Szabad-e futni Baker-cisztával?

Szabad-e futni Baker-cisztával?

Szabad-e futni Baker-cisztával?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.19.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Számos tévhit kering a Baker ciszta kapcsán. Az alábbiakban Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza eloszlatja a problémával kapcsolatos kételyeinket.

Szabad-e futni Baker-cisztával?

Egyik legnagyobb tévhit, hogy a térd cisztával nem szabad futni. Van, amikor ez igaz, de erre nincs szabály (ciszta mérete, nem, kor stb.), viszont van egy nagyon jó teszt. És ez pedig a futás. El kell menni futni és figyelni a térdet futás során, utána és másnapján. Ha egyik alkalommal sem fokozódik a panasz, nem duzzad meg jobban, akkor bizony szabad futni. A testünk tudja a dolgát. ha veszélyben van, jelez és erre a legjobb példa a Baker-ciszta. Csak akkor jelentkezik, ha a térdünk veszélyben van. 

Valóban lehetnek lelki okai a Baker-ciszta kialakulásának?

Bár sokan lelki okot vélnek felfedezni a Baker-cisztában, a bizonyítékok hiányában ezt egyenlőre mellőzhetjük. Ha feszültek vagyunk és nagy lelki teher van rajtunk, előfordul, hogy az extra pszichés nyomás testi tünet formájában is megnyilvánulhat. Ezt nevezzük pszichoszomatikus fájdalomnak. A Baker-ciszta egy bizonyítottan mechanikus érintettség. Itt a mechanikai eltérést kell megkeresni.

Minden esetben fája Baker ciszta?

Nem a méret számít, hisz főként a térd körüli képletektől (szalag, izmok, ízületi tök) függ, hogy mennyire tolerálható. Van, akinek nagy a cisztája, mégsem okoz tünetet, mivel könnyedén elfér a térdhajlatban.

Miért nem kell kezelni, csak figyelni a Baker-cisztát?

A ciszta a térdben, azért alakul ki, mert a térdízületben van egy probléma. Egy nagyon “jól bevált” műtéti megoldás, a ciszta leszívása után, viszont az esetek kétharmadánál a ciszta sajnos visszatelítődik. És miért ne cselekedne ekképpen? Hisz a probléma nem szűnt meg. A sejtek továbbra is azt a parancsot kapják, hogy a térdízület veszélyben van, és további olajozásra van szükség és ők tovább termelik a hialuront és más folyadékot.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.02.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hatnak a kapcsolatok az egészségünkre?
A Semmelweis Egyetem tudománynépszerűsítő online előadássorozatában dr. Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet igazgatója a legfrissebb szociológiai kutatások eredményeit bemutatva beszélt a bizalmas...
Honnan tudhatjuk, hogy májbetegségünk van?
Fertőzés, túlzott alkoholfogyasztás, különböző gyógyszerek, daganat; ezek csak a leggyakoribb kiváltó okok, amelyek májproblémát okozhatnak. Annak ellenére, hogy több mint százféle májbetegséget...
Hogyan terjednek a vírusok?
Áttörést hozhat a levegőben terjedő kórokozók és légúti fertőzések kezelésében egy friss kutatás. A koronavírus terjedését vizsgáló tanulmány nemcsak korábban nem ismert koronavírus-forrásokat...
Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?
Az endometriózissal küzdőknek a fájdalmas tünetek mellett az olyan fertőzések, mint a Lyme-kór, további nehézségeket okozhatnak. Milyen kapcsolatban állhat pontosan ez a két betegség?