Korunk legújabb jelensége: a maszkné

Korunk legújabb jelensége: a maszkné

Korunk legújabb jelensége: a maszkné

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.03.08.
Szerző: doktorGO
A kötelező maszk viselése pattanások és bőrirritációk kialakulását okozza, amelynek már neve is van: ez a maszkné jelenség. Mit tehetünk ellene? Hogyan kezeljük? Dr. Schmidt Emese bőrgyógyászt, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

Mit jelent a maszkné kifejezés?

Aki korábban is küzdött bőrproblémával, vagy érzékenyebb a bőre, az elmúlt hónapokban fokozódó tüneteket tapasztalhatott. Sokan fordulnak tanácsért szakemberhez, mert az állandó maszkhordás miatt a maszk alatti területen a bőrük egyre pattanásosabb lett. Ez az ún. maszkné jelensége, amit egyfelől okozhat az is, hogy a maszk felülete érintkezik a bőrrel, dörzsöli. Ez a jelenség megfigyelhető sportolóknál is, például az állvédő alatt is jelentkezhet ilyen bőrprobléma.

Különböző tünetek

Ha a maszkban a bőr nem tud megfelelően szellőzni, nem engedi az izzadtságot eltávozni a bőrről, a faggyúmirigytermelés fokozódik, emiatt is pattanások jelenhetnek meg. A pattanások különböző formában jelentkezhetnek, lehetnek pustulák, papulák, csomók és ciszták is. A száj körüli pattanások periorális dermatitisz tünetei, az orr és az orcák területén kialakuló gyulladások rosacea jelei is lehetnek.

Dr. Schmidt Emese kiemelte, hogy az akné egyes formái eltérő kezelést igényelhetnek, ezért panaszok esetén fontos szakemberre bízni a bőrápolást. Ahhoz, hogy a megfelelő kezelésben részesüljünk, lényeges különbséget tenni a bőrproblémák közt, figyelembe véve az alap bőrtípust és korábban is meglévő panaszokat is.

Fontos az új bőrápolási rutin

Ha a munkaidőnk nagy részét maszkban töltjük, akkor érdemes újra gondolni a korábban bevált bőrápolási rutint. Gyengéd összetevőket tartalmazó, illatanyagmentes termékeket válasszunk. Az aktív összetevőket tartalmazó készítmények – például kémiai hámlasztók, A-vitamin tartalmú termékek vagy szalicilsav – alkalmazását nagy körültekintéssel végezzük, mert ezek miatt a bőr még érzékenyebbé válhat, a maszkhordás még inkább kikezdheti. Használatuk csak éjszakára javasolt, nappalra pedig fényvédős hidratáló ajánlott. A pattanások után maradó hiperpigmentáció ellen például niacinamid  vagy magas C-vitamin tartalmú termékeket használhatunk, de bánjunk ezekkel is óvatosan, a maszk fokozza a hatóanyag bőrbe jutását, ezért ezeket is inkább éjszakára alkalmazzuk.   

Dr. Schmidt Emese hangsúlyozza, hogy maszkné esetén először is szakemberrel konzultáljunk, aki megállapítja, hogy pontosan milyen bőrproblémát kell kezelni. Némely esetben elegendő lehet a bőrápolási rutint módosítani, például a korábbi olajos nappali krémet könnyedebb formulára cserélni. Ki kell zárni, ha a panaszokat esetleg gomba, vagy rosacea okozza, ilyen esetekben megint más típusú kezelésre van szükség.

Mire figyeljünk maszkhordásnál?

  • Fontos, hogy a maszk megfelelő védelmet nyújtson a cseppfertőzés ellen.
  • Ne legyen túl laza, de az sem jó, ha túl szoros.
  • Az eldobható maszkok mellett jó választás a fülnél állítható nagyságú maszk is, így csökkenthetjük a bőr dörzsölését.
  • A többször használatos maszk anyaga ne legyen műszálas, a legjobb választás a pamut.
  • Mossuk rendszeresen, a maszkot naponta cseréljük.
  • Érdemes a mosószert és az öblítőt is allergénmentesre váltani, az erős illatanyagok is irritálhatják a bőrt, ami pattanásokat okozhat.

Sminkelési tanácsok

Lehet sminkelni akkor is, ha maszkot viselünk, a hangsúly ez esetben is a készítmények összetevőin van – mondja dr. Schmidt Emese. A vastag smink eltömítheti a pórusokat a maszk alatt. Egy könnyű, olajmentes alapozó vagy színezett nappali krém azonban jó választás lehet. A smink alapos eltávolítására és a gondos esti bőrápolási rutinra és a maszk rendszeres tisztítására és napi cseréjére ügyeljünk.

Forrás: Budai Allergiaközpont (www.allergiakozpont.hu)

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.03.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a életmód témában?
Hasznos lehet
A rengeteg pozitív hatás mellett nem titok, hogy a szoptatásnak is vannak árnyoldalai, amikről fontos beszélni, hiszen az ezzel járó stresszt, kellemetlenségeket a legtöbb szoptató édesany ...
A szoptatás mindig is a babavállalás egyik központi kérdésköre volt, az erre vonatkozó tippek, ajánlások, vélemények az orvoslás fejlődésével együtt, gyakorlatilag folyamatosan válto ...
Sajnos külföldi utazásunk, nyaralásunk során is érhet minket kisebb-nagyobb baleset, kaphatunk el fertőző betegséget vagy ép alakulhat ki sürgősségi ellátást igénylő kórkép. Az alá ...
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül ...