Így csökkentsd a sófogyasztást!

Így csökkentsd a sófogyasztást!

Így csökkentsd a sófogyasztást!

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A megfelelő sóbevitel az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, ám túlzott fogyasztása megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a sóbevitellel kapcsolatban.

Krónikus betegségeket okozhat

A só – natrium-klorid - a szervezetünk számára nélkülözhetetlen anyag, hiszen jelentős szerepe van a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában, valamint az ideg-, izomműködésben is, azonban túlzott fogyasztása az alábbi problémákat okozhatja:

  • magas vérnyomás
  • szív és érrendszeri megbetegedések
  • stroke
  • szívinfarktus
  • ödéma a test bármely pontján
  • vesebetegség

Mit tehetünk azért, hogy csökkentsük a sófogyasztást?

Az OÉTI ajánlása alapján maximum 5 gramm/nap sóbevitelt javasolt naponta, amennyiben ezt az értéket rendszeresen meghaladjuk az alábbiak segítségével mérsékelhetjük a só bevitelét:

  • Ne sózzuk kóstolás nélkül az ételeinket!
  • Használjunk zöld fűszereket a túlzott sózás helyett (pl. petrezselyem, zeller, hagyma), amivel ízletesebbé válnak ételeink.
  • Kerüljük az ételízesítők használatát, készítsünk inkább házi, természetes alapú keverékeket!
  • Kerüljük a kész ételek (pl. szószok, mártások, zacskós levesek) fogyasztását, amik nagy mennyiségű sót tartalmaznak.
  • Vásárláskor mindig olvassuk el a termékek összetevőjét, ha valamelyiknek magas a sótartalma, válasszunk helyette másikat.
  • Friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk - a fűszeres, édesített változatok helyett -,  ezeknek ugyanis alacsonyabb a nátriumtartalma.
  • Az ízesített, fűszerezett, pácolt húsok, húskészítmények helyett válasszuk inkább a friss húsokat.

Forrás:  Top 10 Tips for Reducing Salt in Your Diet (National Kidney Foundation)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...
A tengeri moha valóban puffadáscsökkentő, energianövelő szuperétel?
A tengeri moha, más néven ír moha vagy Chondrus crispus, egyfajta vörös alga, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban használnak karragenán forrásaként, amelyet élelmiszerek sűrítésére használnak.