Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz az autóban?

Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz az autóban?

Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz az autóban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Kirándulások, utazások során olykor előfordul egy-egy baleset, amikor jól jön az autóban lévő elsősegélydoboz. Mit érdemes beletenni?

Csipesz

Ha szeretünk túrázni és/vagy gyakran vagyunk a természetben, akkor érdemes az autónkban tartani egy csipeszt arra az esetre, ha szilánk, esetleg kullancs eltávolítására lenne szükség. Figyeljünk azonban arra, hogy minden használat előtt és után alaposan fertőtlenítsük le azt.

Kézfertőtlenítő

Az autóban általában nincs lehetőségünk az alapos kézmosásra, ezért fontos, hogy legyen nálunk valami, amivel megtisztíthatjuk a kezeinket, ezért érdemes beszereznünk alkoholos kézfertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt. A kézfertőtlenítő mellett javasolt gumikesztyűt is betenni az autóba, arra az esetre, ha sebfertőtlenítésre lenne szükség (pl. egy baleset miatt).

Fájdalomcsillapító

Egyetlen elsősegélydoboz sem lenne teljes fájdalomcsillapító és lázcsillapító gyógyszerek nélkül, ezért érdemes összeválogatni azokat az alap – vény nélkül kapható - gyógyszereket, amelyeket bevethetünk baj esetére. Figyeljünk azonban arra, hogy időnként ellenőrizzük a gyógyszerek lejárati idejét, és ha szükséges, cseréljük le azokat.

Gézlapok, kötszer

Vágások és karcolások esetén használhatunk gézlapokat és kötszert, dekisebb sebekre akár a sebtapaszok is elegendőek lehetnek. Figyeljünk rá, hogy a bekötözés, letapasztás előtt minden esetben fertőtlenítsük le a sebet.

Antibiotikumos krém

Az antibiotikumos krémnek vagy kenőcsnek számos kulcsfontosságú felhasználása létezik:

  • segíthet megvédeni a kisebb sebeket a fertőzésektől.
  • elősegítheti a sebgyógyulást.
  • a sérült területet nedvesen tartja, így megakadályozza, hogy a seb ráragadjon a kötésre.

Allergia gyógyszerek

Amennyiben allergiásak vagyunk, érdemes az autóban tartanunk az allergia gyógyszereinkből (pl. antihisztamin, súlyosabb esetben epinefrin injekció), ugyanis akár életet is menthet (pl. anafilaxia esetén) az azonnali elsősegély.

Forrás: 8 First Aid Essentials for Car or Purse (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Milyen hatással van az óraátállítás az egészségre?
Ha közeleg az a bizonyos vasárnap, amikor az órák egy órával „előrepörögnek”, sokan kezdenek el aggódni, hogy vajon miként hat ez rájuk. Miért van ránk hatással az a bizonyos egy óra?
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...