Szabad-e futni Baker-cisztával?

Szabad-e futni Baker-cisztával?

Szabad-e futni Baker-cisztával?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.19.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Számos tévhit kering a Baker ciszta kapcsán. Az alábbiakban Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza eloszlatja a problémával kapcsolatos kételyeinket.

Szabad-e futni Baker-cisztával?

Egyik legnagyobb tévhit, hogy a térd cisztával nem szabad futni. Van, amikor ez igaz, de erre nincs szabály (ciszta mérete, nem, kor stb.), viszont van egy nagyon jó teszt. És ez pedig a futás. El kell menni futni és figyelni a térdet futás során, utána és másnapján. Ha egyik alkalommal sem fokozódik a panasz, nem duzzad meg jobban, akkor bizony szabad futni. A testünk tudja a dolgát. ha veszélyben van, jelez és erre a legjobb példa a Baker-ciszta. Csak akkor jelentkezik, ha a térdünk veszélyben van. 

Valóban lehetnek lelki okai a Baker-ciszta kialakulásának?

Bár sokan lelki okot vélnek felfedezni a Baker-cisztában, a bizonyítékok hiányában ezt egyenlőre mellőzhetjük. Ha feszültek vagyunk és nagy lelki teher van rajtunk, előfordul, hogy az extra pszichés nyomás testi tünet formájában is megnyilvánulhat. Ezt nevezzük pszichoszomatikus fájdalomnak. A Baker-ciszta egy bizonyítottan mechanikus érintettség. Itt a mechanikai eltérést kell megkeresni.

Minden esetben fája Baker ciszta?

Nem a méret számít, hisz főként a térd körüli képletektől (szalag, izmok, ízületi tök) függ, hogy mennyire tolerálható. Van, akinek nagy a cisztája, mégsem okoz tünetet, mivel könnyedén elfér a térdhajlatban.

Miért nem kell kezelni, csak figyelni a Baker-cisztát?

A ciszta a térdben, azért alakul ki, mert a térdízületben van egy probléma. Egy nagyon “jól bevált” műtéti megoldás, a ciszta leszívása után, viszont az esetek kétharmadánál a ciszta sajnos visszatelítődik. És miért ne cselekedne ekképpen? Hisz a probléma nem szűnt meg. A sejtek továbbra is azt a parancsot kapják, hogy a térdízület veszélyben van, és további olajozásra van szükség és ők tovább termelik a hialuront és más folyadékot.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.02.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Influenza - tippek a gyorsabb gyógyuláshoz
Az influenza gyors leküzdésének legjobb módja a pihenés és a hidratáltság. Van azonban néhány további tanács, amely szintén segítségére lehet. Ha azonban pár nap alatt nem javulnak a tünetek, érdemes...
6 tipp, hogyan tartsa tisztán otthonát télen
A téli időszak több beltéri tevékenységgel és a szárazabb levegővel járhat. Hogyan tartsa távol a baktériumokat ebben az időszakban? Tippjeink segíthetnek.
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Férfi depresszió – Milyen jelei vannak?
A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai szerint a nők nagyobb arányban szenvednek depresszióban, mint a férfiak. Ennek oka lehet a társadalmi és biológiai tényezők keveredése...