Mitől alakulhatnak ki tályogok?

Mitől alakulhatnak ki tályogok?

Mitől alakulhatnak ki tályogok?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.05.
Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos
Tályogok elsősorban kinti vagy kijárós macskákat érintő probléma, hiszen az ilyen életmód során többször kerülhetnek territoriális harcba egymással. Kutyák esetében inkább a különböző sérülések, vágások szoktak előfordulni.

Miért fontos a tályog kezelése?

Macskák esetében a sokszor felületesnek tűnő sérülés is tud nagyobb problémákat okozni, hiszen a szájüregi illetve a karomágy alatti baktériumflóra gyorsan szaporodik a bőr alatti rétegekben. Ez különösen akkor veszélyes, ha a sérülés maga kicsi, de mélyre ható – például macskaharapásoknál, köszönhetően a hosszú hegyes szemfogaiknak.

Hogyan alakulnak ki a tályogok?

 Ilyenkor ugyanis a bőr felületén a seb hamar záródik, a szervezetnek nincs ideje megszabadulni a bekerülő baktériumoktól, amik így a mélyebb rétegekbe zárva szaporodnak tovább. Az egyre nagyobb számú baktériumot a szervezet megpróbálja helyhez kötni, bezárni és semlegesíteni. A kórokozók és a szervezet harca során nagy mennyiségű gyulladásos folyadék és törmelék keletkezik, ami – mivel a seb már időközben záródott – nem tud távozni, így a bőr alatt kialakulnak a tályogok.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk még?

Ezekben az esetekben a verekedést, sérülést követően a seb körül pár nap múlva kezdetben kisebb, majd egyre nagyobb, fájdalmas dudor jelenik meg. Ezzel együtt általában a fertőzés miatt láz jelentkezik, ami az állat levertségét, étvágytalanságát eredményezheti, valamint az érintett terület érzékenysége is fokozódik. Amennyiben a tályog valamelyik végtagot érinti, úgy sántaság, az érintett láb kímélése is előfordulhat. Pár nap elteltével – ha sok folyadék halmozódik fel – a bőr eléggé elvékonyodik, esetenként részben elhal a tályog felett ahhoz, hogy az kifakadjon és a gennyes váladék nagy része ezzel kiürüljön.

Mi a teendő tályog esetén?

Tályog esetén mindenképpen javasolt antibiotikum adása a baktériumok további szaporodásának meggátlása miatt, valamint a tályog alapos kitakarítása, kezelése. Esetenként a bőr gyógyulása elhúzódhat, a tályog helyzetétől és méretétől függően. Súlyos esetekben szükségesség válhat a terület műtéti úton történő ellátása.

Jellemző-e a tályog a kutyáknál?

Kutyák ezzel szemben inkább valamilyen trauma okozta bőrsérülést szoktak elszenvedni, legyen szó egy kerítésbe vagy lemezbe való beakadásról, ami felvágja a bőrt, vagy kisebb-nagyobb harci sebeket okozó balhéról.

Hogyan kezeljük?

Enyhébb sérülésnél elég lehet az antibiotikum-kúra, valamint a seb további szennyeződésének megakadályozása – állapottól és sebtől függően gallér használata vagy a seb bekötözése – azonban a súlyosabb vagy mélyebb sebeket szükség szerint műtétileg el kell látni, a sebet alaposan kitisztítani, a roncsolódott szöveteket eltávolítani, a sebet összevarrni.

Dr. Kiszely Sára Szerző: Dr. Kiszely Sára állatorvos Megjelenés dátuma: 2023.02.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.