Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?

Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?

Migrén vs. krónikus migrén: mi a különbség?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2024.02.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Tapasztalt már valaha migrénes fejfájást? A tünetek gyakoriságától függően van különbség az epizodikus és krónikus migrén között. Melyek ezek és mit tehet ellene?

Ha hetek vagy hónapok telnek el a migrénes rohamok között, akkor Önnél nagy valószínűséggel epizodikus migrén áll fenn. Ha már 3 hónapja vagy hosszabb ideje migrénes tüneteket tapasztal havonta legalább 15 napon, akkor krónikus migrénje lehet. 

Az epizodikus és krónikus migrén eltérő kezelést is igényelhet. Fontos, hogy beszéljen orvosával arról, hogy hány migrénes napja van havonta. Az, hogy milyen gyakran tapasztal migrénes fejfájást, hatással lehet életminőségére, a kezelésekre adott válaszreakciójára, mentális egészségére és még pénzügyi stabilitására is.

Az epizodikus migrén jellemzői

Orvosa epizodikus migrént diagnosztizálhat, ha:

  • legalább öt migrénes rohama volt már életében,
  • migrénes fejfájás esetén, amely havonta kevesebb mint 15 napon érinti Önt,
  • migrénes rohamok, amelyek általában 4-24 óráig tartanak.

Nincs egyetlen teszt a migrén kimutatására. A migrénes rohamok gyakran csak a fej egyik oldalán vagy egyoldalúan jelentkeznek. Vannak, akik lüktető érzésként írják le. A fájdalmat gyakran kíséri hányinger, hányás, fényérzékenység és hangérzékenység.

Az epizodikus migrén gyakori kiváltó okai többek között a stressz, a menstruáció és az időjárás változásai. Azonban előfordulhat, hogy migrént tapasztal a gyógyszerek mellékhatásaként, vagy bizonyos szembetegség esetén.

A krónikus migrén jellemzői

A krónikus migrénben szenvedők havonta több napon át tapasztalják a rohamokat, mint az epizodikus migrénben szenvedők. Orvosa krónikus migrént diagnosztizálhat Önnél, ha:

  • migrénes fejfájása van, amely 3 hónapon keresztül havonta 15 vagy több napon át tart,
  • ezek közül legalább 8 napon át további migrénes tünetek jelentkeznek,
  • rohamok, amelyek 24 óránál tovább tarthatnak.

A Current Pain and Headache Reportsban végzett 2012-es tanulmányban a kutatók azt találták, hogy a krónikus migrénes betegek rohamai átlagosan 65,1 óráig tartanak kezelés nélkül és 24,1 óráig kezeléssel. Összehasonlításképpen az epizodikus migrénben szenvedő betegeknél a rohamok átlagosan 38,8 órán át tartanak kezelés nélkül és 12,8 órán át kezeléssel.

Mennyire gyakori a két állapot?

Az epizodikus migrén gyakoribb, mint a krónikus migrén. Az American Migraine Foundation szerint az amerikaiak körülbelül 12 százaléka szenved migrénben. A Migraine Research Foundation hozzáteszi, hogy a migrén gyakorisága nagyobb a nőknél (18 százalék), mint a férfiaknál (6 százalék). Tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus migrén az amerikaiak 3-5 százalékát érinti.

Az előfordulás faji és etnikai hovatartozásonként is változhat, de ennek oka lehet a társadalmi-gazdasági tényezők, az egészségi egyenlőtlenségek és más olyan változók, amelyek befolyásolhatják a stresszt és a szorongást.

Úgy tűnik, hogy a 40 év körüli nőknél a legvalószínűbb a krónikus migrén. Ennek sokszor hormonális okai vannak. Körülbelül a nők 60 százalékának migrénes rohamai vannak a menstruációs ciklusa körül.

A krónikus migrén gyakoribb előfordulásához kapcsolódó egyéb tényezők:

  • elhízottság,
  • depresszió,
  • szorongás,
  • túlzott gyógyszerhasználat.

Hogyan kezelhető?

Az epizodikus migrén kezelésére orvosa a tünetek gyakoriságától és súlyosságától függően gyógyszeres kezelést is javasolhat. Egyes megelőző gyógyszerek segíthetnek abban, hogy az epizodikus migrénben szenvedőknek csökkenjen a rohamok gyakorisága. A migrénes rohamok megelőzésére irányuló kezelés csökkentheti a fejfájás súlyosságát is.

A krónikus migrén kezelése magában foglalja a gyógyszeres kezelést (akár vényköteles gyógyszereket is), amelyek megakadályozzák a migrénes rohamok előfordulását.

Az epizodikus migrén krónikussá válhat?

A legtöbb epizodikus migrénben szenvedő embernél nem alakul ki krónikus migrén. A Current Pain and Headache Reports egy 2012-es tanulmánya szerint az epizodikus migrénben szenvedők mindössze 2,5 százalékánál fejlődik krónikus migrénné. Gyakoribb, hogy megfelelő kezeléssel a krónikus migrén epizodikussá szelidül. 

A migrénes fejfájás nem csak fájdalmas, megzavarhatja a napi tevékenységeket is. A migrén a rokkantság harmadik leggyakoribb oka az 50 év alattiak körében, és ez a második leggyakoribb oka a kieső munkanapoknak.

Ha rendszeresen tapasztal fejfájást, vagy ha más migrénes tüneteket észlel, forduljon orvosához. Akkor is kérjen időpontot, ha már migrénes diagnózisa van, és észreveszi, hogy tünetei egyre súlyosabbak vagy gyakoribbak. Orvosa segíthet azonosítani a tünetek okát, illetve megtalálni az Ön számára legjobb kezelési lehetőségeket.

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2024.02.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fejfájás edzés közben
Fejfájás általában a gyakori, megerőltető edzés közben vagy után jelentkezik, például futás, evezés, tenisz, úszás és súlyemelés. De mi okozhatja?
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.