Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

Mit tegyünk azért, hogy jobban tudjunk koncentrálni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos olyan dolog van, ami megzavarhatja a figyelmünket munka közben. Lucy Jo Palladino pszichológus összegyűjtötte melyek a leggyakoribb tényezők, amelyek rontják a koncentrációképességet, és mit tehetünk ezek leküzdéséért.

Közösségi média

  • Figyeljünk arra, hogy munka közben ne nézegessük a közösségi portálokat.
  • Ha mégis félünk attól, hogy lemaradunk valamiről, időzítsük a böngészést a szüneteinkre, így a nap közbeni értesítések, bejegyzések nem fogják elvonni a figyelmünket a munkáról.
  • Ha ezt nem tudjuk megállni, állítsuk be, hogy munkaidőben ne legyenek elérhetőek  ezek az oldalak vagy ha tehetjük, korlátozzuk internet hozzáférésünket.

E-mailek

Ahelyett, hogy folyamatosan ellenőriznénk, vajon jött-e új üzenetünk, határozzunk meg konkrét időpontot (pl. óránként, 10-kor, 14-kor,stb.), amikor megnézzük érkezett-e új e-mailünk. Ez lehetővé teszi, hogy az adott feladatra tudjunk koncentrálni anélkül, hogy azt megszakítanánk egy új e-mail olvasásával.

Telefon

Ha úgy véljük, hogy vannak olyan hívók, akiknek a hívása várhat, használjunk külön csengőhangot számukra vagy állítsuk be ilyenkor a Ne zavarj üzemmódot és hagyjuk, hogy a hívások hangpostára kerüljenek. Kevésbé zavarja meg napunkat és a hívások visszahallgatása is hatékonyabb, ha egyben tesszük, mintha külön-külön kapkodnánk fel a telefont.

Multitasking

Bár hatékonyabbnak tűnik a multitasking, mégis a kutatások bebizonyították, hogy ha egyidejűleg több feladaton is dolgozunk az tovább tart, mintha csak egy feladatra koncentrálunk és utána kezdjük a következőket, ezért amikor csak lehetséges, kizárólag csak egy feladatra koncentráljunk  különösen akkor, ha az kiemelt fontosságú.

Unalom

Egyes feladatok érdekesebbek, mint a többi ez vitathatatlan. Ilyenkor jobban elkalandozik a figyelmünk: hamarabb kezdünk el böngészni az interneten, nyomkodjuk a telefonunkat, hívjuk fel barátainkat. Azért, hogy ne ússzon el teljesen a napunk, érdemes részekre tagolni a nagyobb projekteket és kitalálni valami „jutalmat” magunknak, ha elvégeztük egy-egy részt: pl. 20 perc odafigyelés után 5 perc kávészünet. Így nem csak hatékonyabbak lehetünk, de hamarabb túljuthatunk a kevésbé érdekes feladatrészeken.

Forrás: https://www.webmd.com/add-adhd/ss/slideshow-top-concentration-killers

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?