Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?

Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?

Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.20.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A rostoknak kiemelt szerepük van az egészségmegőrzésben, a betegségmegelőzésben, és az immunrendszerünk megfelelő működésében is. Zalai Noémi, a Toman Diet dietetikus szakértője összefoglalta a rostokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Miért is van szükségünk rostokra?

A rostok nagyban hozzájárulnak egyrészt az egészséges emésztéshez, másrészt az ép bélflóra fenntartásához, ezáltal is támogatva immunrendszerünket. Ennél kicsit tudományosabban szemlélve, elmondhatjuk, hogy az élelmirostokat 2 csoportra oszthatjuk:

  • oldódó,
  • nem oldódó (oldhatatlan) rostok.

Mire jók az oldhatatlan rostok?

Az oldhatatlan rostok szerepe, hogy segítik az emésztést, azáltal, hogy növelik a széklet tömegét, valamint csökkentik a széklet tranzitidejét a belekben.

Oldhatatlan rostok közé tartozik például a cellulóz, hemicellulóz, ezt tartalmazzák az olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, korpák, vagy a lignin, amely a rozsban, lenben található.

A vízoldékony rostok szerepe

„Az úgynevezett oldódó (vízoldékony) rostok szerepe is rendkívül fontos” – folytatja Zalai Noémi. – „A szív- és érrendszer védelmében játszanak nagy szerepet azáltal, hogy csökkentik a vérben a koleszterinszintet, ezen kívül segítenek a vércukorszint szabályozásában az ép bélflóra fenntartásában. Teltségérzetet adnak, emiatt hatékonyan veszik fel a harcot a túlsúly elleni küzdelemben is.”

Melyek a vízoldékony rostok?

Például az inulin, melyet a hagymafélék, csicsóka tartalmaznak, a béta-glükán, melyet pl. a zabban találunk, a pektin, amelyet a gyümölcsök, alma, birsalma, ribizli kapcsán szoktunk emlegetni, és annak számít a rezisztens keményítő is, amelyet többek között az éretlen banán, a zabpehely, vagy a főtt-lehűtött burgonya tartalmaz.

Mennyi rostra van szüksége egy felnőtt szervezetnek?

A napi szükséges rostbevitel 35-40 g között van egy felnőtt ember esetében, amely sokak számára riasztóan hangzik, nem is tudják elképzelni, hogyan lehetne ezt elérni. A dietetikus azt ajánlja, hogy egészítsük ki táplálkozásunkat olyan rostokkal, mint például a különböző korpafélék, vagy az útifűmaghéj.

Hogyan tudjuk ezt a legkönnyebben megtenni?

„Mindenkinek azt szoktam javasolni, hogy kezdje azzal, hogy minden étkezéshez fogyaszt valamilyen zöldség vagy gyümölcsfélét” – mondja Zalai Noémi. – „Ez így kézzelfoghatóbb, mintha csak annyit mondok, hogy naponta minimum 40-60 dkg zöldséget, gyümölcsöt kellene megenni, rendszeresen kellene fogyasztani teljes kiőrlésű gabonaféléket, olajos magvakat, korpaféléket. Tény, hogy az egészséges rostdús étkezéshez nagy tudatosság kell.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.03.20.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.