Hogyan kezelhető a herpesz?

Hogyan kezelhető a herpesz?

Hogyan kezelhető a herpesz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.17.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A herpeszt a herpes simplex vírusok (HSV) különböző fajtái okozzák. Leggyakrabban az ajkakon és a nemi szerveken szokott megjelenni fájdalmas, égő, viszkető hólyagok formájában. Mit tehetünk ellene?

A herpeszvírust a lakosság több, mint 90%-a hordozza, az első találkozás leggyakrabban már gyerekkorban megtörténik. Ezt követően a vírus nyugvó állapotban sokáig benne marad testünk idegdúcaiban. A későbbiekben, a szervezetet gyengítő körülmények (pl. betegség, fizikai megterhelés, stressz) hatására a vírus képes aktiválódni és betegséget kiváltani. Ritkán, különösen immunhiányos állapotban a vírus elterjedhet a szervezetben és akár agyvelőgyulladást is okozhat.

Milyen lehetőségek vannak a herpesz kezelésére?

A teljes gyógyulás kb. 7-14 nap, mely gyógyszerek segítségével felgyorsítható. Általában elég a helyi kezelés, mellyel a tünetek csökkenthetők és a kórlefolyás gyorsítható. Fontos tudni, hogy ezek a vírust tartósan nem távolítják el a szervezetből, így az ismételt fellángolás lehetősége megmarad.

Vírusellenes hatóanyagot tartalmazó krémek

A leggyakrabban használt hatóanyag az aciklovir, mely elérhető krém és tabletta formájában. A krém vény nélkül kapható, a tabletta azonban receptköteles és súlyosabb esetekben használatos. Elérhető penciklovir hatóanyag tartalmú krém is.

A krémeket naponta 5x kell az érintett felületre felkenni 4-5 napon keresztül. Érdemes a krém használatát minél hamarabb, már a fertőzés korai tüneteinél (égő, bizsergő, viszkető érzés) elkezdeni, mert ebben a fázisban még megakadályozható lehet a hólyagképződés. A krém felvitele előtt és után fontos az alapos kézmosás, hogy megakadályozzuk a vírus elterjedését és a bakteriális felülfertőződést.

Herpesz tapaszok

A tapaszok többsége hidrokolloidot tartalmaz. Ezekben nincs vírusellenes hatóanyag, csupán elfedik a hólyagokat, így gátolják szétterjedésüket; valamint nedvesen tartják őket, ezzel segítve gyógyulásukat.

Szárító paszták

A hólyagok felszakadását követően már szárító hatású pasztát (pl. cink-paszta) lehet alkalmazni a gyógyulás elősegítésére.

Természetes hatóanyagok

A herpesz gyógyulási folyamatát segítheti például a citromfű, a kamillavirág, a tüdőfű, az aranyvesszőfű és a kakukkfű is.   

Mindig szükséges a gyógyszeres kezelés?

Számos mód létezik a herpesz kezelésére, a gyógyulási folyamat felgyorsítására, de alapvetően egy egészséges emberben nyom nélkül, magától meggyógyul.

A herpeszre jellemző a visszatérő jelleg, ám ha túl gyakran és súlyos formában jelenik meg, akkor érdemes orvoshoz fordulni további vizsgálatok elvégzése céljából. Bizonyos esetekben az orvos javasolhatja a tablettával történő szisztémás kezelést is.

Kapcsolódó témák
Azonos szerv gyakori betegségei
Ajánlott gyógyszer
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.06.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a herpesz témában?
Hasznos lehet
Szervezetünkben számos parazita okozhat megbetegedést, de leggyakrabban különböző férgek, amőbák, mételyek által okozott kórképek jellemzőek. A paraziták leginkább szájon keresztül ...
A mentális kimerülés az agynak olyan, mint az izmoknak a fizikai fáradtság, ám felismerése jóval nehezebb. Mikor beszélhetünk mentális kimerülésről? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek va ...
Évente átlagosan 90.000 gyermek születik Magyarországon, azonban a szülések során csak kis számban gondoskodnak a szülők a köldökzsinórból származó őssejtek megőrzéséről, és ezá ...
Állatorvosként nap, mint nap szembesülünk a szív- és bőrférgességel, s a tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy egyes helyeken majdnem minden harmadik kutya fertőzött a betegséggel. Na ...