Mennyi zsírt fogyasszunk?
Mennyi zsírt fogyasszunk?
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által ajánlott napi zsír mennyiség tekinthető jelenleg a leghitelesebb forrásnak. A szervezet elsődleges célja, hogy független tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos kockázatokról.
Az EFSA által ajánlott zsír mennyiség korcsoportonként:
Tápanyag | Csoport | Életkor | Megfelelő bevitel (AI*) | Referencia Bevitel (RI**) |
---|---|---|---|---|
Összes zsírbevitel | Csecsemő | 7-11 hónapos | 40 E% | NA |
Összes zsírbevitel | Gyermek | 1-3 éves | NA | 35-40 E% |
Összes zsírbevitel | Gyermek | 4-17 éves | NA | 20-35 E% |
Összes zsírbevitel | Felnőtt | ≥ 18 éves | NA | 20-35 E% |
Összes zsírbevitel | Terhesség és szoptatás | ≥ 18 éves | NA | 20-35 E% |
* AI: Átlagos tápanyagmennyiség, ami feltételezzük, hogy kielégíti az emberek napi tápanyagszükségletét.
** RI: A napi átlagos tápanyagmennyiség, ami feltételezzük, hogy kielégíti az egészséges emberek napi tápanyagszükségletét.
*** E%: A napi átlagos energiafogyasztás százalékos aránya.
Milyen hatása van a zsíroknak a szervezetünkre?
A zsírok az alábbi funkciókat látják el a szervezetünkben:
- energiát ad,
- melegen tartja a testünket,
- sejtépítő hatással bír,
- védi a szervezetünket,
- segíti az élelmiszerekből származó vitaminok felszívódását,
- hozzájárul az egészséges hormonműködéshez.
Mivel pótolhatjuk a zsiradékot?
A legegészségesebb zsiradékok:
- Alacsony zsírtartalmú hús- és tejtermékek.
- Növényi olajok (pl. repce, lenmagolaj).
- Tengeri halak (pl. lazac, hering).
- Hazai halak (pl. busa).
- Magvak (pl. dió, mandula).
AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.
Források: EFSA , Types of Dietary Fats (WebMD)