Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A nyers zöldség és gyümölcs tartalmazza a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, azonban mosatlanul fogyasztva komoly egészségügyi kockázatot jelenthet a héjon megtelepülő baktériumok miatt.

Hogyan mossuk a termékeket helyesen?

  • Először mossuk meg a kezünket forró, szappanos vízzel.
  • A termékek mosásához tiszta, hideg vizet használjunk, majd papírtörlővel szárítsuk meg azokat.
  • A vastag héjú, érdes felületeken (pl. dinnye) használjunk zöldségkefét.
  • A karfiolt, brokkolit, salátát áztassuk két percig hideg vízben.
  • A bogyós gyümölcsöket tegyük szűrőedénybe, majd közvetlenül a felhasználás előtt permetezzük le őket tiszta vízzel.

További tippek

  • A vörös és baromfihúst, illetve halakat a mosás helyett főzéssel „tisztítsuk”.
  • Minden olyan zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg bőséges folyóvíz alatt, amin nem szerepel az előmosott felirat
  • Amelyik zöldségnél, gyümölcsnél lehetséges, válasszuk inkább a hámozást!
  • A banán és a citrusfélék hámozása után, mossuk meg a kezünket.
  • Amennyiben a zöldség/gyümölcs jellege, illetve felhasználási módja engedi, célszerű párolást, főzést vagy sütést alkalmazni, mert ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat. 

Melyik zöldséget, hogyan mossuk?

Az alábbi keményebb héjú gyümölcsöket, zöldségeket célszerű puha, tiszta kefével tisztítani:

  • alma,
  • citrom,
  • körte,
  • burgonya,
  • sárgarépa,
  • fehérrépa.

A leveles zöldségeknél távolítsuk el a külső réteget, ezután öblítsük át egy tál hideg vízben, majd mossuk át folyóvíz alatt:

  • spenót,
  • saláta,
  • mángold,
  • póréhagyma,
  • kelbimbó,
  • káposzta.

 A lágy zöldségek és gyümölcsök hamarabb esnek szét a vízsugár alatt, ezért érdemes arra figyelni, hogy egyenletes folyóvízzel mossuk, és az ujjaink segítségével távolítsuk el a szennyeződést azokról.  Nagyobb figyelmet igényel az alábbi zöldségek és gyümölcsök tisztítása:

  • bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, ribizli, málna),
  • gomba.

Megéri előmosott termékeket vásárolni?

A boltban vásárolt előmosott termék biztonságos, ám ez nem jelenti azt, hogy ez a legjobb választás. A hideg, tiszta csapvízzel, gondosan megtisztított - vagy egy-két percig áztatott - zöldségek, gyümölcsök elegendőek ahhoz, hogy csökkentsük a megbetegedések kialakulásának esélyét.

Forrás: NÉBIH, Lettuce Learn to Wash Produce Properly (WebMD), How to Wash Fruits and Vegetables: A Complete Guide (Healthline)

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
12 esti szokás, amely szabotálja a fogyást
Sokan anélkül szabotálják fogyókúrás erőfeszítéseiket esti szokásaikkal, hogy észrevennék, mint például a nehéz vacsorák, a túl késői testmozgás vagy az alváshiány.
A teafilter több milliárd mikroműanyagot tartalmazhat
A kereskedelemben kapható teafilterekből mikroműanyagok szabadulhatnak fel a főzési folyamat során. A polipropilénből, egyfajta műanyagból készült filterek milliliterenként 1,2 milliárd nanoműanyag...
Mennyi mozgásra van szüksége, hogy ellensúlyozza az egész napos ülést?
Ha íróasztal mellett dolgozik, általában napi nyolc órát ül. Ez számos egészségügyi problémához vezethet: hátfájás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, elhízás és korai halál. De vajon...
Íme, 5 meglepő tényező, amely gyorsabban öregít
A cigaretta, az alkohol és az alváshiány öregítheti a megjelenést, ez köztudott. Néhány kevésbé ismert életmódbeli tényező azonban szintén felgyorsíthatja ezt a folyamatot. Melyek ezek?