5+1 kérdés, amelyeket kötelező feltenni szemvizsgálaton

5+1 kérdés, amelyeket kötelező feltenni szemvizsgálaton

5+1 kérdés, amelyeket kötelező feltenni szemvizsgálaton

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.09.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Mint a legtöbb szűrővizsgálat esetén, úgy szemészeti vizsgálatra is ajánlott 40 éves kor alatt kétévente, míg 40 éves kor felett évente elmenni. Ezekre a vizsgálatokra pedig érdemes felkészülten érkezni.

Ha lefoglaltuk a szemvizsgálat időpontját, vessük papírra, vagy írjuk be a telefonunkba az alábbi kérdéseket, és nyugodtan tegyük fel azokat a szemorvosnak:

Mit jelentenek az eredményeim?

A diagnózis és a kezelési javaslat ismertetése közben gyakran megesik, hogy elveszünk az információk között, és amikor távozunk, akkor csak információfoszlányokat viszünk magunkkal. Távozás előtt fussuk át a leletet, és ha szükséges, kérjük meg a szemorvost, hogy magyarázza el újból a számunkra érthetetlen részeket, akár többször is térjünk vissza az eredmények értékelésére. Úgy lépjünk ki a rendelőből, hogy minden információ tiszta és érthető számunkra.

Milyen új jelekre, tünetekre kell figyelnem?

A diagnózis ismeretében arra is kérdezzünk rá, hogy a szemprobléma milyen további tüneteket okozhat és mi a teendő, ha ezek fellépnek. Ha tájékozottak vagyunk, észlelhetjük azokat az állapotromlásra utaló apró jeleket, amelyeknek egyébként nem tulajdonítanánk jelentőséget. Néhány esetben azonnali beavatkozás is szükségessé válhat, ezért nem érdemes az újabb orvosi konzultációt halogatni.

Milyen lehetőségeim vannak a látásom javítására?

Akár évek óta olyan szemüveget viselünk, ami bevált, akár jól bírja a szemünk a kontaktlencsét, érdemes megkérdezni, hogy esetünkben van-e más lehetőség a látáskorrekcióra. Egy látásjavító szemlencse műtét vagy lézeres szemműtét ugyan nagyobb kiadást jelent, de érdemes tisztában lenni a lehetőségeinkkel, hisz ezek a megoldások megfizethetetlen kényelmet is hozhatnak a mindennapokba.

Mit tehetek a látásom védelméért?

Kérdezzük meg az orvost, hogy milyen lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy a szemünk a lehető legegészségesebb maradjon és a látásunk ne romoljon. Előfordulhat, hogy a szakember olyan életmódbeli, táplálkozási, szemápolási tippeket tud javasolni, amelyekről eddig még nem hallottunk. Ezek többsége sok esetben nem igényel nagyobb anyagi ráfordítást, viszont hozzájárul az egészséges életmódhoz.

Mikorra ütemezzem a következő szemvizsgálatot?

A szemészeti szűrővizsgálat gyakorisága a szem egészségi állapotától és az életkorunktól függ. Ezért a vizsgálat végén feltétlenül beszéljük meg az orvossal, hogy mikorra időzítsük a következő ellenőrzést. Azonban, ha belgyógyászati betegség (pl. magas vérnyomás betegség, cukorbetegség, stb.) miatt gyógyszeres kezelés alatt állunk, akkor mindenképpen javasolt évente egy kontroll vizsgálat.

 +1 Mire számíthatok a vizsgálat során?

Ezt a kérdést nem is az orvosnak érdemes feltenni, hanem még a vizsgálati időpont lefoglalásakor e-mailben vagy telefonon. Gyakran azért tartunk egy vizsgálattól, mert félünk, hogy az esetleg kellemetlenséggel, fájdalommal jár. Kérjük meg az ügyintézőt az időpont foglalásakor, hogy ismertesse a vizsgálat pontos menetét. Érdeklődjünk a lehetséges egészségügyi kockázatokról és mellékhatásokról, valamint arról, hogy kell-e valamivel készülnünk a vizsgálatra (pl. lesz-e pupillatágítás, vezethetünk-e autót a vizsgálatot követően, mennyi ideig kell a szemészeten tartózkodnunk stb.)

Forrás: Budai Szemészeti Központ

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?