Mire figyeljünk visszérműtét után?

Mire figyeljünk visszérműtét után?

Mire figyeljünk visszérműtét után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Enyhébb esetekben gyógyszeres kezelés, helyi injekciós kezelés is elegendő lehet. Amennyiben a betegséget előrehaladottnak ítéli meg az orvos (amikor már nem csupán esztétikai a probléma, hanem panaszokat is okoz), érsebészeti műtét válhat szükségessé. Lássuk, mit érdemes tudni a visszérműtétekről.

A visszérbetegség a vénák elégtelen működésének következménye. Az érfal meggyengül, a vénák kitágulnak, sérül a billentyűk funkciója, így nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.

A visszérbetegség elméletileg bárhol előfordulhat, de leggyakoribb az alsó végtagokon, hiszen itt a legnagyobb a hidrosztatikai nyomás, ami feszíti a vénákat. A visszerek nem minden esetben jelentenek betegséget, gyakran csak esztétikai problémák. A kisebb erekben kialakuló betegség általában veszélytelen. A nagyobb tágulatok lehetnek veszélyesebbek, pangó vér halmozódhat fel, vérrög, gyulladás alakulhat ki.

Visszérműtét előtt

A műtét előtt a betegnek sebészeti- és altatóorvosi konzultáción kell átesnie, mely során további vizsgálatokat rendelhetnek el a szakorvosok. Fontos egyeztetni a rendszeresen szedett gyógyszereket és megbeszélni, hogy a műtét előtt ugyanúgy bevehetők-e.
Általában elegendő a műtét reggelén megérkezni a kórházba. Fontos, hogy a műtét előtti éjféltől már nem szabad enni, illetve folyadékot sem szabad fogyasztani a beavatkozás előtt három órával.

Műtét alatt

A beavatkozás történhet gerincközeli érzéstelenítésben és altatásban – erről kezelőorvosa dönt. A műtét során a tágult vénákat, és – amennyiben szükséges – a fő felszínes gyűjtővénákat is eltávolítják (2-3 mm-es metszéseken keresztül). A műtétnek általában minimális nyoma marad, a metszések jelentősebb hegek nélkül gyógyulnak. A beavatkozás után rugalmas pólyát helyeznek a lábra, melyben a beteg szabadon tud mozogni.

Műtét után

A műtét után a lábadozási időszak viszonylag rövid, nem szükséges ágynyugalom, a megszokott életvitel folytatható. A beavatkozást követően néhány hétig fásli/rugalmas pólya használata javasolt napközben. A műtéti területen előfordulhatnak tömött csomók, melyek felszívódásához 4-5 hónap is szükséges lehet. A műtétet (hacsak nem fontos) nem érdemes nyáron, hőségben elvégeztetni, ugyanis a műtét után kellemetlen lehet a pólya viselése. Továbbá minden esetben tartsuk be az orvosunk által előírtakat.

Mint minden műtétnél, itt is előfordulhatnak szövődmények: vérzés, gyulladás, idegsérülések.  Amennyiben a műtét után szokatlan tüneteket tapasztalunk, keressük fel orvosunkat. Érdemes tudni, hogy a visszérbetegség a műtétet követően is visszatérhet.

Fontos, hogy a műtét után vezessünk be életmódunkban változtatásokat:

  • egészséges táplálkozás,
  • rendszeres testmozgás,
  • túlsúly csökkentése,
  • dohányzásról való leszokás,
  • magas sarkú cipők kerülése,
  • hosszú álldogálás kerülése.

Lekotrálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

Útmutató

  • A visszérbetegség hazánkban igen gyakorinak tekinthető. 
  • Kisebb visszerek esetén alkalmas lehet az injekciós kezelés, mely ambulánsan végezhető. Amennyiben a betegséget előrehaladottnak ítéli meg orvosa, úgy érsebészeti kezelés válhat szükségessé. 
  • A beavatkozást követő 2-3 hónapig javasolt a rugalmas pólya használata napközben, melyet gyógyászati segédeszköz boltban tud beszerezni.
Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.