Valóban az öregkor velejárója a fájdalom?

Valóban az öregkor velejárója a fájdalom?

Valóban az öregkor velejárója a fájdalom?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.02.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Több kultúrában is a fájdalmat gyakran az öregedési folyamat “természetes” részének tekintik, és sokan számítanak arra, hogy az életkor előrehaladtával a fájdalom növekedni fog. De vajon valóban így kell lennie?

Félelem és fájdalom körforgás

Valamilyen formában mindannyiunkat foglalkoztat az öregedés és az elmúlás egzisztenciális kérdése. Nap mind nap belenézünk a tükörbe, és felfedezünk eggyel több ősz hajszálat, ráncot, látjuk nagyszüleinket megöregedve és tudjuk, hogy ránk is ez vár. Kellemetlen szembesülni az idő múlásának tényével, de az ebből fakadó félelmek valahol reálisak. Idős korunkban ráncosak leszünk, görbébbek és gyengébbek. Ha akarjuk, ha nem, így lesz. Viszont attól rettegni, hogy az öregedés fájdalommal jár, vagy esetleg tolókocsiban fogjuk végezni, az egy irreális félelem.

Amikor valami pozitívban hiszünk, legyen az a gyógyulásunk vagy a jövőnkbe vetett hitünk, az agyunk fájdalomcsillapító rendszerei aktiválódnak, egy dopaminfröccsöt kapunk, ami fájdalomcsillaptást és elégedettséget eredményez. Ezt a folyamatot nevezzük placebo hatásnak.
A félelem, a katasztrofizáció és a hiedelmek olyan agyterületeket aktiválnak, amelyek lassítják a gyógyulást és fokozzák a fájdalomérzékelést.

“A félelem az üzemanyag, amely életben tartja a krónikus fájdalmat.” – mondja Alan Gordon pszichoterapeuta, a Los Angeles-i Pain Psychology Center alapítója.

Így rövidítik meg életünket a hiedelmek

A hiedelmek olyan tudományosan megalapozatlan tévhitek, amelyek beépültek a társadalomba és sokszor tényként kezeljük őket, még akkor is, ha kellő bizonyítékunk van az ellenkezőjéről. Egy tanulmány szerint a hetven év felettiek többsége azt hiszi, hogy idős korban fájdalomban élni természetes dolog.

Az öregedéssel és a fájdalommal kapcsolatos hiedelmek drámai következményekkel járhatnak. Egy longitudinális vizsgálatban azok, akiknek 50 éves korukban pozitív önképük volt az öregedésről, jobb egészségi állapotban voltak a két évtizedes követés során, és átlagosan hét és fél évvel tovább éltek, mint azok, akiknek 50 éves korukban negatív önképük volt.“Még ha nem is vagyunk tudatában, a társadalomból átvett, az öregedéssel kapcsolatos negatív hiedelmek éveket vághatnak le az életünkből” – állítja Becca Levy, Ph.D., a Yale Egyetem kutatója.

A fenti adatok elkeserítőek lehetnek, ugyanakkor megnyugtatásként is szolgálhatnak, hisz ha pozitívan gondolunk az öregedésre, nem dédelgetünk katasztrofizáló gondolatokat és hiedelmeket, akár hét és fél évvel is tovább élhetünk. Összefoglalva, ha előre félünk egy fájdalmas öregkortól, akkor nagy valószínűséggel részünk is lesz benne.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.03.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tények és tévhitek az időskori fájdalomról
Számos hiedelem van azzal kapcsolatban, hogy a kor előrehaladtával elkerülhetetlenül fájdalom jelentkezik, Olasz József a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza, manuálterapeutája lerántja a leplet az...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.