Emlőrák

Emlőrák

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar, általános orvostudomány
Az emlőrák azon daganattípusok egyike, amelytől az egészséges nők is a legjobban tartanak, köszönhető ez előfordulási gyakoriságának és kórlefolyásának.

Az emlőcarcinoma kifejlődésének háttere ismeretlen, az eddigi vizsgálatok során három fő tényezőt vettek figyelembe, amelyek a következők:

 • endokrin rendszer,
 • környezeti hatások,
 • genetikai fogékonyság.

Tünetei

Az emlőrák megtévesztő lehet annak köszönhetően, hogy leggyakrabban a beteg nem érzékel fájdalmat, éppen ellenkezőleg, az észlelt csomó fájdalma esetén valószínűbb, hogy nincs szó rosszindulatú elváltozásról. Az emlődaganat tünetei a következők lehetnek:

 • csomó az emlőben,
 • a mellbimbó és az emlő bőrének behúzódása,
 • az emlő bőrének pirossá válása, duzzadtsága, keménysége,
 • véres váladék távozása az emlőből,
 • a hónalj alatt csomó megjelenése.

Szűrés

A daganat korai észrevétele esetén, illetve kis kiterjedésű daganat esetében az 5 éves túlélés esélye 85%, azonban ennél súlyosabb esetben ennek mértéke már csak 12%. A szűrési stratégia magában foglalja a 20 év felettiek tapintásos önvizsgálatát. A 20 és 40 év közöttieknél ehhez hozzátársul az emlő orvosi tapintásos vizsgálata 3 évenkénti rendszerességgel. 40 éves kor fölött kiemelten fontos az ultrahangvizsgálat, a mágneses rezonancia (MR) elvégzése, illetve egyes esetekben az izotópvizsgálat, ha a családban előfordult már emlődaganat. A 45-65 év közötti korcsoportok tekintetében javasolt a minden második évben történő mammográfiás vizsgálat. A szűrés fontossága abban rejlik, hogy a korai stádiumban észlelt carcinoma túlélése nagymértékben kedvezőbb. Tanulmányok azt mutatják, hogy az emlődaganat általi halálozás mértéke 30%-kal csökkenthető lenne az időben elvégzett, megfelelő szűrések alkalmazásával.

Diagnosztika

A rosszindulatú folyamatot bizonyítja: a kóros fizikális vizsgálati eredmény, a mammográfia és az aspiráció általi anyag citológiás eltérései. Ezeket a vizsgálatokat kiegészíthetik ultrahangfelvétellel, illetve izotópvizsgálattal. Sebészi műtét javasolt minden olyan esetben, amikor az emlő röntgenvizsgálata, a sejtvizsgálat és a fizikális vizsgálat közül kettő esetében kóros eltérést fedeznek fel.

Kezelése

Először észlelt daganat

A diagnózis után a betegnek általában sebészi beavatkozást ajánlanak, ez az elsődlegesen választandó kezelési módszer. Ez lehet emlőmegtartó jellegű: csak a daganatot és környezetét távolítják el az emlőből. A sebészeti műtét után választható kezelések közé tartozik a sugárkezelés és a gyógyszeres kezelés (kemoterápia), ezen felül lehetőség van hormonkezelésre is. A választandó kezelés függ a daganat méretétől és a nyirokcsomók daganatos beszűrtségétől is.

Kiújuló daganat/áttét jelentkezése

Az emlődaganat első észlelése, illetve kezelése után a műtött betegek nagyjából 10-20%-ában fordul elő a carcinoma helyi kiújulása, illetve lehet számítani távoli áttétek megjelenésére is, ezeknek a valószínűsége nagyjából a 10%-ot éri el. Ezek általában az első és kilencedik év között jelennek meg. A korábban felsorolt gyógyszerek (hormonkészítmények, biológiai terápiák) használatával a daganatos betegeknek még sok évig biztosítható a jó minőségű élet, túlélés.

(Túri Fanni Renáta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Útmutató

 • Az emlő bőrének pirossá válása, duzzadtsága, keménysége, véres váladék távozása az emlőből, illetve a hónalj alatt csomó megjelenése utalhat a daganat megjelenésére.
 • 40 éves kor fölött kiemelten fontos az ultrahangvizsgálat, a mágneses rezonancia (MR) elvégzése, illetve egyes esetekben az izotópvizsgálat, ha a családban előfordult már emlődaganat. 
 • A rosszindulatú folyamatot bizonyítja a kóros fizikális vizsgálati eredmény, a mammográfia és az aspiráció általi anyag citológiás eltérései.
 • A diagnózis után a betegnek általában sebészi beavatkozást ajánlanak. A választandó kezelés függ a daganat méretétől és a nyirokcsomók daganatos beszűrtségétől is.
Emlőrák - Részletesen a témáról
Mellvizsgálat lépésről lépésre
Az emlők rendszeres önvizsgálatát érdemes havonta egyszer elvégezni, ugyanis ezzel a mellrák kialakulása korai stádiumban észlelhető, ami nagymértékben növeli a gyógyulási esélyeket. De hogyan tegyük mindezt?
Mit együnk a mellrák kockázatának csökkentéséért?
Összeszedtük azokat a magas antioxidáns tartamú ételeket, amelyek segíthetnek csökkenteni a mellrák kialakulásának kockázatát. Melyek ezek?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány éves kor fölött fontos az ultrahang vizsgálat?
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Porckorongsérv - Mikor van szükség műtétre?
Élete során valószínűleg mindenkinek volt már – vagy lesz – porckorongsérve, ami az esetek kis hányadában jár klinikai tünetekkel, például nagy fájdalommal, de csak a panaszosok kevesebb mint...
Cukorbeteg vagyok, mire figyeljek, ha babát szeretnék?
Cukorbetegen a terhesség tervezése, előkészítése rendkívüli gondosságot igényel, hiszen a nem megfelelő vércukorszint befolyásolhatja a magzat fejlődését, valamint növelheti a vetélés és a...
Miért alakul ki egyre több fiatalnál a porckorongsérv?
Az ülőmunka, illetve a mozgásszegény életmód kedvez a sérv kialakulásának, és az utóbbi években megfigyelhető, hogy a jellemzően középkorúaknál kialakuló betegség már a 20 éven aluliak körében is...
Mennyire eredményesek a leszokást támogató programok?
Nem feltétlenül kell egyedül nekivágni a leszokás folyamatának, a siker esélye, ha szakemberek segítségét kérjük, akár megháromszorozódhat - hívják fel a figyelmet az Országos Korányi Pulmonológiai...