Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?

Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?

Vannak-e veszélyei a fehérjediétának?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.10.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Diétázni tudatosan érdemes. Persze könnyű ezt mondani, hiszen ha valaki hirtelen jön rá, hogy szeretné villámgyorsan formába hozni magát, úgy érzi, hogy bármit bármikor megtenne és megenne, ha az majd segít a céljait eléri.

Mégis az a tanács a legfontosabb, amelyet a dietetikus is hangsúlyoz, hogy csakis tudatosan vágjon bele mindenki egy diétába, vagy egy új életmódba.

Mit jelent tudatosan belevágni egy új életmódba?

„Mindenképpen ajánlott előtte tájékozódni az adott programról, beszerezni minden rendelkezésre álló információt. Szükség esetén vonjuk be szakembert is, kérdezzük meg orvosunkat, dietikust, hogy számunkra jó lehet-e az adott módszer, az adott diéta” – mondja Zalai Noémi, dietetikus szakértő.

Okozhat-e problémát a túlzott fehérjebevitel?

„Egy felnőtt ember fehérjeigénye 0,8-1 g/ttkg közé tehető”- magyarázza a szakértő. –„Ez azt jelenti, hogy például egy 70 kg-os ember fehérjeigénye 56-70 g között van naponta. Tehát ha nem lépjük túl ezt a beviteli ajánlást, természetesen nem csupán a diétás termékeket, hanem a nap folyamán az összes elfogyasztott táplálékot beleértve, akkor semmilyen egészségügyi kockázattal nem kell számolnunk. Bizonyos esetekben, például, ha valaki sokat sportol, emelkedhet a fehérjeigény, ezt érdemes valóban szakemberrel egyeztetni még a diéta kezdetén.”

Van-e, akinek nem javasolt a fehérjediéta?

Igen, előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor nem javasolt az emelt fehérjetartalmú termékek fogyasztása. Ha bármilyen betegség (pl. vesebetegség, májbetegség) vagy érzékenység fennáll, akkor mindenképpen szükséges orvosi konzultáció a diéta megkezdése előtt.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Ne dobja ki a lazacbőrt – sokkal táplálóbb, mint gondolná
Érdemes lehet átgondolni a bőr eltávolítását a lazacról főzés vagy tálalás előtt. A lazac bőre biztonságosan fogyasztható, ízt, textúrát és esszenciális tápanyagokat adhat az ételhez, valamint...
10 ok, amiért érdemes cseresznyét enni
A cseresznye alacsony kalóriatartalmú, de tele van tápanyagokkal és antioxidánsokkal. Segíthet az alvásban, a gyulladások kezelésében, sőt, olyan állapotok kezelésében is, mint a cukorbetegség –...
Hogyan működik a 4:3-as időszakos böjtölés?
A 4:3-as szakaszos böjtölés megközelítése megköveteli, hogy négy napig hagyományosan étkezzen, a hét másik három napján pedig böjtöljön. De mit is jelent ez a gyakorlatban és milyen előnyei lehetnek?
12 étel, amiben több rost van, mint egy tál zabkásában
A zabkása klasszikus, rostokban gazdag reggeli, amely támogatja a szív egészségét és az emésztést. Körülbelül 4 gramm rostot tartalmaz főtt csészénként. Az aszalt szilva, a lencse, a füge és más...