Hogyan számoljuk a kalóriákat?
Hogyan számoljuk a kalóriákat?
Mit is nevezünk kalóriának?
Az energiát szolgáltató 3 fő makrotápanyag a szénhidrát, a fehérje, a zsír, és bár nem tápanyag az alkohol, de annak energiatartalmával is számolni kell. Az anyagcserefolyamatok során ezeket elégeti a szervezetünk, mely következtében energia szabadul fel. Ennek az energiának a mértékegysége a kalória (cal), illetve a kilokalória (kcal), nemzetközi mértékegysége: a joule (J, dzsul), illetve a kilojoule (kJ).
1 kcal = 4,184 (~4,2) kJ
A tápanyagok energiatartalma
- 1 gramm szénhidrát: 4,1 kcal, azaz 17,16 kJ
- 1 gramm fehérje: 4,1 kcal, azaz 17,16 kJ
- 1 gramm zsír: 9,3 kcal, azaz 38,94 kJ
- 1 gramm alkohol: 7,1 kcal, azaz 30 kJ
Mire figyeljünk kalóriaszámlálásnál?
Az étrendünk kalóriatartalmának számolása során ne azt nézzük, hány kalóriát viszünk be szervezetünkbe, hanem azt is vegyük figyelembe, hogy milyen fajta tápanyagokból tesszük. Önmagában a táplálék kalóriatartalma nem fejezi ki azt, hogy mit tartalmaz, milyen az összetétele. Nem mindegy, hogy például 500 kcal-át gyorséttermi hamburgerből, desszertekből, vagy sovány húsból és rizsből fogyasztunk el, ezért a kalóriaszámolós fogyókúrák nem is fognak hosszú távú eredményt hozni.
Mennyit egyek?
Ha fogyás a cél, akkor ahhoz szükséges tudni a test működéséhez szükséges energiagényét (alapanyagcsere + fajlagos hőhatás + fizikai aktivitás / munkavégzés). Ennek kiszámolását elvégezhetjük az interneten található kalkulátorok vagy még jobb, ha szakember segítségével.
Például egy 30-60 év közötti 80 kg testtömegű férfi alapanyagcseréje:
11,6 x testtömeg + 879
11,6 x 80 + 879 = 1807 kcal / nap
Az alapanyagcsere energiaigényénél kevesebb mennyiségű kalóriát nem ajánlott bevinni szervezetünkbe, mert a drasztikus kalóriamegvonás miatt tartalékolni fog a szervezetünk.
Hogyan számoljuk a kalóriát?
Minden elfogyasztott ételt és italt fel kell írni – akár 1 darab kekszet, pár szem szőlőt is. Ezen ételek tápanyag-összetételét kalóriatáblázatokban kereshetjük ki – interneten, telefonos alkalmazásokban, könyvekben. A termékek csomagolásán feltüntetett tápanyagtáblázat is segítségünkre van. A táblázatokban általában 100 gramm / 100 ml mennyiségre vonatkoztatva van feltűntetve a tápanyag-összetétel és a kalóriatartalom. Az elfogyasztani kívánt mennyiséget konyhai mérlegen mérjük le, nyers, tisztított állapotban, például a gyümölcsöket, zöldségeket megpucolva, adott esetben héj nélkül, a húst nyersen megtisztítva, kicsontozva sütés-főzés előtt. Az elfogyasztani kívánt mennyiség energiatartalmát és összetételét egyszerű arányszámolással kaphatjuk meg.
Élelmiszer |
kJ/kcal |
Szénhidrát gramm |
Fehérje gramm |
Zsír gramm |
|
Rozskenyér 100 gramm |
1096/261 |
53,6 |
8,1 |
0,9 |
|
Rozskenyér 1 szelet kb. 30 gramm |
328,8/78,3 |
16 |
2,43 |
0,27 |
Forrás: Rodler Imre, Új Tápanyagtáblázat, Medicina Könyvkiadó Rt. Budapest, 2005.