Miért érzem magam szomorúnak karácsonykor?

Miért érzem magam szomorúnak karácsonykor?

Miért érzem magam szomorúnak karácsonykor?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.12.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A karácsony az ünnepi vidámság ideje, de valakinél éppen az ellenkezője valósul meg. A rövid távú lelki szorongást okozó karácsonyi depresszió sok embert megvisel az ünnepek alatt. Az ünnepi időszak gyakran megnövekedett pénzügyi nyomással, szociális szorongással és magánnyal jár – mindezek olyan tényezők, amelyek magasabb szintű stresszhez és boldogtalansághoz vezethetnek.

Mit jelent a "karácsonyi blues"?

A National Alliance on Mental Illness (NAMI) meghatározása szerint a "karácsonyi blues" vagy ünnepi depresszió olyan átmeneti szorongás, amely az ünnepek körül jelentkezik a plusz stressz, az irreális elvárások vagy akár a rossz emlékek miatt.

A NAMI felmérése szerint – ahol 755 embert vizsgáltak - a karácsonyi depresszió nagyon gyakori jelenség. 

  • Az emberek 66%-a tapasztalt fokozott magányt.
  • 63%-uk túl nagy nyomást érzett az ünnepek közeledtével.
  • 57%-uknak irreális elvárásai voltak a karácsonyt és az ünnepeket illetően.
  • 55%-uk azon kapta magát, hogy boldogabb időkre emlékszik a múltban, mint a jelenben.
  • 50%-uk szomorú volt amiatt, hogy nem tud szeretteivel lenni.

A karácsonyi depresszió köztudottan jobban érinti azokat az embereket, akik szorongásban és depresszióban szenvednek. 

Miért érzem magam depressziósnak karácsonykor?

A zsúfolt ünnepi időbeosztás bárki számára megterhelő lehet, de az ünnepi depresszió tüneteit több dolog is okozhatja. Egyrészt az ünnepi időszak a legfontosabb családi időszak is. Az ünnepek ideje különösen nehéz lehet, ha nem töltheti szeretteivel.

Ha úgy érzi, hogy a karácsony nem felel meg az évszak népszerű elképzeléseinek, a vidámság és boldogság elvárása negatív gondolkodáshoz vagy kétségbeeséshez vezethet. Az időjárás, vagyis a rövidebb téli nappalok még fokozhatják is a karácsonyi szomorúságot. 

A mozgalmas ünnepek tele vannak váratlan stresszhelyzetekkel. Például az ajándékvásárlás szórakoztató lehet, de plusz pénzt is igényelhet. Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) szerint körülbelül minden ötödik felnőtt aggódik amiatt, hogy hogyan fizet az ünnepi ajándékokért.

Az ünnepekre való felkészülés szintén komoly stresszt jelenthet. A szülők nyomást érezhetnek, hogy teljesítsék gyermekeik elvárásait. Ha ünnepséget rendez, valószínűleg sok szempontot figyelembe kell vennie a tervezési folyamat során, hogy minden gördülékenyen menjen.

Ha a barátok és a család boldog karácsonyi fotókat posztolnak a közösség médiában, az irigységet kelthet, hogy másoknál minden tökéletesen megy. A fiatalabb felnőttek aggódhatnak, hogy az ünnepek alatt kevésbé ismert családtagokkal is érintkeznek. A szenvedélybetegek és családjuk pedig szoronghatnak a megnövekedett alkoholfogyasztás miatt.

Aki magányosan tölti az ünnepeket, szomorú lehet, ami negatív gondolkodáshoz vezethet, ez pedig nagymértékben elhomályosíthatja a karácsonyi időszakot. Akár túl sok ünnepi munkaidőről van szó, akár az anyagi nehézségek miatti utazási képtelenségről, nehéz lehet nem azokkal tölteni a karácsonyt, akiket szeret. Ez különösen igaz, ha tanúja családja ünnepének a közösségi médián keresztül.

A FOMO, vagyis a kihagyástól való félelem valós jelenség. Egy nemrégiben készült tanulmány kimutatta, hogy az emberek 70%-a tapasztalt már legalább egyszer FOMO-t.

Mit tehetünk ellene?

A karácsonyi depresszió mindenkire másképp hat. Van, akinél az étvágy, másoknál az alvási szokások változnak, és az örömtelenség érzése is eluralkodhat vagy a szokásosnál fáradtabbnak érezhetik magukat.

Szánjon időt a kikapcsolódásra és olyan tevékenységek végzésére, amelyeket élvez, legyen az zenehallgatás, olvasás, filmnézés vagy a barátokkal való időtöltés.

Ügyeljen arra, hogy aludjon eleget, és határozott korlátokat szabjon magának. Ezen kívül próbáljon meg kevesebb időt tölteni a közösségi médiában. 

A rendszeres testmozgás hangulatjavító. Az American Journal of Psychiatry tanulmánya szerint heti egy óra testmozgás jelentősen csökkentheti a depresszió kockázatát.

Sokszor az irreális elvárások is okozhatnak csalódást az ünnepek alatt. A negatív gondolkodást azonban a nézőpont megváltoztatásával ellensúlyozhatja.

Adjon ingyenes vagy nem sokba kerülő ajándékokat, hogy enyhítse a pénzzel kapcsolatos stresszt. Összpontosítson egy vagy két családtagra vagy barátra, hogy csökkentse a családi szorongást.

Akár önkéntesként is jelentkezhet a helyi jótékonysági szervezeteknél, hogy segítsen a rászorulóknak. 

Az étkezés és az alkoholfogyasztás befolyásolhatja a hangulatot, különösen az ünnepek alatt. A karácsonyi időszakban próbáljon mértékkel étkezni, illetve alkoholt fogyasztani.

Fontolja meg a D-vitaminban gazdag ételek fogyasztását, például a tofut és a lazacot, vagy vegyen be D-vitamin-kiegészítőt. Mivel télen kevesebb a napsütés, kevesebb a D-vitamin a szervezetben.

Ha a karácsonyi időszak túl nehéz, érdemes szakemberhez fordulni. Ha beszél egy terapeutával a stresszről vagy szomorúságáról, az segíthet megérteni a folyamatot, és megtalálni a módját, hogyan kezelje azt.

Mi van, ha karácsony utáni depresszióm van?

Míg a karácsonyi depresszió a szezonban, a karácsony után vagy a „karácsony utáni napon” fordul elő a karácsony utáni depresszió. A szorongás fokozódásának egy része a „vakáció utáni szindrómának” nevezett jelenségnek köszönhető, ahol az embereknek ismét ki kell alakítaniuk a megszokott rutint.

Az ünnepi blueshoz hasonlóan a tünetek között szerepelhet a stressz és a szorongás. A karácsonyi depresszióval ellentétben azonban az ünnepek után az üresség érzése jelentkezhet, amikor az érzelmek gyakran nagyon erőteljesek. Az is előfordulhat, hogy magányosnak és elveszettnek érzi magát, miután sok időt töltött családjával és barátaival.

Ilyenkor is fontos a tudatosságra és az öngondoskodásra való összpontosítás, valamint a terápia megfontolása is segíthet.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.12.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése...
A szülés utáni depresszió
A szülés utáni depresszió a major depressziós rendellenesség, más néven klinikai depresszió egyik altípusa, amely a szülés utáni időszakban jelentkezik, 9 nő közül csaknem egyet érint.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?