Mi történne az elszakadt keresztszalaggal, ha nem műtenék meg?

Mi történne az elszakadt keresztszalaggal, ha nem műtenék meg?

Mi történne az elszakadt keresztszalaggal, ha nem műtenék meg?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.23.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
A keresztszalag műtét a legnépszerűbb operációvá nőtte ki magát, így szakadás esetén legtöbbször megműtötték a sebészek. Ma már viszont tudjuk, hogy spontán is képes gyógyulni, akárcsak az oldalsó szalagok, így nem feltétlenül van szükség a műtéti beavatkozásra.

Mi történne az elszakadt keresztszalaggal, ha nem műtenék meg?

A kutatások szerint az elszakadt keresztszalagban megtalálhatók azok a sejtek, amelyek át tudnak alakulni a növekedési faktorok hatására, így a szalag regenerálódni képes. Fontos, hogy minél hamarabb elkezdjük a mozgatást és az izmaink segítségével hatékonyan stabilizáljuk a térdet. Az MRI felvételek bizonyítják, hogy a gyógytorna segítségével jó esélyeink vannak a keresztszalag szakadás teljes gyógyulásra.

Nem minden térdszalag szakadás képes spontán gyógyulásra…

Bizonyos esetekben az elülső keresztszalag hozzánő a hátsó keresztszalaghoz, és így nem tudja ellátni a feladatát. Továbbá az sem mindegy, hogy a szalag melyik szakasza sérül, mivel a combcsonthoz közel eső része sokkal nagyobb eséllyel tud regenerálódni a vérellátás miatt, mint a sípcsonthoz közel lévő.

Hogyan néz ki a terápia, ha szeretnénk elkerülni a műtétet?

  • A kezdeti kezeléssel a térdfájdalom, a duzzanat csökkentése és a teljes kinyújtás elérése a cél. Minél haramabb elkezdjük, annál jobban támogatjuk a spontán gyógyulást. A manuálterápiával a mozgás minősége helyreállítható azáltal, hogy a “helyettesítő” mozgások deformációit kijavítjuk. A kinesio tape segítségével pedig elősegítjükaz ödéma felszívódását.
  • Elsősorban a törzs izomzatát (core izmok) és az alsó végtag erejét fejlesztjük koordinációs és egyensúlyfejlesztő gyakorlatok által. A legfontosabb, hogy javítsuk a térd hajlíthatóságát, erejét, gyorsaságát és robbanékonyságát, így elkerülhetjük az újrasérülést.
  • Eleinte az egyenes vonalú futás, kitörés, guggolás, lépcsőzés hasznos, amit kiegészítünk nyújtással. Majd jöhetnek az egyre összetettebb gyakorlatok, ugrások, futás irányváltoztatásokkal, itt a legfontosabb, hogy a talajra érkezés és az onnan elrugaszkodás kontrollálttá váljon. Végül pedig a sportspecifikus gyakorlatokkal kialakítjuk a robbanékonyságot. A felépülési idő 3-6 hónap közé tehető.

Keresztszalag szakadás esetén térdrögzítő?

Eltérő véleményekkel találkozunk, így nincs aranyszabály. Ha nagy a fájdalom és rásérülési félelem a mozgás során, akkor 2-3 hétig használható térdrögzítő, viszont amint lehet, érdemes elhagyni, mivel helyettesítő mechanizmusokat alakít ki és gátolja a gyógyulást egy idő után.

Hogyan segít a manuálterápia?

A sérülés után kialakulnak szövődmények a gyógyulás során. Gondoljunk csak bele, eleinte sántítunk, kevésbé használjuk a sérült térdünket, nem merünk leguggolni, kisebbet lépünk, így ezek által automatikusan helyettesítő mozgásokat alakítunk ki. Kezdetben ezek fontos részei a gyógyulásnak, de később hátráltatják a végleges gyógyulást. A manuálterápia segítségével ezeket a kompenzációkat és összenövéseket szabadítjuk fel, annak érdekében, hogy révbe érjen a gyógyulás.

Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.04.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?
A leggyakoribb térdsérülés, minden síelő és focista rémálma az elülső keresztszalag szakadása. Hogyan pótolható műtéti eljárással?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.