Hogyan hat a nyaralás a szervezetünkre?

Hogyan hat a nyaralás a szervezetünkre?

Hogyan hat a nyaralás a szervezetünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.16.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha néhány napra szabadságra megyünk, akkor nem csak jól szórakozunk és kikapcsolódunk, hanem testi-lelki állapotunk is pozitívan változik. Hogyan hat az egészségünkre pár nap szabadság?

Csökken a stressz

A mindennapi stressz óriási veszélyt jelenthet az egészségünkre: megnövekszik a depresszió, az elhízás, az alvászavar és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélye, azonban ha időnként kiveszünk egy pár napot, szervezetünk könnyebben veszi az akadályokat, és könnyebben megelőzhető lehet a fenti állapotok kialakulása.

Boldogabbak lehetünk

Az utazással kapcsolatos tervezés és maga a nyaralás alatt is sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat, mint a mindennapokban. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a nyaralás után meddig tart ez az emelkedett állapot, de abban egyetértenek a szakértők, hogy nem az a mérvadó, mennyi ideig vagyunk távol, hanem, hogy milyen gyakran szakadunk ki a szürke hétköznapokból.

„Szíverősítőként” hat

Egyes tanulmányok szerint a nyaralás alatt növekszik a HDL, azaz a jó koleszterinszint és csökken vércukorszint, ami miatt összességben csökken a szívkoszorúér-betegség miatti halálozás esélye.

Jobban alszunk

A mindennapi stressz megzavarhatja a nyugodt alvásunkat, míg a szabadság ideje alatt pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: sokkal jobban alszunk, pihentebbek leszünk, és kevésbé fordulnak elő a kialvatlanságból adódó hangulatingadozások.

Javul a koncentráció

A túl kevés szünettel járó folyamatos munkavégzés hatására romolhat a koncentrációképességünk és a memóriánk. A szabadság testileg és lelkileg is feltölthet minket, így energikusabban térhetünk vissza a munkahelyünkre, amivel sokkal hatékonyabbak lehetünk.

Kisebb lesz a betegség kialakulásának esélye

Az állandó túlóra, éjszakázás vagy a folytonos stressz hatására gyengülhet az immunrendszer, ezáltal sokkal fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Ha kiveszünk ilyenkor pár nap szabadságot, sokat tehetünk a szervezetünk regenerálódásáért.

Boldogabb párkapcsolat

Azok a párok, akik gyakran töltik utazással a szabadidejüket, boldogabbak és elégedettebbek a kapcsolataikban, mint azok, akik egyáltalán nem szoktak utazni.

Hosszabb élet

Bár az oka még nem teljesen tisztázott, egyes tanulmányok szerint, aki sok időt tölt utazással, nyaralással, egészségesebbé válik, így tovább él, mint aki nem.

Forrás: https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-vacation-body-effects

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?