Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?

Hogyan ismerjük fel a demencia tüneteit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A demencia típusától függően különböző tünetekre lehetünk figyelmesek. Összeszedtük azokat az általános panaszokat, amelyek demencia fennállására utalhatnak.

Memóriazavar

Időnként teljesen normális, ha elfelejtünk valamit, ám ha gyakran előfordul, vagy később sem jut eszünkbe, mit szerettünk volna, az egy figyelmeztető tünet lehet, a feledékenység ugyanis a demencia egyik leggyakrabban előforduló panasza lehet.  A korai szakaszban alig-alig fordul elő, azonban az idő előrehaladtával egyre inkább megnehezítheti a mindennapjaikat a feledékenység.

Hangulatváltozások

A demenciában szenvedőkre jellemzőek lehetnek a hangulatingadozások, gyakran ingerlékenyek, gyanakvóak, szoronganak vagy zavartak. Amennyiben egyre jellemzőbbek ránk ezek a tünetek, érdemes gondolni a demencia lehetőségére is.  

A beszéddel és írással kapcsolatos zavarok

Előfordulhat, hogy időnként nehezen találjuk a szavakat a beszélgetéseinknél, de ha ez rendszeresen előfordul, akkor az a demencia jele lehet. A demens betegek sokszor nehezen tudják követni a beszélgetéseket, esetleg el is felejtik azt a témát, amiről éppen szó volt.

Problémák az egyszerű dolgok elvégzésében

A demens betegeknél gyakran előfordul az, hogy elfelejtik, hogyan csinálják azokat az egyszerű feladatokat, amiket korábban napi szinten elvégeztek (pl. bevásárlás, főzés, stb). Ha felismerjük ezeket a problémát okozó helyzeteket, érdemes felkeresni kezelőorvosunkat további kivizsgálás érdekében.

Időbeli és térbeli tájékozódási zavar

A demencia teljesen felboríthatja a tér és időérzékelést, ezért gyakori lehet az, hogy nem tudjuk megkülönböztetni az események időpontját (múlt és jövő összekeverése), esetleg sokat botladozunk, ügyetlenkedünk (pl. konyhában félreöntünk valami).

Figyeljünk a fent felsorolt tünetek megjelenésére, s ha úgy érezzük, fennállhat a demencia gyanúja, mielőbb forduljunk orvoshoz!

Forrás: https://www.webmd.com/alzheimers/signs-dementia

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?