Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.02.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer, de megelőző vizsgálatként panaszmentesen is alkalmazható. Milyen betegségek gyanúja esetén lehet indokolt?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

Milyen betegségek gyanúja esetén lehet indokolt a mellkasröntgen?

Az alábbi betegségek esetén indokolt a mellkasröntgen elvégzése:

  • tüdőgyulladás,
  • tüdőrák,
  • tumoros tüdő áttét,
  • TBC ,
  •  szívmegnagyobbodás,
  • mellüreg folyadék vagy levegő,
  • szívelégtelenség (a tüdőben lévő folyadék miatt).

Megelőző vizsgálatként panaszmentesen is készülhet mellkas röntgen (pl. tüdőszűrés), bizonyos munkakörök ellátásához ez akár kötelező is lehet. 40 éves kor fölött prevenciós jelleggel évente ajánlott mellkas röntgen vizsgálaton részt venni panaszmentesség esetén is.

Biztonságos-e a vizsgálat?

A röntgenkészülékek alacsony dózisú ionizáló sugárzással működnek, a szervezetet érintő sugárzás alacsony, a vizsgálat biztonságos. A várandós nők esetében azonban nem végezhető a vizsgálat, mivel a magzat fejlődésére káros hatással lehet, ezért ha a terhesség vagy annak gyanúja fennáll, értesíteni kell az orvost.

Jó tudni!

A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel, a vizsgálat után nincs szükség pihgenésre vagy otthon tartózkodásra. Amennyiben a radiológus orvos valamilyen elváltozást észlel, további röntgenfelvételek, illetve egyéb vizsgálatok elvégzése lehet indokolt.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.