Milyen következményei lehetnek a kialvatlanságnak?

Milyen következményei lehetnek a kialvatlanságnak?

Milyen következményei lehetnek a kialvatlanságnak?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.12.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Ha itt az újév, itt vannak a fogadalmak. A legtöbb ember szeretné megragadni az alkalmat, hogy tiszta lappal kezdjen, és ha csak lehet, leszámoljon valamilyen rossz szokással. Ilyenkor fogadják meg sokan, hogy most bizony aztán tényleg lefogynak, meg azt is, hogy megpróbálnak egészségesebben élni. Többet mozogni, és bizony pihentetőbben aludni.

Miért fontos a pihenés?

A pihenés nem csak mentális jóllétünk, hanem egészségünk megőrzése szempontjából is nagyon fontos. Ha nem alszunk eleget, azaz nem pihenünk elég jól, nem elég, hogy fáradtabbak és ingerlékenyebbek is lehetünk, de nagyobb eséllyel is betegszünk meg. Legyen szó éppen csak téli nyavalyákról, vírusokról vagy komolyabb szervi problémákról.

Milyen következményei lehetnek, ha nem alszunk eleget?

„Több kutatás is igazolta az elmúlt évek során, hogy az alvásunk minősége komoly hatással van az immunrendszerünkre” – kezdi dr. Dombovári Magdolna, a SomnoCenter Alvászavar Központ szomnológusa. – „Egy vírusfertőzés által kiváltott immunválasz negatív befolyással lehet alvásunkra, ugyanakkor, ha rendszeresen részünk van a pihentető, jó alvás élményében, akkor immunrendszerünk erősebbé válik, ritkábban fordul elő, hogy megbetegszünk. A megfelelő minőségű alvás azért is fontos, hiszen ilyen történik például a sebek gyógyulása, a fertőzések leküzdése, és ilyenkor erősödik, vagy alakul ki az úgynevezett immunmemóriánk is.”

A szakértő szerint viszont a tartós alvásmegvonás, vagy éppen az alvászavarok, mint például a leggyakrabban előforduló alvási apnoe megzavarja a szervezetünk védekező képességét. Megnőhet az allergiás reakciók előfordulásának valószínűsége is, sőt, még a védőoltások sem működnek megfelelően, ha nem kielégítő a pihenésünk, ha nem alszunk elég jól.

„Nem véletlenül érezzük úgy egy-egy vírusfertőzés során, hogy folyamatosan aludni szeretnénk: a szervezetünk jelez, hogy pihentető, energiát felszabadító mélyalvásokra van szükségünk, ugyanakkor ilyenkor bukkanhatnak fel lázálmok, előfordulhat, hogy lerövidülnek az álomfázisaink, vagy éppen zaklatottan alszunk. Jelenleg nagyon intenzív kutatás zajlik az alvás és az immunrendszer kapcsolatáról, erről valószínűleg további információk is érkeznek majd hamarosan” – mondja dr. Dombovári Magdolna.

Milyen hosszú távú következményei lehetnek a kialvatlanságnak?

„Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a kialvatlanság számos súlyos egészségügyi probléma előszobája lehet” – folytatja dr. Dombovári Magdolna. –„Nagyobb lehet az elhízás, az inzulinrezisztencia, majd a cukorbetegség kockázata is, de ugyancsak nő a szív- és érrendszeri betegségek, egyes daganatok és az Alzheimer-kór rizikója is, ha tartósan nem képes kipihenni magát valaki. Nem beszélve arról, hogy a kialvatlanság szorongáshoz, depresszióhoz, illetve ehhez kapcsolódóan alkohol- és drogproblémákhoz is vezethet.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.01.12.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi a 4-7-8 légzéstechnika?
A 4-7-8 légzéstechnika segíthet abban, hogy megfelelően tudja kontrollálni légzését. Ez magában foglalja a belégzést 4 másodpercig, a lélegzet visszatartását 7 másodpercig, és a kilégzést 8...
Az alvásparalízis
Az évszázadok során az alvási bénulás tüneteit sokféleképpen leírták, és gyakran egy "gonosz" jelenlétnek tulajdonították. A történelem során szinte minden kultúrában voltak történetek lidérces...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?