Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.04.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A nyers zöldség és gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, azonban mosatlanul fogyasztva komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a héjon megtelepülő baktériumok miatt.

Hogyan mossuk a termékeket helyesen?

  • Először mossuk meg a kezünket forró, szappanos vízzel.
  • A termékek mosásához tiszta, hideg vizet használjunk, majd papírtörlővel szárítsuk meg azokat.
  • A vastag héjú, érdes felületeken (pl. dinnye) használjunk zöldségkefét.
  • A karfiolt, brokkolit, salátát áztassuk két percig hideg vízben.
  • A bogyós gyümölcsöket tegyük szűrőedénybe, majd közvetlenül a felhasználás előtt permetezzük le őket tiszta vízzel.

További tippek

  • A vörös és baromfihúst, illetve halakat a mosás helyett főzéssel „tisztítsuk”.
  • Minden olyan zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg bőséges folyóvíz alatt, amin nem szerepel az előmosott felirat
  • Amelyik zöldségnél, gyümölcsnél lehetséges, válasszuk inkább a hámozást!
  • A banán és a citrusfélék hámozása után, mossuk meg a kezünket.
  • Amennyiben a zöldség/gyümölcs jellege, illetve felhasználási módja engedi, célszerű párolást, főzést vagy sütést alkalmazni, mert ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. 

Megéri előmosott termékeket vásárolni?

A boltban vásárolt előmosott termék biztonságos, ám ez nem jelenti azt, hogy ez a legjobb választás. A hideg, tiszta csapvízzel, gondosan megtisztított - vagy egy-két percig áztatott - zöldségek, gyümölcsök elegendőek ahhoz, hogy csökkentsük a megbetegedések kialakulásának esélyét.

Forrás: NÉBIH, webmd.com

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.12.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...