Mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál?

Mi okozhat hányást, hasmenést a kutyáknál?

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Kutyáknál gyakran előfordul emésztőrendszeri megbetegedés, amely gyakran hányással és/vagy hasmenéssel jár. Bizonyos állapotok sürgős beavatkozást igényelnek, míg enyhébb esetben egy-két napos diéta után enyhülhetnek a tünetek. Mit tehetünk ilyenkor?

Amennyiben hányást és/vagy hasmenést tapasztalunk kedvencünknél, érdemes átgondolni, hogy:

 • bármilyen más tünetet észleltünke rajta (pl. bágyadtság, bélsárürítés hiánya, stb.)?
 • egyszeri vagy napok óta fennálló tüneteket tapasztalunk?

Egyszeri hányás, hasmenés esetén figyeljük kedvencünk viselkedését, és állapotromlás vagy további tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz. A pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.

Mi okozhat emésztőrendszeri tüneteket?

Vastag- és vékonybélgyulladás

Míg vékonybélgyulladást leggyakrabban a parvovírus okoz, addig a vastagbélgyulladást legtöbbször baktériumok és paraziták idézik elő. A megfelelő diagnózis felállításához minden esetben forduljunk állatorvoshoz, aki a vizsgálatok függvényében választja majd ki a kezelési tervet.

Bűzmirigyek gyulladása

A végbélnyíláshoz tartozó bűzmirigyek gyakran okoznak problémát, ezek gyulladására a fenéken való csúszkálás, vakaródzás, nyalogatás hívhatja fel a figyelmet, ha ezeket tapasztaljuk kedvencünkön, érdemes mielőbb felkeresni állatorvosunkat.

Bélsárrekedés

Ha a bélsárürítés erőltetett vagy teljesen megszűnik, keressük fel az állatorvost a további állapotromlás megelőzésének érdekében. A bélsárrekedést okozhatja nagy mennyiségű csont, csökkent folyadékbevitel, nem megfelelő táplálék, de akár a stressz is előidézheti.

Bélelzáródás

Ha a béltartalom akadálytalan haladása valamilyen okból megszűnik, bélelzáródásról beszélünk. Ilyenkor a kutya folyamatosan hány, általános állapota rossz, a hasa kemény és érzékeny, így azonnal állatorvosi ellátást igényel.

Gyomorcsavarodás

Nagy mennyiségű táplálék hirtelen elfogyasztása, evés utáni intenzív mozgás, gyomortágulás, a gyomortartalom gázosodása egyaránt okozhat gyomorcsavarodást. Általában nagy testű kutyákra jellemző betegség, ilyenkor az állatra az alábbi tünetek lehetnek még jellemzőek:

 • erős hasfájás
 • szapora pulzus
 • felületes légzés
 • általános rosszullét
 • fokozott nyáltermelődés

Sürgős ellátást igényelhet, ugyanis műtéti ellátás nélkül akár halálos kimenetelű is lehet.

(Írta: S.J, Lektorálta: Dr. Kiszely Sára, állatorvos)

Útmutató

 • Kutyáknál gyakran előfordul emésztőrendszeri megbetegedés, amely gyakran hányással és/vagy hasmenéssel jár.
 • Egyszeri hányás, hasmenés esetén figyeljük kedvencünk viselkedését, és állapotromlás vagy további tünetek megjelenésekor azonnal forduljunk állatorvoshoz.
 • A pontos diagnózis felállításához további vizsgálatokra lehet szükség.
 • Bizonyos állapotok sürgős beavatkozást igényelnek, míg enyhébb esetben egy-két napos diéta után enyhülhetnek a tünetek.
Hasznos lehet
Mit tartalmazzon egy kisállat-elsősegélydoboz?
Kisállatunk sérülése, betegsége esetén jó, ha kéznél van egy elsősegélydoboz, ami tartalmaz minden olyan eszközt, ami baleset esetén a hasznunkra lehet. Mit érdemes beletenni az elsősegélydobozba?
Milyen védőoltás javasolt kutyáknak?
Az állatok védőoltásának célja elsősorban a betegségek kialakulásának megelőzése, azonban egyes esetekben a már meglévő betegség elnyomására, a tünetek enyhítésére, megszüntetésére is alkalmasak...
Mire figyeljünk kezdő kutyatartóként?
Mire figyeljünk, ha kezdő kisállattartók vagyunk? Mit tegyünk és mit kerüljünk a kutyanevelésnél? Összeszedtünk néhány hasznos tanácsot a gazdik számára.
Milyen tünetei lehetnek a kennelköhögésnek?
Ahogy az ősz beköszöntével nálunk, embereknél megjelenik az influenza szezon, úgy a kutyák körében is felüti ilyenkor a fejét az úgynevezett kennelköhögés. Cikkünkben erről a betegségről írunk egy...