Emlőrák

Emlőrák

1 perces olvasási idő
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar,
Az emlőrák azon daganattípusok egyike, amelytől az egészséges nők is a legjobban tartanak, köszönhető ez előfordulási gyakoriságának és kórlefolyásának.

Az emlőcarcinoma kifejlődésének háttere ismeretlen, az eddigi vizsgálatok során három fő tényezőt vettek figyelembe, amelyek a következők:

  • endokrin rendszer,
  • környezeti hatások
  • genetikai fogékonyság

Tünetei

Az emlőrák megtévesztő lehet annak köszönhetően, hogy leggyakrabban a beteg nem érzékel fájdalmat, éppen ellenkezőleg, az észlelt csomó fájdalma esetén valószínűbb, hogy nincs szó rosszindulatú elváltozásról. Az emlődaganat tünetei a következők lehetnek: csomó az emlőben, a mellbimbó és az emlő bőrének behúzódása, az emlő bőrének pirossá válása, duzzadtsága, keménysége, véres váladék távozása az emlőből, illetve a hónalj alatt csomó megjelenése.

Szűrés

A daganat korai észrevétele esetén, illetve kis kiterjedésű daganat esetében az 5 éves túlélés esélye 85%, azonban ennél súlyosabb esetben ennek mértéke már csak 12%. A szűrési stratégia magában foglalja a 20 év felettiek tapintásos önvizsgálatát. A 20 és 40 év közöttieknél ehhez hozzátársul az emlő orvosi tapintásos vizsgálata 3 évenkénti rendszerességgel. 40 éves kor fölött kiemelten fontos az ultrahangvizsgálat, a mágneses rezonancia (MR) elvégzése, illetve egyes esetekben az izotópvizsgálat, ha a családban előfordult már emlődaganat. A 45-65 év közötti korcsoportok tekintetében javasolt a minden második évben történő mammográfiás vizsgálat. A szűrés fontossága abban rejlik, hogy a korai stádiumban észlelt carcinoma túlélése nagymértékben kedvezőbb. Tanulmányok azt mutatják, hogy az emlődaganat általi halálozás mértéke 30%-kal csökkenthető lenne az időben elvégzett, megfelelő szűrések alkalmazásával.

Diagnosztika

A rosszindulatú folyamatot bizonyítja: a kóros fizikális vizsgálati eredmény, a mammográfia és az aspiráció általi anyag citológiás eltérései. Ezeket a vizsgálatokat kiegészíthetik ultrahangfelvétellel, illetve izotópvizsgálattal. Sebészi műtét javasolt minden olyan esetben, amikor az emlő röntgenvizsgálata, a sejtvizsgálat és a fizikális vizsgálat közül kettő esetében kóros eltérést fedeznek fel.

Kezelése

Először észlelt daganat

A diagnózis után a betegnek általában sebészi beavatkozást ajánlanak, ez az elsődlegesen választandó kezelési módszer. Ez lehet emlőmegtartó jellegű: csak a daganatot és környezetét távolítják el az emlőből. A sebészeti műtét után választható kezelések közé tartozik a sugárkezelés és a gyógyszeres kezelés (kemoterápia), ezen felül lehetőség van hormonkezelésre is. A választandó kezelés függ a daganat méretétől és a nyirokcsomók daganatos beszűrtségétől is.

Kiújuló daganat/áttét jelentkezése

Az emlődaganat első észlelése, illetve kezelése után a műtött betegek nagyjából 10-20%-ában fordul elő a carcinoma helyi kiújulása, illetve lehet számítani távoli áttétek megjelenésére is, ezeknek a valószínűsége nagyjából a 10%-ot éri el. Ezek általában az első és kilencedik év között jelennek meg. A korábban felsorolt gyógyszerek (hormonkészítmények, biológiai terápiák) használatával a daganatos betegeknek még sok évig biztosítható a jó minőségű élet, túlélés.

(Túri Fanni Renáta, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Útmutató

  • Az emlő bőrének pirossá válása, duzzadtsága, keménysége, véres váladék távozása az emlőből, illetve a hónalj alatt csomó megjelenése utalhat a daganat megjelenésére.
  • 40 éves kor fölött kiemelten fontos az ultrahangvizsgálat, a mágneses rezonancia (MR) elvégzése, illetve egyes esetekben az izotópvizsgálat, ha a családban előfordult már emlődaganat. 
  • A rosszindulatú folyamatot bizonyítja a kóros fizikális vizsgálati eredmény, a mammográfia (patológiás) és az aspiráció általi anyag citológiás eltérései.
  • A diagnózis után a betegnek általában sebészi beavatkozást ajánlanak. A választandó kezelés függ a daganat méretétől és a nyirokcsomók daganatos beszűrtségétől is.
Emlőrák - Részletesen a témáról
Mellvizsgálat lépésről lépésre

Mellvizsgálat lépésről lépésre

Az emlők rendszeres önvizsgálatát érdemes havonta egyszer elvégezni, ugyanis ezzel a mellrák kialakulása korai stádiumban észlelhető, ami nagymértékben növeli a gyógyulási esélyeket. De hogyan tegyük mindezt?
Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hány éves kor fölött fontos az ultrahang vizsgálat?
Azonos szerv gyakori betegségei
Mit írtak mások a emlőrák témában?
Hasznos lehet
Sportolásnál, futásnál, de akár lépcsőzésnél, felállásnál is fájdalommal járhat a térdben jelentkező porckopás. Dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomsp ...
Az amerikai Moderna gyógyszervállalat által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcina 2021. januárjában, másodikként – a Pfizer/BioNTech oltóanyaga után – lett engedélyezve az Európai Unió ...
A terhesség nem jelent fokozottabb kockázatot a betegség kimenetelében, mint a nem várandós női populációban. Eddig még nem jelentettek várandós anyáknál koronavírusos halálozást.
Gyermekek esetében különösen fontos az ételérzékenységek meghatározása, mivel megfelelő diéta alkalmazása esetén nemcsak a tünetek, hanem maga a túlérzékenység is sok esetben megsz ...