Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.31.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos olyan dolog van, ami megzavarhatja a figyelmünket munka közben. Lucy Jo Palladino pszichológus összegyűjtötte melyek a leggyakoribb tényezők, amelyek rontják a koncentrációképességet, és mit tehetünk ezek leküzdéséért.

Közösségi média

  • Figyeljünk arra, hogy munka közben ne nézegessük a közösségi portálokat.
  • Ha mégis félünk attól, hogy lemaradunk valamiről, időzítsük a böngészést a szüneteinkre, így a nap közbeni értesítések, bejegyzések nem fogják elvonni a figyelmünket a munkáról.
  • Ha ezt nem tudjuk megállni, állítsuk be, hogy munkaidőben ne legyenek elérhetőek  ezek az oldalak vagy ha tehetjük, korlátozzuk internet hozzáférésünket.

E-mailek

Ahelyett, hogy folyamatosan ellenőriznénk, vajon jött-e új üzenetünk, határozzunk meg konkrét időpontot (pl. óránként, 10-kor, 14-kor,stb.), amikor megnézzük érkezett-e új e-mailünk. Ez lehetővé teszi, hogy az adott feladatra tudjunk koncentrálni anélkül, hogy azt megszakítanánk egy új e-mail olvasásával.

Telefon

Ha úgy véljük, hogy vannak olyan hívók, akiknek a hívása várhat, használjunk külön csengőhangot számukra vagy állítsuk be ilyenkor a Ne zavarj üzemmódot és hagyjuk, hogy a hívások hangpostára kerüljenek. Kevésbé zavarja meg napunkat és a hívások visszahallgatása is hatékonyabb, ha egyben tesszük, mintha külön-külön kapkodnánk fel a telefont.

Multitasking

Bár hatékonyabbnak tűnik a multitasking, mégis a kutatások bebizonyították, hogy ha egyidejűleg több feladaton is dolgozunk az tovább tart, mintha csak egy feladatra koncentrálunk és utána kezdjük a következőket, ezért amikor csak lehetséges, kizárólag csak egy feladatra koncentráljunk  különösen akkor, ha az kiemelt fontosságú.

Unalom

Egyes feladatok érdekesebbek, mint a többi ez vitathatatlan. Ilyenkor jobban elkalandozik a figyelmünk: hamarabb kezdünk el böngészni az interneten, nyomkodjuk a telefonunkat, hívjuk fel barátainkat. Azért, hogy ne ússzon el teljesen a napunk, érdemes részekre tagolni a nagyobb projekteket és kitalálni valami „jutalmat” magunknak, ha elvégeztük egy-egy részt: pl. 20 perc odafigyelés után 5 perc kávészünet. Így nem csak hatékonyabbak lehetünk, de hamarabb túljuthatunk a kevésbé érdekes feladatrészeken.

Zavaró gondolatok

Nehéz az előttünk álló feladatra koncentrálni, ha közben az otthoni teendők elvégzése miatt aggódunk vagy egy tegnapi beszélgetés gondolatai játszódnak le újra a fejünkben. A zavaró gondolatok elvonhatják a figyelmünket a jelenlegi feladatainkról, ezért érdemes lehet ilyenkor leírni azokat. Írjuk össze, milyen feladatok várnak ránk vagy vezessünk naplót az érzéseinkről. A papírra vetett gondolatok segíthetnek abban, hogy lecsendesítsük az elménket.  

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Top Concentration Killers (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.