Mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál?

Mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál?

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
Kutyáknál gyakran előfordul emésztőrendszeri megbetegedés, amely gyakran hányással és/vagy hasmenéssel jár. Bizonyos állapotok sürgős beavatkozást igényelnek, míg enyhébb esetben egy-két napos diéta után enyhülhetnek a tünetek. Mit tehetünk ilyenkor?

Amennyiben hányást és/vagy hasmenést tapasztalunk kedvencünknél, érdemes átgondolni, hogy:

  • bármilyen más tünetet észleltünke rajta (pl. bágyadtság, bélsárürítés hiánya, stb.)?
  • egyszeri vagy napok óta fennálló tüneteket tapasztalunk?

Egyszeri hányás, hasmenés esetén figyeljük kedvencünk viselkedését, és állapotromlás vagy további tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz. A pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.

Mi okozhat emésztőrendszeri tüneteket?

Vastag- és vékonybélgyulladás

Míg vékonybélgyulladást leggyakrabban a parvovírus okoz, addig a vastagbélgyulladást legtöbbször baktériumok és paraziták idézik elő. A megfelelő diagnózis felállításához minden esetben forduljunk állatorvoshoz, aki a vizsgálatok függvényében választja majd ki a kezelési tervet.

Bűzmirigyek gyulladása

A végbélnyíláshoz tartozó bűzmirigyek gyakran okoznak problémát, ezek gyulladására a fenéken való csúszkálás, vakaródzás, nyalogatás hívhatja fel a figyelmet, ha ezeket tapasztaljuk kedvencünkön, érdemes mielőbb felkeresni állatorvosunkat.

Bélsárrekedés

Ha a bélsárürítés erőltetett vagy teljesen megszűnik, keressük fel az állatorvost a további állapotromlás megelőzésének érdekében. A bélsárrekedést okozhatja nagy mennyiségű csont, csökkent folyadékbevitel, nem megfelelő táplálék, de akár a stressz is előidézheti.

Bélelzáródás

Ha a béltartalom akadálytalan haladása valamilyen okból megszűnik, bélelzáródásról beszélünk. Ilyenkor a kutya folyamatosan hány, általános állapota rossz, a hasa kemény és érzékeny, így azonnal állatorvosi ellátást igényel.

Gyomorcsavarodás

Nagy mennyiségű táplálék hirtelen elfogyasztása, evés utáni intenzív mozgás, gyomortágulás, a gyomortartalom gázosodása egyaránt okozhat gyomorcsavarodást. Általában nagy testű kutyákra jellemző betegség, ilyenkor az állatra az alábbi tünetek lehetnek még jellemzőek:

  • erős hasfájás
  • szapora pulzus
  • felületes légzés
  • általános rosszullét
  • fokozott nyáltermelődés

Sürgős ellátást igényelhet, ugyanis műtéti ellátás nélkül akár halálos kimenetelű is lehet.

(Írta: S.J, Lektorálta: Dr. Kiszely Sára, állatorvos)

doktorGO Szerző: doktorGO
Mit írtak mások a mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál? témában?
Hasznos lehet
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegs ...
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által meghirdetett ingyenes Gazdijogsi program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartóka ...
Az állatok védőoltásának célja elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzése, azonban egyes esetekben a már meglévő betegség elnyomására, a tünetek enyhítésére, megszünteté ...
Házi kedvenceinket számos külső- és belső parazita fertőzheti meg élete során. Cikkünkben arról írunk, hogy gazdiként hogyan biztosíthatjuk kedvenceink védelmét.