Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bár mindkét nem számára fontos a magnézium megfelelő pótlása, mégis a nők életében többször adódik olyan helyzet (pl. fogyókúra, terhesség, menstruáció), amikor megnő a szervezet magnéziumigénye. Mikor érdemes odafigyelni még jobban a magnézium megfelelő pótlására?

Terhesség

A terhesség idején a szervezet magnéziumigénye megnő: akár 350 mg magnézium is szükséges lehet a 19-30 év kor közötti várandós anyukáknak. Bár ez a mikrotápanyag elősegíti a gyermek egészséges fejlődését és az anya egészségének megőrzését is támogatja, fontos kiemelni, hogy várandósság esetén a gyógyszerek és étrend-kiegészítők használata előtt, minden esetben kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

Fogyókúra

Az egyoldalú táplálkozás, a nem megfelelő étrend, esetleg a túl sokáig húzódó fogyókúra megnövelheti a magnéziumhiány kialakulásának kockázatát. Figyeljünk arra, hogy diéta esetén változatosan étkezzünk, és ha a magnéziumhiány tüneteit tapasztaljuk, pótoljuk a hiányzó ásványi anyagot magas magnézium tartalmú élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel.

Menstruáció

A magnéziumhiány felerősítheti a premenstruációs szindróma tüneteit, éppen ezért a megfelelő magnézium bevitelnek fokozott jelentősége lehet ebben az időszakban is. Nemcsak a kellemetlen, görcsös panaszok enyhítésére alkalmazható, hanem a hangulatingadozások megelőzésében is szerepe lehet.  Érdemes már a menstruáció kezdeti szakaszában elkezdeni a magnézium pótlását.

Szoptatás

A szoptatási időszakban megnő a szervezet magnézium igénye. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kismama el legyen látva a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hiszen a gyermek legfőbb tápláléka az anyatej, ami az egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. A magnézium pótlásáról a szoptatás időszakában minden esetben egyeztessünk kezelőorvosunkkal!

S.J újságíró, Forrás: 6 Reasons Women Need Magnesium, Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mikor lehet indokolt a neurofiziológiai vizsgálat?
A neurofiziológiai vizsgálatokkal az ideg- vagy izomrendszer állapotáról, idegkárosodás mértékéről kaphatunk információt. Milyen tünetek, betegségek esetén javasolt a vizsgálat?
Mikor szedjünk magnéziumot?
Egy egészséges szervezetnek, kiegyensúlyozott és változatos étrend esetén nincs szüksége a magnézium további pótlására, azonban vannak olyan állapotok, amelyek szükségessé tehetik azt. Melyek ezek?
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...