Fejfájás edzés közben

Fejfájás edzés közben

Fejfájás edzés közben

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.07.26.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Fejfájás általában a gyakori, megerőltető edzés közben vagy után jelentkezik, például futás, evezés, tenisz, úszás és súlyemelés. De mi okozhatja?

Az mozgás során jelentkező fejfájást két kategóriába sorolják: elsődleges és másodlagos fejfájás. 

Az elsődleges fejfájás, amely edzés közben lép fel, általában ártalmatlan, nem kapcsolódik semmilyen mögöttes problémához és gyakran megelőzhető. Általában pár perc múlva magától elmúlik.

A másodlagos fejfájást egy mögöttes, gyakran súlyos agyi probléma – például vérzés vagy daganat – vagy az agyon kívüli – például koszorúér-betegség – okozza. A másodlagos fejfájás sürgősségi orvosi ellátást igényelhet. Gyakran jár hányingerrel, hányással, kettős látással vagy eszméletvesztéssel. Sokszor pár napig is elhúzódhat.

Kockázati tényezők

Nagyobb lehet az edzés közben jelentkező fejfájás kockázata, ha:

  • Túl meleg időben végzi a mozgást.
  • Magasan végez megerőltető edzést, pl. hegymászás.
  • Személyes vagy családi kórtörténetében szerepel migrén.
  • Magas a vérnyomása.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha fejfájást tapasztal edzés közben vagy után, érdemes kivizsgáltatnia magát. Azonnal hívjon mentőt, ha a fejfájás hirtelen kezdődik, tapasztal szédülést, hányást, kettős látást vagy ha ez az első ilyen típusú fejfájása.

Megelőzés

Az edzés során jelentkező fejfájás gyakrabban fordul elő, ha meleg és párás az idő, vagy ha nagy magasságban edz, nem iszik elegendő folyadékot vagy kimerült. Ha hajlamos a fejfájásra, érdemes elkerülni az edzést ilyen körülmények között vagy az olyan sportokat, amelyek ezt megkövetelik.

Vannak, akik csak bizonyos tevékenységek végzése közben tapasztalnak fejfájást, így ezek elkerülésével megelőzhetik azt. A megerőltető edzés előtti bemelegítés szintén segíthet megelőzni a fejfájást.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.07.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?
Tapasztalt már valaha migrénes fejfájást? A tünetek gyakoriságától függően van különbség az epizodikus és krónikus migrén között. Melyek ezek és mit tehet ellene?
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.