Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?

Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?

Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.24.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?

Évszázadok óta a kertek nemcsak a növények termesztésének helyeiként szolgáltak, hanem egyfajta közösségi térként is, ahol az emberek kikapcsolódtak, munkálkodtak, beszélgettek, ezzel lehetőség nyílt egymással, és a természettel való kapcsolattartásra. Mára ez valamelyest átalakult, ám az egészségre gyakorolt hatása miatt, érdemes beiktatnunk a mindennapjainkba – akár csak egy virágnevelés formájában - ezt a tevékenységet.

‌Milyen egészségügyi hatásokra számíthatunk, ha kertészkedünk?

A kertészkedésnek számos egészségügyi előnye van, javítja a koncentrációt, a fókuszálási képességet, így a mentális egészségünkre is jótékony hatással van. Milyen egészségügyi hatásokra számíthatunk még?

Hangulatjavító

A kertészkedés során a figyelmünk a részletekre és a konkrét feladatokra koncentrál, ezért csökkentheti a negatív gondolatok megjelenését és javulhat a hangulatunk. A természetben töltött idő enyhítheti a mindennapok során felgyülemlett stresszt, így nyugodtabbak lehetünk, és az általános közérzetünk is javulhat.

Javíthat az önbecsülésünkön

Egy növény termesztése sikerélménnyel tölthet el minket, ami nagy mértében javíthat az önbecsülésünkön.

Javul a koncentrációképesség

A mindennapjaink során jellemzően egyszerre több dologra figyelünk, ami megnehezíti a koncentrációt. A kertészkedés azonban segíthet abban, hogy megtanuljunk egyszerre egy dologra, feladatra fókuszálni. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a szabadtéri tevékenységek csökkenthetik az ADHD tüneteit.

Javul a fizikai és mentális állapotunk

Az olyan tevékenységek, mint a gyomlálás, ásás és gereblyézés, felérhetnek egy testedzéssel. Ha pedig rendszeresen kertészkedünk, ugyanolyan előnyökre tehetünk szert, mintha edzőteremben járnánk. A rendszeres testmozgás csökkentheti a mentális problémák kialakulását (pl. szorongás, depresszió), és segíthet a demencia megelőzésében, mindemellett javulhat a keringésünk, és a tüdőkapacitásunk.

Hogyan építsük be a mindennapjainkba a kertészkedést?

Számos módja van annak, hogy a kertészkedést beillesszük a mindennapjainkba. Íme néhány tipp ehhez:

  • Csatlakozzunk közösségi kertek programjához.
  • Döntsük el, milyen növényeket szeretnénk nevelni, és annak függvényében tervezzük meg mikor és mennyi időt fogunk a kertészkedéssel tölteni.
  • Ha nincs kertünk, ültessünk virágot vagy kisebb növényeket a teraszunkon vagy a szobánk ablakában.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: How Gardening Affects Mental Health (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.