Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz az autóban?

Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz az autóban?

Mit tartalmazzon az elsősegélydoboz az autóban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Kirándulások, utazások során olykor előfordul egy-egy baleset, amikor jól jön az autóban lévő elsősegélydoboz. Mit érdemes beletenni?

Csipesz

Ha szeretünk túrázni és/vagy gyakran vagyunk a természetben, akkor érdemes az autónkban tartani egy csipeszt arra az esetre, ha szilánk, esetleg kullancs eltávolítására lenne szükség. Figyeljünk azonban arra, hogy minden használat előtt és után alaposan fertőtlenítsük le azt.

Kézfertőtlenítő

Az autóban általában nincs lehetőségünk az alapos kézmosásra, ezért fontos, hogy legyen nálunk valami, amivel megtisztíthatjuk a kezeinket, ezért érdemes beszereznünk alkoholos kézfertőtlenítő gélt vagy törlőkendőt. A kézfertőtlenítő mellett javasolt gumikesztyűt is betenni az autóba, arra az esetre, ha sebfertőtlenítésre lenne szükség (pl. egy baleset miatt).

Kézkrém

Érdemes az autóban tartanunk hidrokortizon tartalmú krémeket csípések, szúrások esetére. Ez a hatóanyag gyorsan enyhíti a viszketést és csökkenti a gyulladást.

Fájdalomcsillapító

Egyetlen elsősegélydoboz sem lenne teljes fájdalomcsillapító és lázcsillapító gyógyszerek nélkül, ezért érdemes összeválogatni azokat az alap – vény nélkül kapható - gyógyszereket, amelyeket bevethetünk baj esetére. Figyeljünk azonban arra, hogy időnként ellenőrizzük a gyógyszerek lejárati idejét, és ha szükséges, cseréljük le azokat.

Gézlapok, kötszer

Vágások és karcolások esetén használhatunk gézlapokat és kötszert, dekisebb sebekre akár a sebtapaszok is elegendőek lehetnek. Figyeljünk rá, hogy a bekötözés, letapasztás előtt minden esetben fertőtlenítsük le a sebet.

Antibiotikumos krém

Az antibiotikumos krémnek vagy kenőcsnek számos kulcsfontosságú felhasználása létezik:

  • segíthet megvédeni a kisebb sebeket a fertőzésektől.
  • elősegítheti a sebgyógyulást.
  • a sérült területet nedvesen tartja, így megakadályozza, hogy a seb ráragadjon a kötésre.

Allergia gyógyszerek

Amennyiben allergiásak vagyunk, érdemes az autóban tartanunk az allergia gyógyszereinkből (pl. antihisztamin, súlyosabb esetben epinefrin injekció), ugyanis akár életet is menthet (pl. anafilaxia esetén) az azonnali elsősegély.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: 8 First Aid Essentials for Car or Purse (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.