Milyen étrendet kövessünk műtét előtt – alatt – után?

Milyen étrendet kövessünk műtét előtt – alatt – után?

Milyen étrendet kövessünk műtét előtt – alatt – után?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.03.24.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Szükséges változtatni a táplálkozásunkon, ha műtéti eljáráson veszünk részt? Irinyi-Barta Tünde, táplálkozástudományi szakértő összefoglalta, mit érdemes enni műtét előtt, alatt és után.

Műtét előtti időszak

A beteg szervezetét a tervezett műtét előtt fel kell készíteni arra, hogy ideális legyen a tápláltsági állapot, jobban bírja a beavatkozást és könnyebbé váljon a műtét utáni gyógyulás. Természetesen az étrendet befolyásolja a műtét fajtája és sürgőssége.

Túlsúllyal rendelkező beteg számára nem szükséges az energia többletbevitele, de mindenképpen igényel a szervezetük jó minőségű fehérjét: tojást, sovány húsokat, zsírszegény tejet és tejtermékeket.

Alultáplált páciens esetén a nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztása mellett többlet energia-bevitelre is szükség van, amely az ételek dúsításával érhető el (például tejporral, tojással, reszelt sajttal, olajjal, tejszínnel, mézzel, szőlőcukorral, tápszerrel). Vitamint és ásványi anyagokat tartalmazó zöldségek és gyümölcsök fogyasztása szükséges minden beteg számára.

A műtétet megelőző napon az ebéd még teljes étkezés formájában történik. A komplikációk elkerülése érdekében a tápcsatornának üresnek kell lennie, ezért este vacsorára már csak folyadékot fogyaszthat a beteg. Éjfél után általában már azt sem, a műtétet éhgyomorral célszerű megkezdeni. Szükség esetén beöntést alkalmaznak.

Tudnivalók a műtétről

A műtét során megnő a szervezet tápanyagigénye, felborul a só- és folyadék háztartás, nagymértékű fehérjevesztés történik. A fellépő vérveszteség miatt vérszegénység jelentkezhet.

Műtét után

A műtét után legelőször is gondoskodni kell a folyadékpótlásról. Helyi érzéstelenítés esetén műtét után 2-6 óra múlva, míg altatás után 12 órával később fogyaszthat a beteg kortyonként vizet, esetleg teát. A diétás kezelés célja a szervezet fokozott energia- és fehérjeigényének biztosítása, vitaminok (A-, B2-, B6-, B12-, C-vitaminok), ásványi anyagok (nátrium, kálium, vas, magnézium) pótlása. Kezdeti időszakban (műtéttől függően 2-3. naptól) pépes étrend ajánlott, amely kímélő fűszerezésű, és rostban szegény. Könnyű, vegyes étrendet már a beavatkozás másnapján fogyaszthatnak azok a betegek, akik baleseti műtéten, vagy az emésztőrendszert nem érintő műtéteken estek át.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.03.24.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Lehet-e teljes a növényi étrend?
Az elmúlt években például egyre nagyobb hangsúlyt kapott a növényi alapú táplálkozás, és ezzel egyidőben egymás után jelennek meg különböző, a hús helyettesítésére alkalmas élelmiszerek is, hiszen az...
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.