Hogyan alakul ki a cukorbetegség az agyban?

Hogyan alakul ki a cukorbetegség az agyban?

Hogyan alakul ki a cukorbetegség az agyban?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.15.
Szerző: Well PR egészséges életmód
2021-es felmérések szerint, világszinten minden 10. ember cukorbeteg és 44 millióan küzdenek az Alzheimer-kórral, melyből a betegek felénél az inzulinszint valamiféle zavara állapítható meg. Hogyan kapcsolódik egymáshoz az Alzheimer és az inzulinrezisztencia?

Hogyan alakul ki a cukorbetegség az agyban?

A cukorban gazdag étrenden kívül más folyamatok is okozhatnak inzulinproblémákat az agyban. Ezek pontos fetérképezéséhez még további kutatásokra van szükség, ami azonban biztos, hogy még az Alzheimer kór kialakulása előtt, agyunkban először egy olyan állapot jön létre, amikor a vérben túl sok az inzulin (hiperinzulinémia); ez az állapot, tulajdonképpen az inzulinrezisztencia. Amikor inzulinrezisztenssé válunk, szervezetünk, jelen esetben agyunk, nem tudja megfelelően hasznosítani a glükózt. Ennek a csökkent glükózfelvevő képességnek hátterében egyes elméletek szerint agysejtelhalás állhat, ami korlátozza az agy információtovábbító képességét, így okoz idővel szellemi hanyatlást.

Az Alzheimer-kórban szenvedők agyában elsősorban bizonyos rost-szerű csomók okozzák ezt az elhalást. Ezek a csomók rendkívül nagy számban fordulnak elő a betegek agyában és egy tau nevű fehérjét tartalmaznak. Ez a fehérje felgyorsítja az agyi sejtek működését, azok halálát okozva. Így halnak el a betegek agysejtjei és így sérül agyuk információ-továbbító képessége.

Másik fontos tényező, ami agysejtelhalást okozhat, az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, a sejteken kívül megjelenő amiloid plakkok. Amikor az immunrendszer észleli az amiloid plakkokat, aktiválja az agy immunválaszát, ami igen sok ideig áll fenn, és egy olyan toxikus környezet alakul ki, amely szintén az idegsejtek pusztulásához vezet. De a béta-amiloid plakkok az agy inzulinreceptroaira is hatnak, és csökkentik az inzulinnal szembeni érzékenységét, ami idővel szintén inzulinrezisztenciához vezethet.

Jó vagy rossz hír? 

Az inzulinzavarok és az Alzheimer kór összefüggése egyszerre jó és rossz hír is egyben, hiszen, ha úgy vesszük, egy súlyos szövődménnyel több, amelytől az inzulinrezisztenciával küzdőknek, illetve a cukorbetegeknek tartania kell... De ha valóban egyfajta cukorbetegség az Alzheimer előszobája, akkor a legtöbb esetben a folyamat lelassítható, megállítható vagy talán vissza is fordítható, hiszen csak az agysejtek inzulinháztartását és vércukorszintjét kell helyreállítani, hogy a betegséget megszelídítsük.

Megelőzés és kezelés

A legjobb persze, amit tehetünk, mint mindig, a megelőzés. Ha nem is kizárólagosan okolható étrendünk az Alzheimer kialakulásáért, sokat javíthatunk esélyeinken, ha egy kiegyensúlyozott, rostban, vitaminokban, zöldségben, gyümölcsben gazdag étrendet tartunk, jellemzően sovány húsokkal kiegészítve, és rendszeresen mozgunk, hiszen a testmozgás is szabályozza vércukorszintünket.

A szűrővizsgálatok is nagyon fontosak! Egy kutatóorvos szerint, ha időben sikerülne felismerni a hiperinzulinémiát, csökkenthető lenne az Alzheimeres betegek száma, hiszen ebben a stádiumban még könnyen kezelhető a betegség. Ha pedig már kialakult a diabétesz vagy a demencia, orvosunkkal konzultálva a gyógyszeres kezelés mellett alakítsunk ki egy cukorbeteg étrendet, hogy ezzel is támogassuk a gyógyulást.

Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.12.15.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tévhitek az inzulinterápiáról
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?
Mik az inzulinterápia mellékhatásai?
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...