Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bár mindkét nem számára fontos a magnézium megfelelő pótlása, mégis a nők életében többször adódik olyan helyzet (pl. fogyókúra, terhesség, menstruáció), amikor megnő a szervezet magnéziumigénye. Mikor érdemes odafigyelni még jobban a magnézium megfelelő pótlására?

Terhesség

A terhesség idején a szervezet magnéziumigénye megnő: akár 350 mg magnézium is szükséges lehet a 19-30 év kor közötti várandós anyukáknak. Bár ez a mikrotápanyag elősegíti a gyermek egészséges fejlődését és az anya egészségének megőrzését is támogatja, fontos kiemelni, hogy várandósság esetén a gyógyszerek és étrend-kiegészítők használata előtt, minden esetben kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

Fogyókúra

Az egyoldalú táplálkozás, a nem megfelelő étrend, esetleg a túl sokáig húzódó fogyókúra megnövelheti a magnéziumhiány kialakulásának kockázatát. Figyeljünk arra, hogy diéta esetén változatosan étkezzünk, és ha a magnéziumhiány tüneteit tapasztaljuk, pótoljuk a hiányzó ásványi anyagot magas magnézium tartalmú élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel.

Menstruáció

A magnéziumhiány felerősítheti a premenstruációs szindróma tüneteit, éppen ezért a megfelelő magnézium bevitelnek fokozott jelentősége lehet ebben az időszakban is. Nemcsak a kellemetlen, görcsös panaszok enyhítésére alkalmazható, hanem a hangulatingadozások megelőzésében is szerepe lehet.  Érdemes már a menstruáció kezdeti szakaszában elkezdeni a magnézium pótlását.

Szoptatás

A szoptatási időszakban megnő a szervezet magnézium igénye. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kismama el legyen látva a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hiszen a gyermek legfőbb tápláléka az anyatej, ami az egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. A magnézium pótlásáról a szoptatás időszakában minden esetben egyeztessünk kezelőorvosunkkal!

S.J újságíró, Forrás: 6 Reasons Women Need Magnesium, Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Frontérzékenység
Leginkább a kisgyermekeket, időseket és krónikus betegeket viseli meg amikor a kánikulai napok után hirtelen több Celsius fokot esik a hőmérő higanyszála. De milyen egészségügyi hatásai lehetnek a...
Szétnyílt hasizom
A hasizom szétnyílás (rectus diastasis) leggyakrabban várandós nőket érintő probléma, de másnál is előfordulhat. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. Mi segíthet a megelőzésben?
Terheléses vércukorszint vizsgálat
A terheléses vércukor (más néven OGTT) vizsgálat a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia megállapítására szolgál. Az eredmények ismeretében kezelőorvosunk ki tudja választani a nekünk megfelelő...
Tüdőszűrés
A tüdőszűrés (másnéven mellkasröntgen), olyan képalkotó eljárás, melynek során vizsgálhatóak elsősorban a tüdők és a mellhártya elváltozásai, emellett tisztább képet kaphatunk a tüdő érrendszeréről...