Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A demencia típusától függően különböző tünetekre lehetünk figyelmesek. Összeszedtük azokat az általános panaszokat, amelyek demencia fennállására utalhatnak.

Memóriazavar

Időnként teljesen normális, ha elfelejtünk valamit, ám ha gyakran előfordul, vagy később sem jut eszünkbe, mit szerettünk volna, az egy figyelmeztető tünet lehet, a feledékenység ugyanis a demencia egyik leggyakrabban előforduló panasza lehet.  A korai szakaszban alig-alig fordul elő, azonban az idő előrehaladtával egyre inkább megnehezítheti a mindennapjaikat a feledékenység.

Hangulatváltozások

A demenciában szenvedőkre jellemzőek lehetnek a hangulatingadozások, gyakran ingerlékenyek, gyanakvóak, szoronganak vagy zavartak. Amennyiben egyre jellemzőbbek ránk ezek a tünetek, érdemes gondolni a demencia lehetőségére is.  

A beszéddel és írással kapcsolatos zavarok

Előfordulhat, hogy időnként nehezen találjuk a szavakat a beszélgetéseinknél, de ha ez rendszeresen előfordul, akkor az a demencia jele lehet. A demens betegek sokszor nehezen tudják követni a beszélgetéseket, esetleg el is felejtik azt a témát, amiről éppen szó volt.

Problémák az egyszerű dolgok elvégzésében

A demens betegeknél gyakran előfordul az, hogy elfelejtik, hogyan csinálják azokat az egyszerű feladatokat, amiket korábban napi szinten elvégeztek (pl. bevásárlás, főzés, stb). Ha felismerjük ezeket a problémát okozó helyzeteket, érdemes felkeresni kezelőorvosunkat további kivizsgálás érdekében.

Időbeli és térbeli tájékozódási zavar

A demencia teljesen felboríthatja a tér és időérzékelést, ezért gyakori lehet az, hogy nem tudjuk megkülönböztetni az események időpontját (múlt és jövő összekeverése), esetleg sokat botladozunk, ügyetlenkedünk (pl. konyhában félreöntünk valami).

Figyeljünk a fent felsorolt tünetek megjelenésére, s ha úgy érezzük, fennállhat a demencia gyanúja, mielőbb forduljunk orvoshoz!

Forrás: Signs of Dementia (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.09.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi az a kardiogén demencia?
Míg a demenciát általában agyi betegségnek tekintik, egy tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegség növelheti a kognitív problémák kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint a klinikai vizsgálatok...
Alkoholos demencia
A krónikus alkoholfogyasztás memória- és viselkedésbeli változásokat okozhat, amelyeket gyakran alkoholos demenciának neveznek. Az alkoholos demenciának számos tényezője és típusa van, beleértve a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?