Hogyan küzdjük le a magányt?

Hogyan küzdjük le a magányt?

Hogyan küzdjük le a magányt?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.12.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bárkinél előfordulhat, hogy egy rövid időre magányra vágyik, azonban ha hosszú távon fennmarad ez az állapot, és megszűnnek a társas interakciók, az érzelmi és fizikai problémák kialakulásához vezethet. Mit tehetünk a magány leküzdéséért?

Az alábbi tippek segíthetnek abban, hogy kitörjünk a magányosság érzéséből.

Szeressük önmagunkat!

Nehezebben kötődünk másokhoz, ha azt érezzük, hogy túlságosan különbözünk a többi embertől, és emiatt nem illünk közéjük.  A túlzott önkritikával teljesen magányossá tehetjük magunkat. Ismerjük fel, ha ilyen gondolatok miatt kerüljük a társaságot, és változtassunk rajta.

Legyünk kedvesek másokhoz

Sokat tehetünk a társas kapcsolatainkért, ha időt szakítunk arra, hogy segítünk másoknak. Nemcsak örömmel tölthet el minket ez a tevékenység, hanem akár egy nagyobb közösség részesei is lehetünk általa (pl. önkéntesség).

Tervezzünk előre!

Vannak az évnek olyan napjai, amelyek nehezebbek lehetnek számunkra. Érdemes ezekre az időszakokra előre tervezni (pl. filmnézés, utazás), ezzel elkerülhetjük, hogy még szomorúbbak, bánatosabbak legyünk. Ha van mit várni, akkor boldogabbak lehetünk még a nehezebb napokon is.

Fogadjunk örökbe!

Ha nincs házi kedvencünk, érdemes megfontolni az örökbefogadást, ugyanis nemcsak pozitívan hatnak az egészségünkre (pl. egyes kutatások szerint csökkenthetik a vérnyomást, a stresszt, stb), hanem a magányosság érzését is enyhítheti jelenlétük. Fontos azonban, hogy ne felejtsük el felmérni, hogy képesek leszünk-e ellátni a plusz feladatokat és vállalni vele járó költségeket. 

Használjuk tudatosan a közösségi médiát

A közösségi média segíthet a kapcsolatépítésben, de fontos észben tartani, hogy a túlzott internethasználat növelheti a magányosság kialakulását, és nem helyettesíti a személyes kapcsolódást. Időnként ellenőrizzük, hogy mennyi időt töltünk online, ezzel elkerülhetjük az internetfüggőség kialakulását.

Keressünk új hobbit

Még olyan hobbi is segíthet enyhíteni a magány érzésén, amit egyedül csinálunk. Ha találunk egy olyan tevékenységet, amit élvezünk, akkor jobban eltelik az idő, és nem arra koncentrálunk, hogy egyedül vagyunk. Keressünk olyan dolgokat, amelyek érdekelnek, és még az is előfordulhat, hogy közben barátokra találunk a közös érdeklődés miatt.

Mozogjunk rendszeresen

Táncoljunk, jógázzunk, sétáljunk vagy látogassunk el egy csoportos órára. Mindegy mit, de kezdjünk el rendszeresen mozogni, ugyanis a fizikai aktivitás enyhítheti a magányosságból fakadó stresszt, szorongást és depressziót. Ha nem vagyunk formában, kezdjük napi 5-10 perccel, és fokozatosan növeljük az időtartamot.

Forduljunk szakemberhez

Ha gyakran érezzük magunkat üresnek, magányosnak, és nem tudunk mit kezdeni ezekkel az érzésekkel, akkor ideje felkeresnünk egy szakembert. A terapeuta nemcsak segíthet átvészelni a nehezebb időszakokat, hanem olyan eszközöket adhat a kezünkbe, amivel könnyebben megbirkózhatunk a magányosság érzésével.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: 12 Ways to Beat Loneliness (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.04.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése...
Miért érzem magam szomorúnak karácsonykor?
A karácsony az ünnepi vidámság ideje, de valakinél éppen az ellenkezője valósul meg. A rövid távú lelki szorongást okozó karácsonyi depresszió sok embert megvisel az ünnepek alatt. Az ünnepi időszak...
A szülés utáni depresszió
A szülés utáni depresszió a major depressziós rendellenesség, más néven klinikai depresszió egyik altípusa, amely a szülés utáni időszakban jelentkezik, 9 nő közül csaknem egyet érint.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...