Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.16.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

Csak indokolt esetben szedjünk gyógyszereket!

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofén), a protonpumpa-gátlók és az antibiotikumok (pl. penicillin, szulfonamidok, cefalosporinok) túlzásba vitt használata – túl gyakran vagy egyszerre túl sokat – károsíthatják a vese működését, ezért kizárólag indokolt esetben és orvosi javallatra használjuk őket.

Figyeljünk az étrend-kiegészítők használatára!

Nem minden étrend-kiegészítőt vetik alá szigorú ellenőrzési szabályoknak, ezért érdemes óvatosnak lenni, milyen szereket használunk. Egyes típusok akár károsak is lehetnek vagy befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását, ezért minden esetben egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt étrend-kiegészítőket kezdenénk el szedni. AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetünk.

Táplálkozzunk egészségesen!

A vesék minden megevett és megivott dolgot feldolgoznak, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a helyes táplálkozásra. A túl zsíros, sós, cukros ételek és italok idővel magas vérnyomást, elhízást és cukorbetegséget okozhatnak, amelyek megnehezítik a vese normál működését.

Figyeljünk a sófogyasztásunkra!

A túlzott sófogyasztás megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, amely a vesebetegség egyik tipikus kiváltó oka, ezért érdemes odafigyelni a napi só bevitelünkre.

Igyunk elegendő folyadékot!

A megfelelő mennyiségű és minőségű vízfogyasztás elengedhetetlen a vesék egészséges működéséhez, annak hiánya vesekövességhez, illetve fertőzések kialakulásához vezethet.

Mozogjunk rendszeresen!

Az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan a rendszeres mozgás is segít az olyan betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) kialakulásának megelőzésében, amelyek hosszú távon vesekárosodáshoz vezethetnek. Fontos azonban kiemelni, hogy minden esetben fokozatosan terheljük magunkat, ugyanis a túl sok mozgás is károsíthatja a vesét.  

Járjunk rendszeresen szűrésekre!

Amennyiben nekünk vagy közeli hozzátartozónknak szívbetegségünk, magas vérnyomásunk, cukorbetegségünk van, érdemes elmenni szűrővizsgálatra, ahol ellenőrzik a vese állapotát. Minél korábban diagnosztizálják a vesebetegséget, annál hatékonyabban kezelhető.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

A rendszeres alkoholfogyasztás kiszáradást okozhat, ami meggátolja a vesék normál működését, mértéktelen fogyasztása pedig hirtelen okozhat vesekárosodást, ezért legyünk óvatosak – akkor is, ha nincs veseproblémánk -, hogy mikor mennyi alkoholt fogyasztunk.

Szokjunk le a dohányzásról!

A dohányzás növeli a daganatok kialakulásának kockázatát, emellett lassítja a keringést, ami szintén hatással lehet a vesék működésére, ezért (is) érdemes inkább leszoknunk róla.

Kezeljük a meglévő betegségeinket!

Amennyiben már kialakult betegségünk van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), nagyon fontos, hogy figyeljünk annak megfelelő kezelésére, ezzel ugyanis csökkenthető a vesebetegség kialakulásának esélye.

Írta: S.J, újságíró, Forrás: Ways to Keep Your Kidneys Healthy (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.16.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?
Az orrvérzés kellemetlen lehet, de a legtöbb esetben könnyű megállítani, és csak ritkán jelez nagyobb problémát. Hogyan lehet azonnal elállítani biztonságosan?
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
A meddőség jelei nőknél
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy...