Miért ne jegeljük a sérült területeket?

Miért ne jegeljük a sérült területeket?

Miért ne jegeljük a sérült területeket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.04.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Hogyan lássunk el egy akut sérülést, ami épp a szemünk láttára történt, vagy amit mi magunk éltük át. Miért nem ajánlott a jegelés? Mi legyen az első lépés, amit valóban a gyógyulás felé teszünk meg?

Miért nem ajánlott a jegelés?

A jegelés már a múlté, letűnt a RICE (Rest Ice Compression Elevation) korszaka, ahogy azt még 10 éve, vagy korábban hangoztatták szakmai körökben. A friss kutatások szerint a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt ha túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást.

Mi legyen az első lépés, amit valóban a gyógyulás felé teszünk meg?

A legjobb, amit tehetünk sérülés esetén, hogy mielőbb visszatérünk a mozgáshoz. Ennek metódusát az alábbi mozaikszavak tömörítik magukba.

MOVE:

 • Movement, not rest. (mozgasd, ne pihentesd)
 • Options: offer other options for cross training. (használj többféle edzést)
 • Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills. (egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet)
 • Ease back to activity early for emotional strength. (hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass)

Egy másik megközelítés szerint 1–3 nap: PEACE

 • Protect (védd)
 • Elevate (polcold föl)
 • Avoid anti-inflammatory modalities (kerüld a gyulladáscsökkentőket)
 • Compress (használj kompressziót)
 • Educate (tanuld meg újra használni)

Az első napok után pedig: LOVE

 • Load (terheld)
 • Optimism (légy optimista)
 • Vascularisation (fokozd a vérkeringést)
 • Exercise (végezz edzést)

Miért jobb így?

A lényeg, hogy mozgatni kell a sérült területet finoman és fokozatosan, lehetőleg a teljes mozgáspályán aktívan. Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt az esetleges bevérzés elkerülése végett. Cél az izom állapotát a lehető legjobban megtartani, mert az immobilitás miatt jelentősen leépül az izom, ami ahhoz vezet, hogy a vérellátása is gyérülni fog. Ennek következtében a metabolikus salakanyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás akadályozott, így a gyulladás elhúzódhat.

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

 • Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők (brace) használatát. Szintén lassítják a felépülést és lassabban alakul ki a megfelelő bizalom a testben.
 • Már a kezdeti szakaszban kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás (uszodák gyerekmedencéjében, nyílt vízen), úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb. A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el. 
 • Egyszerre fejlesszük az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet! Startból használhatjuk az összetett gyakorlatokat, mozgásokat. 
 • A szakemberek még fontosnak tartják, hogy a sérülés pillanata után egyből kezdjük el fejben “rehabilitálni” a pácienst. Bátorítsuk a mozgásra, támogassuk lelkileg, adjunk személyre szabott javaslatokat, hogy mit mozogjon. Azzal, hogy kezébe adunk megoldásokat, megnöveljük a páciens saját felelősségét a felépülésben és gyógyulás hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker.

A test a mozgás útján gyógyul!

A jól bevált szlogent eddig is ismertük. Megfigyelések és kutatások az utóbbi években több oldalról is alátámasztották ezt a tényt, biztosak lehetünk az igazában!

Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.01.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.