Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?

Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?

Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.10.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Diétázni tudatosan érdemes. Persze könnyű ezt mondani, hiszen ha valaki hirtelen jön rá, hogy szeretné villámgyorsan formába hozni magát, úgy érzi, hogy bármit bármikor megtenne és megenne, ha az majd segít a céljait eléri.

Mégis az a tanács a legfontosabb, amelyet a dietetikus is hangsúlyoz, hogy csakis tudatosan vágjon bele mindenki egy diétába, vagy egy új életmódba.

Mit jelent tudatosan belevágni egy új életmódba?

„Mindenképpen ajánlott előtte tájékozódni az adott programról, beszerezni minden rendelkezésre álló információt. Szükség esetén vonjuk be szakembert is, kérdezzük meg orvosunkat, dietikust, hogy számunkra jó lehet-e az adott módszer, az adott diéta” – mondja Zalai Noémi, dietetikus szakértő.

Okozhat-e problémát a túlzott fehérjebevitel?

„Egy felnőtt ember fehérjeigénye 0,8-1 g/ttkg közé tehető”- magyarázza a szakértő. –„Ez azt jelenti, hogy például egy 70 kg-os ember fehérjeigénye 56-70 g között van naponta. Tehát ha nem lépjük túl ezt a beviteli ajánlást, természetesen nem csupán a diétás termékeket, hanem a nap folyamán az összes elfogyasztott táplálékot beleértve, akkor semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk. Bizonyos esetekben, például, ha valaki sokat sportol, emelkedhet a fehérjeigény, ezt érdemes valóban szakemberrel egyeztetni még a diéta kezdetén.”

Van-e, akinek nem javasolt a fehérjediéta?

Igen, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem javasolt az emelt fehérjetartalmú termékek fogyasztása. Ha bármilyen betegség (pl. vesebetegség, májbetegség) vagy érzékenység fennáll, akkor mindenképpen szükséges orvosi konzultáció a diéta megkezdése előtt.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Tavaszi nagytakarítás a fagyasztóban is!
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll el, mit kell előre vennünk...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?