Mikor használjunk hypot és mikor ne?

Mikor használjunk hypot és mikor ne?

Mikor használjunk hypot és mikor ne?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A különböző fehérítőszereket (pl. hypo) gyakran használhatjuk a háztartásban fertőtlenítésre, tisztításra és nem utolsó sorban fehérítésre, azonban vannak olyan esetek, amikor jobb kerülni a velük való tisztítást. Melyek ezek?

Ne használjuk mindig!

A fehérítők nagyon erős vegyszerek, ezért érdemes inkább csak nagyobb szennyeződés (pl. vér, hányás, széklet) vagy gyakran használt eszközök (pl. kilincs, kapcsolók) esetén használni őket.

Ne keverjük ammónia tartalmú, illetve savas kémhatású vegyszerekkel!

Mérgező gáz keletkezhet a különböző szerek vegyítése esetén, ami károsíthatja egyes szerveinket (pl. szem, orr, tüdő, torok), így akár légzési problémát is okozhat.

Mértékkel használjuk!

A fehérítőszereket a mosásnál is körültekintően használjuk: ne öntsük közvetlenül a ruhákra, és az előírtnál ne használjunk többet belőlük, ezek ugyanis károsíthatják az anyagot. Spandex, gyapjú, selyem vagy bőr esetén pedig kifejezetten kerüljük a fehérítők használatát.

Ne tisztítsuk vele a telefon képernyőjét!

A fehérítő károsíthatja az érintőképernyő bevonatát, ezért érdemes más, antibakteriális fertőtlenítést alkalmazni.

Körültekintően használd!

A fehérítő erős vegyszer, ami marhatja a bőrt, a szemet vagy a tüdőt, ezért érdemes maszkot, kesztyűt és hosszú ujjú ruházatot viselni használatakor.

Nyisd ki az ajtókat és az ablakokat!

Ha allergiásak vagyunk vagy egyéb légzőszervi problémánk van (pl. asztma, COPD), akkor különösen óvatosnak kell lennünk a fehérítők használatával, ilyenkor a folyamatos szellőztetés elengedhetetlen.

Dobd ki a régi vegyszereket!

A vízzel kevert fehérítő maximum 24 óráig, míg a hígítás nélküli vegyszer 3-5 hónapig használható, amennyiben tárolás során óvjuk a hőtől és napfénytől. Gyártás időpontjától számított egy év után pedig dobjuk ki a terméket.

Ne öntsük ki a lefolyóba!

A fehérítő károsíthatja a csöveket vagy más vegyszerekkel keveredhet ilyenkor, ezért érdemes elkerülni azt, hogy a csatornába öntjük.

Ne használjuk élelmiszereken!

Késeket, konyhai eszközöket nyugodtan tisztíthatunk fehérítőszerekkel, de gyümölcsök, zöldségek mosásához csak tiszta folyóvizet használjunk.

Forrás: Dos and Don'ts of Cleaning with Bleach (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...