismerősünkkel). A nagyobb örömöket akkor tudjuk majd átélni, ha a kicsiket is észrevesszük!
  • Ezt fokozzuk azzal, hogy minden este válasszuk ki, mi volt a 3 legjobb dolog az elmúlt napunkban. Nem lehet sem egy, sem kettő, háromnak kell lennie!
  • Írjunk öröm-önéletrajzot: Írjuk le, hogy egészen kisgyermek korunktól mostanáig melyek voltak a fő mindennapi örömforrásaink! Különösen fontos visszaemlékezni arra, hogy mik tartották bennünk a lelket akkor, amikor nehéz életszakaszunk volt! Ezután gondoljuk végig, mit tudnánk ezekből beiktatni most is a mindennapokba?
  • Ezek a módszerek sem mennek majd egyik napról a másikra, türelem kell ahhoz is, hogy egyáltalán észrevegyük az apró örömforrásokat. Ha azonban az örömforrások keresésével napról-napra az ellenkezőjét érjük el, vagyis örömforrások találása helyett frusztrációt és keserűséget élünk át, akkor viszont ne habozzunk külső segítséget igénybe venni.

Mozogjunk rendszeresen!

  • A COVID fertőzés után a mozgás újrakezdéséről mindig egyeztessünk a kezelőorvossal!
  • Kérdezzük meg mekkora terheléssel indíthatunk!
  • Bármilyen zavaró tünet esetén (hamar kifogyunk a levegőből, köhögünk, könnyen elszáll a pulzusunk, vagy ízületi fájdalmaink lesznek) menjünk vissza az orvoshoz!
  • A bemelegítésre és a mozgás utáni lenyújtásra kétszeresen figyeljünk oda!
  • Türelmesen, fokozatosan növeljük a terhelést, különösen akkor, ha a COVID-fertőzés előtt aktívan és rendszeresen mozogtunk, mert ilyenkor gyakran előfordul, hogy túl gyorsan akarjuk visszanyerni erőnket és fittségünket!
Bővebben
Kapcsolódó témák
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2022.05.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...