
Így csökkentsd a sófogyasztást!
Így csökkentsd a sófogyasztást!
1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.07.
A megfelelő sóbevitel az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ám túlzott fogyasztása megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a sóbevitellel kapcsolatban.

Erről olvashatsz a cikkben
Krónikus betegségeket okozhat
A só – natrium-klorid - a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag, hiszen jelentős szerepe van a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, valamint az ideg-, izomműködésben is, azonban túlzott fogyasztása az alábbi problémákat okozhatja:
- magas vérnyomás
- szív és érrendszeri megbetegedések
- stroke
- szívinfarktus
- ödéma a test bármely pontján
- vesebetegség
Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a sófogyasztást?
Az OÉTI ajánlása alapján maximum 5 gramm/nap sóbevitelt javasolt naponta, amennyiben ezt az értéket rendszeresen meghaladjuk az alábbiak segítségével mérsékelhetjük a só bevitelét:
- Ne sózzuk kóstolás nélkül az ételeinket!
- Használjunk zöld fűszereket a túlzott sózás helyett (pl. petrezselyem, zeller, hagyma), amivel ízletesebbé válnak ételeink.
- Kerüljük az ételízesítők használatát, készítsünk inkább házi, természetes alapú keverékeket!
- Kerüljük a kész ételek (pl. szószok, mártások, zacskós levesek) fogyasztását, amik nagy mennyiségű sót tartalmaznak.
- Vásárláskor mindig olvassuk el a termékek összetevőjét, ha valamelyiknek magas a sótartalma, válasszunk helyette másikat.
- Friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk - a fűszeres, édesített változatok helyett -, ezeknek ugyanis alacsonyabb a nátriumtartalma.
- Az ízesített, fűszerezett, pácolt húsok, húskészítmények helyett válasszuk inkább a friss húsokat.
Forrás: Top 10 Tips for Reducing Salt in Your Diet (National Kidney Foundation)

Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Szerző:
doktorGO egészség okosan
Megjelenés dátuma: 2022.11.07.
Kérjük, értékeld a cikket!

Hasznos lehet

A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.

Hogyan fogyassza a brokkolit a maximális egészségügyi előnyök kihasználásáért?
Ha olyan módszereket keres, amelyekkel táplálóbbá teheti étrendjét, a brokkolit nem érdemes kihagyni. Ez a tápanyagban gazdag zöldség esszenciális vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása...

Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...

Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...