Hogyan kezelhető a herpesz?

Hogyan kezelhető a herpesz?

Hogyan kezelhető a herpesz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.06.17.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A herpeszt a herpes simplex vírusok (HSV) különböző fajtái okozzák. Leggyakrabban az ajkakon és a nemi szerveken szokott megjelenni fájdalmas, égő, viszkető hólyagok formájában. Mit tehetünk ellene?

A herpeszvírust a lakosság több, mint 90%-a hordozza, az első találkozás leggyakrabban már gyerekkorban megtörténik. Ezt követően a vírus nyugvó állapotban sokáig benne marad testünk idegdúcaiban. A későbbiekben, a szervezetet gyengítő körülmények (pl. betegség, fizikai megterhelés, stressz) hatására a vírus képes aktiválódni és betegséget kiváltani. Ritkán, különösen immunhiányos állapotban a vírus elterjedhet a szervezetben és akár agyvelőgyulladást is okozhat.

Milyen lehetőségek vannak a herpesz kezelésére?

A teljes gyógyulás kb. 7-14 nap, mely gyógyszerek segítségével felgyorsítható. Általában elég a helyi kezelés, mellyel a tünetek csökkenthetők és a kórlefolyás gyorsítható. Fontos tudni, hogy ezek a vírust tartósan nem távolítják el a szervezetből, így az ismételt fellángolás lehetősége megmarad.

Vírusellenes hatóanyagot tartalmazó krémek

A leggyakrabban használt hatóanyag az aciklovir, mely elérhető krém és tabletta formájában. A krém vény nélkül kapható, a tabletta azonban receptköteles és súlyosabb esetekben használatos. Elérhető penciklovir hatóanyag tartalmú krém is.

A krémeket naponta 5x kell az érintett felületre felkenni 4-5 napon keresztül. Érdemes a krém használatát minél hamarabb, már a fertőzés korai tüneteinél (égő, bizsergő, viszkető érzés) elkezdeni, mert ebben a fázisban még megakadályozható lehet a hólyagképződés. A krém felvitele előtt és után fontos az alapos kézmosás, hogy megakadályozzuk a vírus elterjedését és a bakteriális felülfertőződést.

Herpesz tapaszok

A tapaszok többsége hidrokolloidot tartalmaz. Ezekben nincs vírusellenes hatóanyag, csupán elfedik a hólyagokat, így gátolják szétterjedésüket; valamint nedvesen tartják őket, ezzel segítve gyógyulásukat.

Szárító paszták

A hólyagok felszakadását követően már szárító hatású pasztát (pl. cink-paszta) lehet alkalmazni a gyógyulás elősegítésére.

Természetes hatóanyagok

A herpesz gyógyulási folyamatát segítheti például a citromfű, a kamillavirág, a tüdőfű, az aranyvesszőfű és a kakukkfű is.   

Mindig szükséges a gyógyszeres kezelés?

Számos mód létezik a herpesz kezelésére, a gyógyulási folyamat felgyorsítására, de alapvetően egy egészséges emberben nyom nélkül, magától meggyógyul.

A herpeszre jellemző a visszatérő jelleg, ám ha túl gyakran és súlyos formában jelenik meg, akkor érdemes orvoshoz fordulni további vizsgálatok elvégzése céljából. Bizonyos esetekben az orvos javasolhatja a tablettával történő szisztémás kezelést is.

Kapcsolódó témák
Azonos szerv gyakori betegségei
Ajánlott gyógyszer
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2021.06.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a herpesz témában?
Hasznos lehet
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomsp ...
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...