Honnan tudhatjuk, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk?

Honnan tudhatjuk, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk?

Honnan tudhatjuk, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Időnként mindenkivel előfordul, hogy rossz napja van a munkahelyen, de vannak olyan helyek, amelyek ellehetetlenítik azt, hogy bármikor is jól érezzük magunkat. Hogyan ismerhetjük fel, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk, és mit tehetünk ellene?

Rosszindulatú főnök, alacsony munkamorál, rossz hangulat vagy egy állandóan ideges kolléga is lehet az oka annak, hogy már a gondolattól is rosszul vagyunk, hogy hétfő reggel dolgozni kell mennünk.

3 ok, amiért mérgezővé válhat egy munkahely

 • Mérgező vezetők: Mérgezővé tehetik a munkakörnyezetet azok a vezetők, akiket kizárólag az egyéni érdekek elérése irányít (pl. magasabb fizetés, jobb állás, stb.), és nem törődnek a többi dolgozóval. Paul White pszichológus szerint jellemzően nárcisztikus vonásokat figyelhetünk meg ezeknél az embereknél.
 • Mérgező kollégák: Azok a munkatársak, akik panaszkodással (pl. túl sok munkája van, túl kicsi az asztala, stb) töltik el a nap nagy részét, szintén mérgezően hathatnak ránk. Szintén negatívan hathat a munkavégzésünkre, ha egy kollégánk, állandóan panaszkodik, rendszeresen kifogásokat keres és nem vállalja a felelősséget a döntéseiért.
 • Mérgező rendszer: Sajnos még akkor is előfordulhat, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk, ha a főnökünkkel és a kollégáinkkal is jó a viszonyunk, hiszen vállalati szinten is lehetnek problémák. Ha nincsenek meghatározva a - vállalati és az egyéni- célok, feladatok, nincs megfelelő kommunikáció a cégen belül, nincs fejlődési lehetőség, illetve nem biztosítják az ezekhez szükséges feltételeket, akkor is teljes joggal érezhetjük frusztráltnak magunkat a munkahelyünkön.

Miért probléma ez?

Az állandó munkahelyi stressz megbetegíthet bennünket, ezért nagyon fontos ennek felismerése és kezelése. Az alábbi tünetek jellemzőek a mérgező környezetben dolgozókra:

 • alvászavar
 • krónikus fejfájás
 • hátfájás
 • egyéb betegségek megjelenése

Mit tehetünk, ha mérgező munkahelyen dolgozunk?

Amennyiben a fenti leírás alapján felismertük, hogy mérgező munkahelyen dolgozunk, az alábbiakat tehetjük:

 • Ne hagyjuk, hogy a katasztrofizáló munkatárs befolyásolja a munkavégzésünket, próbáljuk kizárni és végezzük a munkánkat a legjobb tudásunk szerint.
 • Amennyiben új feladatot vagy nem egyértelmű utasításokat kapunk, kérdezzünk vissza és rögzítsünk mindent írásban (is) a későbbi félreértések elkerülése érdekében.
 • Ha van rá lehetőségünk, kerüljük a kommunikációt a mérgező kollégáinkkal.
 • Beszélgessünk egy kívülállóval a problémánkról! Ha nem tudjuk eldönteni, hogy vajon valóban mérgező munkahelyen dolgozunk-e, kérjük ki egy barátunk, családtagunk véleményét. Kívülállóként sokkal objektívebben lát rá a helyzetre, mint mi, akik érintettek vagyunk ebben.
 • Ha úgy érezzük, a munkahelyünk megbetegít minket, mondjuk el felettesünknek problémánkat és próbáljunk rá együtt megoldást találni.
 • Tegyünk meg mindent azért, hogy az élet többi területén egyensúlyban maradjunk: mozogjunk rendszeresen, relaxáljunk, táplálkozzunk egészségesen és figyeljünk a társas kapcsolatainkra. Odafigyeléssel, életmódváltással nagymértékben csökkenthető a munkahelyi stressz.

Ha nem megy, mondjunk fel!

Amennyiben úgy érezzük, hogy minden igyekezetünk ellenére, továbbra is rendszeresen frusztrálva érezzük magunkat munkahelyünkön, fontoljuk meg a munkahelyváltást. Lehet, hogy rövidtávon kényelmetlen, de hosszú távon a mérgező munkahelyek mind fizikailag, mind mentálisan megbetegíthetnek bennünket.

Forrás: Is Your Workplace ‘Toxic’? (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.