Hogyan maradjunk egészségesek, ha gondoznunk kell szeretteinket?

Hogyan maradjunk egészségesek, ha gondoznunk kell szeretteinket?

Hogyan maradjunk egészségesek, ha gondoznunk kell szeretteinket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.06.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A szeretteinkről való gondoskodás közben nagyon fontos, hogy figyeljünk saját egészségünkre is, hiszen ha stresszesek és kimerültek vagyunk, kevésbé tudjuk segíteni őket. Mire figyeljünk gondozás közben?

Kérjünk segítséget!

A legfontosabb belátni, hogy nem csinálhatunk meg mindent egyedül, ezért tanácsos már az elején segítséget kérni a többi családtagtól, esetleg barátainktól. Könnyebb dolgunk lesz, ha konkrétumokat fogalmazunk meg (pl. kérjük meg a rokonunkat, hogy vásároljon be ezen a héten).

Segítői csoportok

Ha nincs olyan ember a környezetünkben, akitől segítséget kérhetnénk, nézzünk körül, hiszen léteznek már olyan gondozói támogatói csoportok, akik akár tanácsokkal, akár konkrét segítséggel tudnak minket a mindennapokban segíteni.

Vigyázzunk a saját egészségünkre!

Ügyeljünk arra, hogy ne hanyagoljuk el a saját egészségünket: járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra, táplálkozzunk egészségesen és aludjunk eleget.

Ne csak a testünkre, hanem a lelkünkre is figyeljünk!

A gondozás érzelmileg kimerítő lehet, ezért nagyon fontos, hogy ne csak a testi, hanem a lelki egészségünkre is figyeljünk, elkerülvén ezzel a depresszió kialakulását. Ha túlterheltnek érezzük magunkat, egyeztessünk időpontot egy mentálhigiéniás szakemberrel, pszichológussal.

Koncentráljunk a legfontosabbakra!

Ha néha úgy érezzük, több a tennivaló, mint amennyire időnk van, muszáj szelektálni, ezért ilyenkor koncentráljunk csak arra, amit elengedhetetlen elvégezni, ne stresszeljünk az el nem végzett feladatok miatt.

Ne hanyagoljuk a barátainkat!

Törekedjünk arra, hogy ne hanyagoljuk el a társas kapcsolatainkat a gondozás miatt. A családunk, barátaink óriási támogatást jelenthetnek ebben az időszakban (is).

Maradjunk aktívak!

A gondozással járó elfoglaltság miatt előfordulhat, hogy hanyagoljuk a korábbi hobbijainkat, így a testmozgást is. Érdemes azonban időt szánnunk a rendszeres testmozgásra, hiszen nemcsak javíthatja a hangulatunkat, de növelheti az energiaszintünket, ami nagyban segítheti a hétköznapjainkat.

Bocsássuk meg magunknak!

Előfordulhat, hogy időnként frusztráltnak és stresszesnek érezzük magunkat a gondozásból adódó stressz miatt. Ez egy természetes reakció, ezért fontos, hogy fogadjuk el ezt az érzést, és ne érezzünk bűntudatot emiatt. Hagyjunk egy kis időt magunknak, - ellenkező esetben hamar kiégünk- és szánjunk időt a feltöltődésre is (pl. filmnézés, masszázs, közös vacsora a barátainkkal, stb.).

Keressünk átmeneti megoldást!

Amennyiben úgy érezzük, hogy túlságosan megvisel minket a gondozás, keressünk egy olyan embert, aki átmenetileg átveszi tőlünk a feladatot. Akár néhány órára, akár néhány napra, de ez egy jó lehetőség arra, ha egy kis szünetre, feltöltődésre van szükségünk.

Forrás: https://www.webmd.com/healthy-aging/caregiving-taking-care-yourself

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.11.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi kell a jogosítvány meghosszabbításához?
Sorban állás, ügyintézés, várakozás. Mostanában különösen nagy kihívás időpontot szerezni, ha okmányainkat hosszabbítani szeretnénk, hiszen a szokásos tumultus fokozódik azáltal, hogy a...
Boldogság=egészség?
A boldogság kérdésköre mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Filozófusok, pszichológusok, orvosok százai járták már körbe, vizsgálták meg időről időre, új konklúziók, összefüggések után kutatva...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...