Ki adhat vért és ki adhat vérplazmát?

Ki adhat vért és ki adhat vérplazmát?

Ki adhat vért és ki adhat vérplazmát?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos betegség kezelésében és bizonyos sebészi beavatkozásokban alkalmaznak olyan készítményeket az orvosok, amelyeknek nélkülözhetetlen alapanyagait képezik a vér összetevői, vagy a vérplazma. Honnan tudjuk, hogy alkalmasak vagyunk-e vér vagy vérplazma adására?

Ki adhat vért és ki adhat vérplazmát?

  • A véradás és a plazma adása is önkéntes.
  • A nagykorú, de 60 évnél nem idősebb, legalább 50 kg súlyú egészséges emberek adhatnak vért vagy plazmát.
  • Elsőrendű szempont a donorok egészségének védelme, ezért minden jelentkező orvosi szűrésen esik át, és ha rendszeres donor válik belőle, akkor is minden esetben sor kerül bizonyos vizsgálatokra.
  • Sok donor számára a rendszeres és ingyenes szűrés is ösztönző, hiszen képet kapnak az egészségi állapotukról.
  • A véradás során kb. 450 ml vért vesznek le. A nők évente 4, a férfiak 5 alkalommal adhatnak vért, és két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Ezekre a korlátozásokra azért van szükség, hogy a donor szervezete pótolni tudja a levett mennyiséget.

Mit kell tudni a vérplazma adásáról?

Vérplazma adásakor, mivel a vér fontos összetevői visszakerülnek a donorhoz, az egészséges emberi szervezet átlagosan 72 óra alatt pótolja a levett plazmát, és egy évben akár 45-ször is adhat plazmát egy donor. Az egy alkalommal levett plazma mennyisége 650 és 850 milliliter között van, a donor testsúlyától függően. A plazmaferezis összetettsége miatt a plazmaadás időigényesebb a véradásnál: akár 60 percet is igénybe vehet, szemben a véradás 10-20 percével. Ugyanakkor ezt az órát a donorok egy nyugodt, pihentető környezetben töltik, továbbá a plazmadonorokat méltányos térítéssel kompenzálják a ráfordított idő miatt.

Mire figyeljünk még, ha vért vagy vérplazmát szeretnénk adni?

Amellett, hogy a donoroknak nem kell tartaniuk káros következményektől, a rendszeres vér- vagy plazmaadás még az egészségtudatos életmódhoz is hozzájárulhat. A donációt megelőző napon ugyanis javasolt a zsírszegény táplálkozás és a megfelelő folyadékbevitel, továbbá mellőzni kell a dohányzást és az alkoholfogyasztást. A táplálkozási javaslatok, a rendszeres szűrések, valamint az a tudat, hogy a saját egészséges szervezetük termel mások számára létfontosságú anyagokat, rendszerint megerősítik a donorokban, hogy az egészség komoly érték.

Óriási szükség van a vérre és a vérplazmára

A vérre és a plazmára a donációt követően is nagy gondot kell fordítani, hogy jó minőségű, biztonságos alapanyagok álljanak rendelkezésre. Rendkívül szigorú előírásoknak megfelelően történik a plazma tárolása és szállítása, és a plazmát további vizsgálatoknak vetik alá, hogy kizárják a fertőző vírusok és baktériumok jelenlétét. Mindenütt a világon, így Magyarországon is sokaknak van szüksége plazmaalapú terápiákra, és ahhoz, hogy a rászorulók hozzájussanak az életmentő gyógyszereikhez, szükség van a megfelelő számú donorra.

Forrás: Momentum Comms

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
A teafilter több milliárd mikroműanyagot tartalmazhat
A kereskedelemben kapható teafilterekből mikroműanyagok szabadulhatnak fel a főzési folyamat során. A polipropilénből, egyfajta műanyagból készült filterek milliliterenként 1,2 milliárd nanoműanyag...
Milyen napszakban érdemes bevenni a C-vitamint?
A megfelelő C-vitamin bevitelének legjobb módja a napi többszöri, egészséges étkezés. Ha a napi C-vitamin-bevitelt kisebb adagokra osztja a nap folyamán, az jobb felszívódást és hasznosulást...
Mennyi mozgásra van szüksége, hogy ellensúlyozza az egész napos ülést?
Ha íróasztal mellett dolgozik, általában napi nyolc órát ül. Ez számos egészségügyi problémához vezethet: hátfájás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás és korai halál. De vajon...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.