Hogyan számoljuk a kalóriákat?

Hogyan számoljuk a kalóriákat?

Hogyan számoljuk a kalóriákat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.03.31.
Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány
Legyen szó fogyókúráról, vagy egy speciális étrendről, szükség lehet az ételekkel és italokkal elfogyasztott kalória mennyiségének számolására. Fontos azonban, hogy ne csak a kalóriatartalmat vegyük figyelembe, hanem az ételek tápanyag-összetételét is.

Mit is nevezünk kalóriának?

Az energiát szolgáltató 3 fő makrotápanyag a szénhidrát, a fehérje, a zsír, és bár nem tápanyag az alkohol, de annak energiatartalmával is számolni kell. Az anyagcserefolyamatok során ezeket elégeti a szervezetünk, mely következtében energia szabadul fel. Ennek az energiának a mértékegysége a kalória (cal), illetve a kilokalória (kcal), nemzetközi mértékegysége: a joule (J, dzsul), illetve a kilojoule (kJ).

1 kcal = 4,184 (~4,2) kJ

A tápanyagok energiatartalma

  • 1 gramm szénhidrát:   4,1 kcal, azaz 17,16 kJ
  • 1 gramm fehérje:        4,1 kcal, azaz 17,16 kJ
  • 1 gramm zsír:              9,3 kcal, azaz 38,94 kJ
  • 1 gramm alkohol:       7,1 kcal, azaz 30 kJ

Mire figyeljünk kalóriaszámlálásnál?

Az étrendünk kalóriatartalmának számolása során ne azt nézzük, hány kalóriát viszünk be szervezetünkbe, hanem azt is vegyük figyelembe, hogy milyen fajta tápanyagokból tesszük. Önmagában a táplálék kalóriatartalma nem fejezi ki azt, hogy mit tartalmaz, milyen az összetétele. Nem mindegy, hogy például 500 kcal-át gyorséttermi hamburgerből, desszertekből, vagy sovány húsból és rizsből fogyasztunk el, ezért a kalóriaszámolós fogyókúrák nem is fognak hosszú távú eredményt hozni.

Mennyit egyek?

Ha fogyás a cél, akkor ahhoz szükséges tudni a test működéséhez szükséges energiagényét (alapanyagcsere + fajlagos hőhatás + fizikai aktivitás / munkavégzés). Ennek kiszámolását elvégezhetjük az interneten található kalkulátorok vagy még jobb, ha szakember segítségével.

Például egy 30-60 év közötti 80 kg testtömegű férfi alapanyagcseréje:

11,6 x testtömeg + 879

11,6 x 80 + 879 = 1807 kcal / nap

Az alapanyagcsere energiaigényénél kevesebb mennyiségű kalóriát nem ajánlott bevinni szervezetünkbe, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt tartalékolni fog a szervezetünk.

Hogyan számoljuk a kalóriát?

Minden elfogyasztott ételt és italt fel kell írni – akár 1 darab kekszet, pár szem szőlőt is. Ezen ételek tápanyag-összetételét kalóriatáblázatokban kereshetjük ki – interneten, telefonos alkalmazásokban, könyvekben. A termékek csomagolásán feltüntetett tápanyagtáblázat is segítségünkre van. A táblázatokban általában 100 gramm / 100 ml mennyiségre vonatkoztatva van feltűntetve a tápanyag-összetétel és a kalóriatartalom. Az elfogyasztani kívánt mennyiséget konyhai mérlegen mérjük le, nyers, tisztított állapotban, például a gyümölcsöket, zöldségeket megpucolva, adott esetben héj nélkül, a húst nyersen megtisztítva, kicsontozva sütés-főzés előtt. Az elfogyasztani kívánt mennyiség energiatartalmát és összetételét egyszerű arányszámolással kaphatjuk meg.

Élelmiszer

Energiatartalom

kJ/kcal

Szénhidrát gramm

Fehérje gramm

Zsír gramm

Rozskenyér   100 gramm

1096/261

53,6

8,1

0,9

Rozskenyér      1 szelet kb. 30 gramm

328,8/78,3

16

2,43

0,27

Forrás: Rodler Imre, Új Tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005.

Ajánlott vizsgálat
Irinyi-Barta Tünde Szerző: Irinyi-Barta Tünde táplálkozástudomány Megjelenés dátuma: 2022.03.31.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan készüljünk fel egy nagyműtétre?
A Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján elindult már egy olyan szakmai program, ami azt szeretné megértetni a betegekkel, hogy műtétjük sikere nemcsak magán...
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Milyen étrendet kövessünk poszt-COVID fennállása esetén?
A poszt-COVID-19 szindrómához számos tünet társul, köztük sok táplálkozással kapcsolatos probléma, amelynek megoldásában dietetikus szakember egyénre szabott segítséget tud nyújtani. Mire figyeljünk...
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.