Miért fáj a térdem, ha jön a hideg?

Miért fáj a térdem, ha jön a hideg?

Miért fáj a térdem, ha jön a hideg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.05.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
„Ha jön a hideg, sajog a térdem; ha front van, fáj a sebem; ha erős a szél, feszülnek az izmaim” – ugye ismerős? Sokunk számára egyértelmű az összefüggés az időjárás és a különböző nyavaják, fájdalmak felbukkanása között. De, valóban létezik az a hatás, amit a frontnak, a szélnek vagy éppen a hirtelen jött lehűlésnek tulajdonítunk?

Kodak Adrienn a Sherlock Rehab humánkineziológusa egy rövid kitekintést ad a tudomány jelenlegi álláspontjáról a témában.

Egy kutatás alapján a megkérdezett páciensek 92%-a az esős, vagy hideg időhöz kapcsolja a krónikus panaszait. A leggyakrabban az ízületi gyulladások fellángolását szokták emlegetni az időjárás viszonylatában. A témában számos kutatást végeztek már szakemberek. Lássuk a legfontosabbakat:

  • Redelmeier & Tversky a gyulladásos fájdalom intenzitását vizsgálta a légnyomás, hőmérséklet, páratartalom változásának összefüggésében egy olyan módszerrel, ahol a vizsgált személyek maguk rögzítették a fájdalomszintet. Érdekes módon semmilyen kapcsolatot nem találtak a vizsgált tényezők között.
  • Egy másik kutatás a hőmérséklet, a légnyomás és a csapadék hatását vizsgálta, de szignifikáns kapcsolat egyedül a növekvő légnyomás és a kézízületi fájdalom között volt, az is kizárólag nők esetében.
  • Egy Angliában végzett tanulmány szerint azokon a napokon, amikor melegebb volt az idő és több a napsütéses órák száma, kevesebb fájdalmat jeleztek a vizsgált alanyok, mint a hidegebb, kevésbé napos időszakokban. Tudjuk viszont, hogy a kevesebb idejű napsütés jól korrelál a depresszióval, a szorongással és a pszichoszomatikus tünetek megjelenésével. Így tehát a borús időben növekvő fájdalomintenzitás inkább más tényezők következménye.

Lehet, hogy a vérünkben van?

A fájdalom periodikus fellángolása az egyik fő jellemzője a sarlósejtes vérszegénységnek, így az időjárásra reagáló krónikus fájdalmak vizsgálatánál ez a jelenség is a kutatás részét képezi.

Az eredmények ellentmondásosak: vannak vizsgálatok, melyek semmilyen összefüggést nem találtak a hőmérséklet és a kórházba járás között, mások szignifikáns kapcsolatot mutattak ki az alacsony hőmérséklet és a fájdalom, illetve a szélsőséges hőmérséklet és a sürgősségi ellátás között, megint mások pedig a szélerősség hatását bizonyították.

Kellemetlen idő, kínzó fejfájás?

Az időjáráshoz kapcsolt másik gyakori kellemetlenség a migrén. Egy német tanulmány egy éven keresztül vizsgált 100 migrénes beteget, de semmilyen igazolható hatását nem mutatták ki az időjárásnak a migrén gyakoriságára vagy súlyosságára nézve. Érdekesség viszont, hogy ha az egyéneket tekintjük, akkor a páciensek 13%-ánál bizonyíthatóan befolyásolta a migrént a hőmérséklet, a légnyomás és a páratartalom.

Az igazi Achilles-sarunk a hátunk

Egy ausztrál kutatás 993 főnél vizsgálta 7 meteorológiai faktor hatását a hátfájdalomra, de ezek közül csak kettő (az erős szél és hirtelen széllökések) mutatott egyáltalán bármiféle kapcsolatot, a többi semmilyen hatással nem bírt.

Ezek szerint mindez csak babona?

Úgy tűnik, hogy a krónikus fájdalmat nem befolyásolja az időjárás, vagy csak nagyon speciális körülmények között. Ha mégis összefüggést vélünk felfedezni, az nem tud tisztán, közvetlenül ok-okozati lenni, számos más tényező is közrejátszik. Hogy mi ebben a jó hír? Egyrészt nem kell rettegnünk, ha az időjós kedvezőtlen időjárást jelez, mert ezek szerint nem törvényszerű, hogy az eső, a szél a fájdalmat is magával hozza.

Vannak elméletek, amelyek szerint nem

Van azonban néhány elmélet, ami megpróbál logikus magyarázatot adni az időjárás és a fájdalom vélt kapcsolatára. Amikor a légnyomás leesik (többnyire a rossz idő megérkezése előtt), a környező levegő kevesebb erővel feszül neki az ízületeknek, a szalagok tágulnak, kinyúlnak, ami végül nagyobb nyomás alá helyezi az érintett ízületet. Ez magyarázhatja a gyulladásos ízületi fájdalom fokozódását

Szöveteink zsugorodnak és nyúlnak

Van egy egészen új kutatási metódus is, ami a fascia oldaláról közelíti meg a kérdést: szöveteink éppúgy reagálnak a hőmérsékletváltozásra, mint más szerves vagy épp szervetlen anyagok, tárgyak, felületek: hidegre az aszfalt zsugorodik, melegre megnyúlnak a vezetékek. Könnyen megfigyelhetjük ezt magunkon is: az a gyűrű, ami nyáron pont jó, télen szinte leesik az ujjunkról.

Figyeljünk az időjárásra, de hallgassunk a szakemberre!

A krónikus fájdalommal élők nagy része bólogatna, hogy igen, makacs időjárás mellett neki is jobban fáj. Azonban nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a fájdalom intenzitásának növekedése valóban a meteorológiai tényezők szerint alakulna. Egy sor egyéb tényező is befolyásolhatja a fájdalomszintet, mint az alapbetegségek, korábbi traumák, fogékonyság, hangulat és életmód és az a tény, hogy hajlamosak vagyunk általánosítani. Kodak Adrienn szerint „mindenféleképp érdemes keresni a megoldást a fájdalom kezelésére akár önerőből, akár szakember segítségével, hogy elkerüljük az ’EZ VAN’ kényelmes, de kevésbé kellemes álláspontot.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.11.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért van több mozgásszervi panasza egy idős embernek?
Ha az öregedés fájdalommentes, miért van több panasza egy idős embernek?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.