Hogyan kezelhető a felfekvés?

Hogyan kezelhető a felfekvés?

Hogyan kezelhető a felfekvés?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A felfekvés megelőzése fokozott odafigyelést igényel, kialakulása esetén a legfontosabb megakadályozni a felfekvés továbbterjedését. Hogyan kezeljük?

Mit tegyünk a mielőbbi gyógyulás érdekében?

 • Keressünk fel felfekvés kezelésében jártas bőrgyógyászt vagy érsebészt az adott sebtípus kezelésére leginkább alkalmas terápiáért.
 • A kezelés során a legfontosabb, hogy a szövetek keringését javítsuk, és megelőzzük a további állapotromlást, ennek érdekében óvjuk a bőrt a nedvességtől, alkalmazzunk olyan készítményeket ezekre a területekre, amelyek víztaszító hatással bírnak.
 • Ne használjunk alkoholtartalmú készítményeket!
 • Kerüljük a bőr erős dörzsölését, további irritációját (pl. inkontinencia esetén vizelet).
 • Alkalmazzunk speciális kötszereket a bőr védelmére.
 • Ellenőrizzük rendszeresen az érintett területet! Amennyiben korábbi állapottól eltérő vagy fertőzésre utaló (pl. fájdalom, bűzös, bő váladékozás, gyulladás a seb körül, esetleg láz) tüneteket tapasztalunk, értesítsük kezelőorvosunkat.
 • Fontos a seb rendszeres orvosi ellenőrzése, hogy minden esetben az aktuális állapotnak megfelelő kezelés történjen.
 • A fájdalom enyhítésére indokolt lehet a fájdalomcsillapító készítmények, és/vagy antibiotikumok alkalmazása, de erről minden esetben a kezelőorvos dönt.
 • Az egészséges életmód (egészséges étrend, megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, gyógytorna) jótékony hatással lehet a szövetek anyagcseréjére, így elősegítheti a gyógyulást.
 • Figyeljünk arra, hogy a sebeket rendszeresen (naponta többször), sterilen, nedves kötéssel át kell kötözni.
 • Fontos, hogy ne használjunk hagyományos krémeket, illetve hintőporokat, mert ezek nehezítik a seb gyógyulását.

Súlyos esetben elkerülhetetlenné válhat az elhalt szövetek műtéti eltávolítása.

Írta: S.J újságíró, Forrás: WEBBeteg

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Drasztikusan nő a szívelégtelenségben szenvedők száma
A szívelégtelenség Magyarországon vezető haláloki tényező. Dr. Simonyi Gábor PhD, osztályvezető főorvossal, tanszékvezető-helyettessel beszélgettünk róla.
Lance Armstrong - Halálos diagnózis után dobogó
Bár évekkel később a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrongot megfosztották a bajnoki címeitől, a rákból való gyógyulása, és az „életbe való visszatérése”, sportteljesítménye mindenképpen...
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...