Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A nyers zöldség és gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, azonban mosatlanul fogyasztva komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a héjon megtelepülő baktériumok miatt.

Hogyan mossuk a termékeket helyesen?

  • Először mossuk meg a kezünket forró, szappanos vízzel.
  • A termékek mosásához tiszta, hideg vizet használjunk, majd papírtörlővel szárítsuk meg azokat.
  • A vastag héjú, érdes felületeken (pl. dinnye) használjunk zöldségkefét.
  • A karfiolt, brokkolit, salátát áztassuk két percig hideg vízben.
  • A bogyós gyümölcsöket tegyük szűrőedénybe, majd közvetlenül a felhasználás előtt permetezzük le őket tiszta vízzel.

További tippek

  • A vörös és baromfihúst, illetve halakat a mosás helyett főzéssel „tisztítsuk”.
  • Minden olyan zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg bőséges folyóvíz alatt, amin nem szerepel az előmosott felirat
  • Amelyik zöldségnél, gyümölcsnél lehetséges, válasszuk inkább a hámozást!
  • A banán és a citrusfélék hámozása után, mossuk meg a kezünket.
  • Amennyiben a zöldség/gyümölcs jellege, illetve felhasználási módja engedi, célszerű párolást, főzést vagy sütést alkalmazni, mert ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. 

Melyik zöldséget, hogyan mossuk?

Az alábbi keményebb héjú gyümölcsöket, zöldségeket célszerű puha, tiszta kefével tisztítani:

  • alma,
  • citrom,
  • körte,
  • burgonya,
  • sárgarépa,
  • fehérrépa.

A leveles zöldségeknél távolítsuk el a külső réteget, ezután öblítsük át egy tál hideg vízben, majd mossuk át folyóvíz alatt:

  • spenót,
  • saláta,
  • mángold,
  • póréhagyma,
  • kelbimbó,
  • káposzta.

 A lágy zöldségek és gyümölcsök hamarabb esnek szét a vízsugár alatt, ezért érdemes arra figyelni, hogy egyenletes folyóvízzel mossuk, és az ujjaink segítségével távolítsuk el a szennyeződést azokról.  Nagyobb figyelmet igényel az alábbi zöldségek és gyümölcsök tisztítása:

  • bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, ribizli, málna),
  • gomba.

Megéri előmosott termékeket vásárolni?

A boltban vásárolt előmosott termék biztonságos, ám ez nem jelenti azt, hogy ez a legjobb választás. A hideg, tiszta csapvízzel, gondosan megtisztított - vagy egy-két percig áztatott - zöldségek, gyümölcsök elegendőek ahhoz, hogy csökkentsük a megbetegedések kialakulásának esélyét.

Forrás: NÉBIH, Lettuce Learn to Wash Produce Properly (WebMD), How to Wash Fruits and Vegetables: A Complete Guide (Healthline)

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
15 magas magnéziumtartalmú gyümölcs és zöldség
A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, amely természetesen megtalálható különféle élelmiszerekben, beleértve a gyümölcsöket és zöldségeket. Kulcsfontosságú a vérnyomás szabályozásában, az...
6 ok, amiért érdemes chia magot fogyasztani
A chia mag aprócska, de rostot, omega-3 zsírsavakat, fehérjéket, ásványi anyagokat és antioxidánsokat biztosít, amelyek segíthetnek csökkenteni a koleszterinszintet és a vérnyomást. A fekete és fehér...
4 dolog, amit megtehet a mikroműanyag-bevitel csökkentés érdekében
Mikroműanyagokat találtak az emberi agyban, a vizeletben, az anyatejben, az emésztőrendszerben és a szív- és érrendszerben. Noha lehetetlennek tűnik a mikroműanyagok teljes elkerülése, vannak módok a...
12 esti szokás, amely szabotálja a fogyást
Sokan anélkül szabotálják fogyókúrás erőfeszítéseiket esti szokásaikkal, hogy észrevennék, mint például a nehéz vacsorák, a túl késői testmozgás vagy az alváshiány.