Hogyan hat pár nap szabadság a szervezetünkre?

Hogyan hat pár nap szabadság a szervezetünkre?

Hogyan hat pár nap szabadság a szervezetünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.15.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ha néhány napra szabadságra megyünk, akkor nem csak jól szórakozunk és kikapcsolódunk, hanem testi-lelki állapotunk is pozitívan változik. Hogyan hat az egészségünkre pár nap szabadság?

Csökken a stressz

A mindennapi stressz óriási veszélyt jelenthet az egészségünkre: megnövekszik a depresszió, az elhízás, az alvászavar és egyéb egészségügyi problémák kialakulásának esélye, azonban ha időnként kiveszünk egy pár napot, szervezetünk könnyebben veszi az akadályokat, és könnyebben megelőzhető lehet a fenti állapotok kialakulása.

Boldogabbak lehetünk

Az utazással kapcsolatos tervezés és maga a szabadság alatt is sokkal boldogabbnak érezhetjük magunkat, mint a mindennapokban. Arról megoszlanak a vélemények, hogy a szabadság után meddig tart ez az emelkedett állapot, de abban egyetértenek a szakértők, hogy nem az a mérvadó, mennyi ideig vagyunk távol, hanem, hogy milyen gyakran szakadunk ki a szürke hétköznapokból.

„Szíverősítőként” hat

Egyes tanulmányok szerint a szabadság alatt növekszik a HDL, azaz a jó koleszterinszint és csökken vércukorszint, ami miatt összességben csökken a szívkoszorúér-betegség miatti halálozás esélye.

Jobban alszunk

A mindennapi stressz megzavarhatja a nyugodt alvásunkat, míg a szabadság ideje alatt pont az ellenkezőjét tapasztalhatjuk: sokkal jobban alszunk, pihentebbek leszünk, és kevésbé fordulnak elő a kialvatlanságból adódó hangulatingadozások.

Javul a koncentráció

A túl kevés szünettel járó folyamatos munkavégzés hatására romolhat a koncentrációképességünk és a memóriánk. A szabadság testileg és lelkileg is feltölthet minket, így energikusabban térhetünk vissza a munkahelyünkre, amivel sokkal hatékonyabbak lehetünk.

Kisebb lesz a betegség kialakulásának esélye

Az állandó túlóra, éjszakázás vagy a folytonos stressz hatására gyengülhet az immunrendszer, ezáltal sokkal fogékonyabbá válhatunk a betegségekre. Ha kiveszünk ilyenkor pár nap szabadságot, sokat tehetünk a szervezetünk regenerálódásáért.

Boldogabb párkapcsolat

Azok a párok, akik gyakran töltik utazással a szabadidejüket, boldogabbak és elégedettebbek a kapcsolataikban, mint azok, akik egyáltalán nem szoktak utazni.

Hosszabb élet

Bár az oka még nem teljesen tisztázott, egyes tanulmányok szerint, aki sok időt tölt utazással, nyaralással, egészségesebbé válik, így tovább él, mint aki nem.

Forrás: How a Vacation Affects Your Body (WebMd)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Hogyan ismerhető fel a „kamudiéta”?
A januári életmódváltó fogadalmak általában márciusra kifulladnak, a jó idő és a nyár viszont érezhetően közeleg, és sokan ilyenkor nagyon gyorsan akarják formába hozni magukat. Mire figyeljünk, ha...
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...