Hogyan hat a nyaralás a szervezetünkre?

Hogyan hat a nyaralás a szervezetünkre?

Hogyan hat a nyaralás a szervezetünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.07.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha néhány napra szabadságra megyünk, akkor nem csak jól szórakozunk és kikapcsolódunk, hanem testi-lelki állapotunk is pozitívan változik. Hogyan hat az egészségünkre pár nap szabadság?

Csökken a stressz

A mindennapi stressz óriási veszélyt jelenthet az egészségünkre: megnövekszik a depresszió, az elhízás, az alvászavar és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélye, azonban ha időnként kiveszünk egy pár napot, szervezetünk könnyebben veszi az akadályokat, és könnyebben megelőzhető lehet a fenti állapotok kialakulása.

Boldogabbak lehetünk

Az utazással kapcsolatos tervezés és maga a nyaralás alatt is sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat, mint a mindennapokban. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a nyaralás után meddig tart ez az emelkedett állapot, de abban egyetértenek a szakértők, hogy nem az a mérvadó, mennyi ideig vagyunk távol, hanem, hogy milyen gyakran szakadunk ki a szürke hétköznapokból.

„Szíverősítőként” hat

Egyes tanulmányok szerint a nyaralás alatt növekszik a HDL, azaz a jó koleszterinszint és csökken vércukorszint, ami miatt összességben csökken a szívkoszorúér-betegség miatti halálozás esélye.

Jobban alszunk

A mindennapi stressz megzavarhatja a nyugodt alvásunkat, míg a szabadság ideje alatt pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: sokkal jobban alszunk, pihentebbek leszünk, és kevésbé fordulnak elő a kialvatlanságból adódó hangulatingadozások.

Javul a koncentráció

A túl kevés szünettel járó folyamatos munkavégzés hatására romolhat a koncentrációképességünk és a memóriánk. A szabadság testileg és lelkileg is feltölthet minket, így energikusabban térhetünk vissza a munkahelyünkre, amivel sokkal hatékonyabbak lehetünk.

Kisebb lesz a betegség kialakulásának esélye

Az állandó túlóra, éjszakázás vagy a folytonos stressz hatására gyengülhet az immunrendszer, ezáltal sokkal fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Ha kiveszünk ilyenkor pár nap szabadságot, sokat tehetünk a szervezetünk regenerálódásáért.

Boldogabb párkapcsolat

Azok a párok, akik gyakran töltik utazással a szabadidejüket, boldogabbak és elégedettebbek a kapcsolataikban, mint azok, akik egyáltalán nem szoktak utazni.

Hosszabb élet

Bár az oka még nem teljesen tisztázott, egyes tanulmányok szerint, aki sok időt tölt utazással, nyaralással, egészségesebbé válik, így tovább él, mint aki nem.

Forrás: How a Vacation Affects Your Body (WebMd)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.07.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mire figyeljünk a levendula felhasználása során?
A levendula (Lavandula angustifolia) 30-60 cm magasra növő, mediterrán vidékeken őshonos növény (Magyarországon termesztik), amelynek lila, édeskés illatú virágját hasznosítják. Legtöbbször...
Idegrendszeri tünetek
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...