Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos olyan dolog van, ami megzavarhatja a figyelmünket munka közben. Lucy Jo Palladino pszichológus összegyűjtötte melyek a leggyakoribb tényezők, amelyek rontják a koncentrációképességet, és mit tehetünk ezek leküzdéséért.

Közösségi média

  • Figyeljünk arra, hogy munka közben ne nézegessük a közösségi portálokat.
  • Ha mégis félünk attól, hogy lemaradunk valamiről, időzítsük a böngészést a szüneteinkre, így a nap közbeni értesítések, bejegyzések nem fogják elvonni a figyelmünket a munkáról.
  • Ha ezt nem tudjuk megállni, állítsuk be, hogy munkaidőben ne legyenek elérhetőek  ezek az oldalak vagy ha tehetjük, korlátozzuk internet hozzáférésünket.

E-mailek

Ahelyett, hogy folyamatosan ellenőriznénk, vajon jött-e új üzenetünk, határozzunk meg konkrét időpontot (pl. óránként, 10-kor, 14-kor,stb.), amikor megnézzük érkezett-e új e-mailünk. Ez lehetővé teszi, hogy az adott feladatra tudjunk koncentrálni anélkül, hogy azt megszakítanánk egy új e-mail olvasásával.

Telefon

Ha úgy véljük, hogy vannak olyan hívók, akiknek a hívása várhat, használjunk külön csengőhangot számukra vagy állítsuk be ilyenkor a Ne zavarj üzemmódot és hagyjuk, hogy a hívások hangpostára kerüljenek. Kevésbé zavarja meg napunkat és a hívások visszahallgatása is hatékonyabb, ha egyben tesszük, mintha külön-külön kapkodnánk fel a telefont.

Multitasking

Bár hatékonyabbnak tűnik a multitasking, mégis a kutatások bebizonyították, hogy ha egyidejűleg több feladaton is dolgozunk az tovább tart, mintha csak egy feladatra koncentrálunk és utána kezdjük a következőket, ezért amikor csak lehetséges, kizárólag csak egy feladatra koncentráljunk  különösen akkor, ha az kiemelt fontosságú.

Unalom

Egyes feladatok érdekesebbek, mint a többi ez vitathatatlan. Ilyenkor jobban elkalandozik a figyelmünk: hamarabb kezdünk el böngészni az interneten, nyomkodjuk a telefonunkat, hívjuk fel barátainkat. Azért, hogy ne ússzon el teljesen a napunk, érdemes részekre tagolni a nagyobb projekteket és kitalálni valami „jutalmat” magunknak, ha elvégeztük egy-egy részt: pl. 20 perc odafigyelés után 5 perc kávészünet. Így nem csak hatékonyabbak lehetünk, de hamarabb túljuthatunk a kevésbé érdekes feladatrészeken.

Forrás: Top Concentration Killers (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...