Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetünk a vese egészségének megőrzéséért?

Csak indokolt esetben szedjünk gyógyszereket!

A nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (pl. ibuprofén) és az antibiotikumok túlzásba vitt használata – túl gyakran vagy egyszerre túl sokat – károsíthatják a vese működését, ezért kizárólag orvosi javallatra használjuk őket.

Figyeljünk az étrend-kiegészítők használatára!

Nem minden étrend-kiegészítőt vetik alá szigorú ellenőrzési szabályoknak, ezért érdemes óvatosnak lenni, milyen szereket használunk. Egyes típusok akár károsak is lehetnek vagy befolyásolhatják bizonyos gyógyszerek hatását, ezért minden esetben egyeztessünk orvosunkkal, mielőtt étrend-kiegészítőket kezdenénk el szedni. AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetünk.

Táplálkozzunk egészségesen!

A vesék minden megevett és megivott dolgot feldolgoznak, ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk a helyes táplálkozásra. A túl zsíros, sós, cukros ételek és italok idővel magas vérnyomást, elhízást és cukorbetegséget okozhatnak, amelyek megnehezítik a vese normál működését.

Figyeljünk a sófogyasztásunkra!

A túlzott sófogyasztás megnöveli a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, amely a vesebetegség egyik tipikus kiváltó oka, ezért érdemes odafigyelni a napi só bevitelünkre.

Igyunk elegendő folyadékot!

A megfelelő mennyiségű és minőségű vízfogyasztás elengedhetetlen a vesék egészséges működéséhez, annak hiánya vesekövességhez, illetve fertőzések kialakulásához vezethet.

Mozogjunk rendszeresen!

Az egészséges táplálkozáshoz hasonlóan a rendszeres mozgás is segít az olyan betegségek (pl. cukorbetegség, magas vérnyomás) kialakulásának megelőzésében, amelyek hosszú távon vesekárosodáshoz vezethetnek. Fontos azonban kiemelni, hogy minden esetben fokozatosan terheljük magunkat, ugyanis a túl sok mozgás is károsíthatja a vesét.  

Járjunk rendszeresen szűrésekre!

Amennyiben nekünk vagy közeli hozzátartozónknak szívbetegségünk, magas vérnyomásunk, cukorbetegségünk van, érdemes elmenni szűrővizsgálatra, ahol ellenőrzik a vese állapotát. Minél korábban diagnosztizálják a vesebetegséget, annál hatékonyabban kezelhető.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

A rendszeres alkoholfogyasztás kiszáradást okozhat, ami meggátolja a vesék normál működését, mértéktelen fogyasztása pedig hirtelen okozhat vesekárosodást, ezért legyünk óvatosak – akkor is, ha nincs veseproblémánk -, hogy mikor mennyi alkoholt fogyasztunk.

Szokjunk le a dohányzásról!

A dohányzás növeli a daganatok kialakulásának kockázatát, emellett lassítja a keringést, ami szintén hatással lehet a vesék működésére, ezért (is) érdemes inkább leszoknunk róla.

Kezeljük a meglévő betegségeinket!

Amennyiben már kialakult betegségünk van (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség), nagyon fontos, hogy figyeljünk annak megfelelő kezelésére, ezzel ugyanis csökkenthető a vesebetegség kialakulásának esélye.

Forrás: Ways to Keep Your Kidneys Healthy (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Melyek a leggyakoribb idegrendszeri tünetek?
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Tudtad, hogy szívünknek saját agya van?
Szívünk testünk hormonháztartásában is fontos szerepet játszik. Több mint 40 000 idegsejtből áll, melyek egy saját idegrendszert alkotnak.
Hogyan hat az érzelmi állapotunk a szívünk egészségére?
Érzelmeink és gondolataink hatással vannak szívünkre, és rajta keresztül megváltoztatják vérnyomásunkat és szívritmusunkat, de vajon mi ennek a magyarázata?
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.