Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

Miért lehet fontosabb nőként a magnézium pótlása?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.10.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bár mindkét nem számára fontos a magnézium megfelelő pótlása, mégis a nők életében többször adódik olyan helyzet (pl. fogyókúra, terhesség, menstruáció), amikor megnő a szervezet magnéziumigénye. Mikor érdemes odafigyelni még jobban a magnézium megfelelő pótlására?

Terhesség

A terhesség idején a szervezet magnéziumigénye megnő: akár 350 mg magnézium is szükséges lehet a 19-30 év kor közötti várandós anyukáknak. Bár ez a mikrotápanyag elősegíti a gyermek egészséges fejlődését és az anya egészségének megőrzését is támogatja, fontos kiemelni, hogy várandósság esetén a gyógyszerek és étrend-kiegészítők használata előtt, minden esetben kérjük ki a kezelőorvosunk véleményét.

Fogyókúra

Az egyoldalú táplálkozás, a nem megfelelő étrend, esetleg a túl sokáig húzódó fogyókúra megnövelheti a magnéziumhiány kialakulásának kockázatát. Figyeljünk arra, hogy diéta esetén változatosan étkezzünk, és ha a magnéziumhiány tüneteit tapasztaljuk, pótoljuk a hiányzó ásványi anyagot magas magnézium tartalmú élelmiszerekkel vagy étrend-kiegészítőkkel.

Menstruáció

A magnéziumhiány felerősítheti a premenstruációs szindróma tüneteit, éppen ezért a megfelelő magnézium bevitelnek fokozott jelentősége lehet ebben az időszakban is. Nemcsak a kellemetlen, görcsös panaszok enyhítésére alkalmazható, hanem a hangulatingadozások megelőzésében is szerepe lehet.  Érdemes már a menstruáció kezdeti szakaszában elkezdeni a magnézium pótlását.

Szoptatás

A szoptatási időszakban megnő a szervezet magnézium igénye. Ilyenkor különösen fontos, hogy a kismama el legyen látva a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal, hiszen a gyermek legfőbb tápláléka az anyatej, ami az egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. A magnézium pótlásáról a szoptatás időszakában minden esetben egyeztessünk kezelőorvosunkkal!

Magas vérnyomás

Egyes kutatások szerint a magnézium kulcsszerepet játszik a magas vérnyomás természetes szabályozásában. Ez az ásványi anyag segít tágítani az ereket, megelőzni a szívizomgörcs és a vörrög kiakaulását. Az Országos Tudományos Akadémia Orvostudományi Intézet (The Institute of Medicine of the National Academy of Sciences) ajánlása szerint a 31 vagy annál idősebb nőknek körülbelül 320 mg magnéziumra van szüksége naponta.

Írta: S.J újságíró, Forrás: 6 Reasons Women Need Magnesium, Rodler Imre: Új tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.