Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?
Hogyan mossuk helyesen a zöldségeket, gyümölcsöket?
Hogyan mossuk a termékeket helyesen?
- Először mossuk meg a kezünket forró, szappanos vízzel.
- A termékek mosásához tiszta, hideg vizet használjunk, majd papírtörlővel szárítsuk meg azokat.
- A vastag héjú, érdes felületeken (pl. dinnye) használjunk zöldségkefét.
- A karfiolt, brokkolit, salátát áztassuk két percig hideg vízben.
- A bogyós gyümölcsöket tegyük szűrőedénybe, majd közvetlenül a felhasználás előtt permetezzük le őket tiszta vízzel.
További tippek
- A vörös és baromfihúst, illetve halakat a mosás helyett főzéssel „tisztítsuk”.
- Minden olyan zöldséget, gyümölcsöt mossunk meg bőséges folyóvíz alatt, amin nem szerepel az előmosott felirat
- Amelyik zöldségnél, gyümölcsnél lehetséges, válasszuk inkább a hámozást!
- A banán és a citrusfélék hámozása után, mossuk meg a kezünket.
- Amennyiben a zöldség/gyümölcs jellege, illetve felhasználási módja engedi, célszerű párolást, főzést vagy sütést alkalmazni, mert ez garantáltan elpusztítja a kórokozókat.
Melyik zöldséget, hogyan mossuk?
Az alábbi keményebb héjú gyümölcsöket, zöldségeket célszerű puha, tiszta kefével tisztítani:
- alma,
- citrom,
- körte,
- burgonya,
- sárgarépa,
- fehérrépa.
A leveles zöldségeknél távolítsuk el a külső réteget, ezután öblítsük át egy tál hideg vízben, majd mossuk át folyóvíz alatt:
- spenót,
- saláta,
- mángold,
- póréhagyma,
- kelbimbó,
- káposzta.
A lágy zöldségek és gyümölcsök hamarabb esnek szét a vízsugár alatt, ezért érdemes arra figyelni, hogy egyenletes folyóvízzel mossuk, és az ujjaink segítségével távolítsuk el a szennyeződést azokról. Nagyobb figyelmet igényel az alábbi zöldségek és gyümölcsök tisztítása:
- bogyós gyümölcsök (pl. áfonya, ribizli, málna),
- gomba.
Megéri előmosott termékeket vásárolni?
A boltban vásárolt előmosott termék biztonságos, ám ez nem jelenti azt, hogy ez a legjobb választás. A hideg, tiszta csapvízzel, gondosan megtisztított - vagy egy-két percig áztatott - zöldségek, gyümölcsök elegendőek ahhoz, hogy csökkentsük a megbetegedések kialakulásának esélyét.
Forrás: NÉBIH, Lettuce Learn to Wash Produce Properly (WebMD), How to Wash Fruits and Vegetables: A Complete Guide (Healthline)