Milyen előnyei lehetnek a medvehagyma fogyasztásának?
Milyen előnyei lehetnek a medvehagyma fogyasztásának?
Az egészséges és számos gyógyhatással rendelkező, védett növény levelei könnyen összetéveszthetők a mérgező gyöngyvirágéval, a levelek megdörzsölése után azonban eltérő illatuk segíthet az azonosításban.
Milyen előnyökkel járhat a medvehagyma fogyasztása?
Bár jelenleg még nincs tudományosan alátámasztva, a medvehagymát emésztési zavarok, haspuffadás, magas vérnyomás, bőrkiütések és egyéb betegségek kezelésére is használják. Feltételezik, hogy a benne lévő vegyületek segítenek megelőzni a szívbetegségek kialakulását.
Mire figyeljünk a medvehagyma felhasználásánál?
A medvehagyma kölcsönhatásba léphet a véralvadásgátló gyógyszerekkel, amelynek eredményeként növelheti a vérzékenységet, ezért fokozott figyelmet igényel az együttes fogyasztásuk. Legyünk óvatosak azokkal a gyógyszerekkel is, amelyek nem kifejezetten vérhígítók, de a véralvadást befolyásolják (pl. Aszpirin).
Szedhetünk-e medvehagymát?
Saját felhasználásra medvehagymát (vadfokhagyma) a március vége és április eleje közötti gyűjtési szezonban, állami erdőben napi 2 kilogrammig bárki szedhet, azonban árusításra gyűjteni kizárólag az erdő kezelőjének vagy tulajdonosának engedélyével szabad.
Írta: S.J, újságíró, Források: MTI, Bear'S Garlic - Uses, Side Effects, and More (WebMD), Foró: MTI/Varga György