Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.06.08.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer, de megelőző vizsgálatként panaszmentesen is alkalmazható. Milyen betegségek gyanúja esetén lehet indokolt?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Milyen betegségek gyanúja esetén lehet indokolt a mellkasröntgen?

Az alábbi betegségek esetén indokolt a mellkasröntgen elvégzése:

  • tüdőgyulladás,
  • tüdőrák,
  • tumoros tüdő áttét,
  • TBC ,
  •  szívmegnagyobbodás,
  • mellüreg folyadék vagy levegő,
  • szívelégtelenség (a tüdőben lévő folyadék miatt).

Megelőző vizsgálatként panaszmentesen is készülhet mellkas röntgen (pl. tüdőszűrés), bizonyos munkakörök ellátásához ez akár kötelező is lehet. 40 éves kor fölött prevenciós jelleggel évente ajánlott mellkas röntgen vizsgálaton részt venni panaszmentesség esetén is.

Biztonságos-e a vizsgálat?

A röntgenkészülékek alacsony dózisú ionizáló sugárzással működnek, a szervezetet érintő sugárzás alacsony, a vizsgálat biztonságos. A várandós nők esetében azonban nem végezhető a vizsgálat, mivel a magzat fejlődésére káros hatással lehet, ezért ha a terhesség vagy annak gyanúja fennáll, értesíteni kell az orvost.

Jó tudni!

A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel, a vizsgálat után nincs szükség pihgenésre vagy otthon tartózkodásra. Amennyiben a radiológus orvos valamilyen elváltozást észlel, további röntgenfelvételek, illetve egyéb vizsgálatok elvégzése lehet indokolt.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.06.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...