Mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál?

Mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál?

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Kutyáknál gyakran előfordul emésztőrendszeri megbetegedés, amely gyakran hányással és/vagy hasmenéssel jár. Bizonyos állapotok sürgős beavatkozást igényelnek, míg enyhébb esetben egy-két napos diéta után enyhülhetnek a tünetek. Mit tehetünk ilyenkor?

Amennyiben hányást és/vagy hasmenést tapasztalunk kedvencünknél, érdemes átgondolni, hogy:

 • bármilyen más tünetet észleltünke rajta (pl. bágyadtság, bélsárürítés hiánya, stb.)?
 • egyszeri vagy napok óta fennálló tüneteket tapasztalunk?

Egyszeri hányás, hasmenés esetén figyeljük kedvencünk viselkedését, és állapotromlás vagy további tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz. A pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.

Mi okozhat emésztőrendszeri tüneteket?

Vastag- és vékonybélgyulladás

Míg vékonybélgyulladást leggyakrabban a parvovírus okoz, addig a vastagbélgyulladást legtöbbször baktériumok és paraziták idézik elő. A megfelelő diagnózis felállításához minden esetben forduljunk állatorvoshoz, aki a vizsgálatok függvényében választja majd ki a kezelési tervet.

Bűzmirigyek gyulladása

A végbélnyíláshoz tartozó bűzmirigyek gyakran okoznak problémát, ezek gyulladására a fenéken való csúszkálás, vakaródzás, nyalogatás hívhatja fel a figyelmet, ha ezeket tapasztaljuk kedvencünkön, érdemes mielőbb felkeresni állatorvosunkat.

Bélsárrekedés

Ha a bélsárürítés erőltetett vagy teljesen megszűnik, keressük fel az állatorvost a további állapotromlás megelőzésének érdekében. A bélsárrekedést okozhatja nagy mennyiségű csont, csökkent folyadékbevitel, nem megfelelő táplálék, de akár a stressz is előidézheti.

Bélelzáródás

Ha a béltartalom akadálytalan haladása valamilyen okból megszűnik, bélelzáródásról beszélünk. Ilyenkor a kutya folyamatosan hány, általános állapota rossz, a hasa kemény és érzékeny, így azonnal állatorvosi ellátást igényel.

Gyomorcsavarodás

Nagy mennyiségű táplálék hirtelen elfogyasztása, evés utáni intenzív mozgás, gyomortágulás, a gyomortartalom gázosodása egyaránt okozhat gyomorcsavarodást. Általában nagy testű kutyákra jellemző betegség, ilyenkor az állatra az alábbi tünetek lehetnek még jellemzőek:

 • erős hasfájás
 • szapora pulzus
 • felületes légzés
 • általános rosszullét
 • fokozott nyáltermelődés

Sürgős ellátást igényelhet, ugyanis műtéti ellátás nélkül akár halálos kimenetelű is lehet.

(Írta: S.J, Lektorálta: Dr. Kiszely Sára, állatorvos)

Útmutató

 • Kutyáknál gyakran előfordul emésztőrendszeri megbetegedés, amely gyakran hányással és/vagy hasmenéssel jár.
 • Egyszeri hányás, hasmenés esetén figyeljük kedvencünk viselkedését, és állapotromlás vagy további tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 • A pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.
 • Bizonyos állapotok sürgős beavatkozást igényelnek, míg enyhébb esetben egy-két napos diéta után enyhülhetnek a tünetek.
Hasznos lehet
Milyen hibákat követhetünk el kezdő kutyatartóként?
Kezdő kutyatulajdonosként sok hibát elkövetünk, de vajon melyek a leggyakoribbak? Mire figyeljünk, ha kisállatunk egészségéről van szó?
Mitől alakulhatnak ki tályogok?
Tályogok elsősorban kinti vagy kijárós macskákat érintő probléma, hiszen az ilyen életmód során többször kerülhetnek territoriális harcba egymással. Kutyák esetében inkább a különböző sérülések...
Mit tartalmazzon egy kisállat-elsősegélydoboz?
Kisállatunk sérülése, betegsége esetén jó, ha kéznél van egy elsősegélydoboz, ami tartalmaz minden olyan eszközt, ami baleset esetén a hasznunkra lehet. Mit érdemes beletenni az elsősegélydobozba?
Milyen védőoltás javasolt kutyáknak?
Az állatok védőoltásának célja elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzése, azonban egyes esetekben a már meglévő betegség elnyomására, a tünetek enyhítésére, megszüntetésére is alkalmasak...