Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A nyers zöldség és gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, azonban mosatlanul fogyasztva komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a héjon megtelepülő baktériumok miatt.

Hogyan mossuk a termékeket helyesen?

  • Először mossuk meg a kezünket forró, szappanos vízzel.
  • A termékek mosásához tiszta, hideg vizet használjunk, majd papírtörlővel szárítsuk meg azokat.
  • A vastag héjú, érdes felületeken (pl. dinnye) használjunk zöldségkefét.
  • A karfiolt, brokkolit, salátát áztassuk két percig hideg vízben.
  • A bogyós gyümölcsöket tegyük szűrőedénybe, majd közvetlenül a felhasználás előtt permetezzük le őket tiszta vízzel.

További tippek

  • A vörös és baromfihúst, illetve halakat a mosás helyett főzéssel „tisztítsuk”.
  • Minden olyan zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg bőséges folyóvíz alatt, amin nem szerepel az előmosott felirat
  • Amelyik zöldségnél, gyümölcsnél lehetséges, válasszuk inkább a hámozást!
  • A banán és a citrusfélék hámozása után, mossuk meg a kezünket.
  • Amennyiben a zöldség/gyümölcs jellege, illetve felhasználási módja engedi, célszerű párolást, főzést vagy sütést alkalmazni, mert ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. 

Melyik zöldséget, hogyan mossuk?

Az alábbi keményebb héjú gyümölcsöket, zöldségeket célszerű puha, tiszta kefével tisztítani:

  • alma,
  • citrom,
  • körte,
  • burgonya,
  • sárgarépa,
  • fehérrépa.

A leveles zöldségeknél távolítsuk el a külső réteget, ezután öblítsük át egy tál hideg vízben, majd mossuk át folyóvíz alatt:

  • spenót,
  • saláta,
  • mángold,
  • póréhagyma,
  • kelbimbó,
  • káposzta.

 A lágy zöldségek és gyümölcsök hamarabb esnek szét a vízsugár alatt, ezért érdemes arra figyelni, hogy egyenletes folyóvízzel mossuk, és az ujjaink segítségével távolítsuk el a szennyeződést azokról.  Nagyobb figyelmet igényel az alábbi zöldségek és gyümölcsök tisztítása:

  • bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, ribizli, málna),
  • gomba.

Megéri előmosott termékeket vásárolni?

A boltban vásárolt előmosott termék biztonságos, ám ez nem jelenti azt, hogy ez a legjobb választás. A hideg, tiszta csapvízzel, gondosan megtisztított - vagy egy-két percig áztatott - zöldségek, gyümölcsök elegendőek ahhoz, hogy csökkentsük a megbetegedések kialakulásának esélyét.

Forrás: NÉBIH, Lettuce Learn to Wash Produce Properly (WebMD), How to Wash Fruits and Vegetables: A Complete Guide (Healthline)

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...