Mit étkezzen a pajzsmirigybeteg?
Mit étkezzen a pajzsmirigybeteg?
Milyen tünetei lehetnek a pajzsmirigy alulműködésnek?
A pajzsmirigy a nyak elülső részén elhelyezkedő apró, pillangóalakú szerv, melynek hormontermelése szinte az egész szervezet működésére hatást gyakorol. Amennyiben a kelleténél kevesebb hormont termel (T3, T4), úgy az anyagcsere lelassul, mely olyan tünetekben nyilvánul meg, mint az elhízás, fáradtság, depresszió, hajhullás, csökkent hidegtűrés, meddőség, menstruációs zavarok, alacsony pulzus, székrekedés. Sokszor azonban különösebb panaszok nélkül van jelen - ilyenkor véletlenszerűen szokott fény derülni a problémára. A pajzsmirigy alulműködés egyik gyakori oka lehet a jódhiány.
Befolyásolja-e a táplálkozás a pajzsmirigy működését?
Bár a táplálkozás önmagában nem okoz pajzsmirigy alulműködést, ám ha már valakinél diagnosztizálták a betegséget, úgy nem árt néhány dologra odafigyelni, ugyanis vannak olyan nyomelemek, ételek, melyek fogyasztását csökkenteni kell (illetve fordítva, érdemes fogyasztani, pluszban bevinni).
Bár a megfelelően összeállított étrend önmagában nem gyógyítja az alulműködést, viszont nagyban hozzájárul a normál értékek eléréséhez. Ehhez az alábbi tényezőket kell szem előtt tartania:
- Bizonyos ásványianyagokat tartalmazó ételek - például a jód, a szelén és a cink - segíthetik a pajzsmirigy megfelelő működését
- Vannak ételek - például goitrogének és szója -, melyek zavarják a pajzsmirigy normál működését
- Ha pajzsmirigy gyógyszert szedünk, ügyeljünk arra, hogy üres gyomorra vegyük be, és az alkalmazás után várjunk fél-1 órát a kávé fogyasztásával, valamint ~1 órát, míg egyéb gyógyszert/táplálékkiegészítőt veszünk be.
Milyen ásványi anyagok, nyomelemek a legfontosabbak?
- Jód: sajt, tej, tojás, tengeri halak, jódozott só, alga (fontos, hogy pajzsmirigy gyulladás, autoimmun pajzsmirigyzavar és pajzsmirigy túlműködés esetén a plusz jódbevitel kerülendő!).
- Szelén: tonhal, marhahús, pulyka, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk, tojás, csirke, garnélarák.
- Cink: tökmag, tengeri herkentyűk, marha, csirke, bárány, joghurt, hüvelyesek, tojás.
Mikkel vigyázzunk?
- Szója: a szója befolyásolja a T4 hasznosulását és előállítását, így nagymértékű fogyasztása kerülendő. Szóját tartalmaz pl. a tofu, a szójatej, a szója szószok, edamame bab, szója miso.
- Goitrogén ételek: a goitrogén anyagok ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos fokon gátolják, pajzsmirigy jód felvételét, mivel befolyásolják a TPO tevékenységét. Ilyen ételek főleg a keresztes virágúak, pl. a karfiol, káposzta, kínai kel, spenót, brokkoli, repce. Amennyiben ezeket fogyasztani szeretné, főzze vagy párolja meg, ugyanis ekkor a goitrogén tartalma csökken- mondja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
- Glutén: bár megoszlanak a vélemények arról, érdemes-e gluténmentes étrendet követniük a betegeknek, több tanulmány szerint is az autoimmun pajzsmirigy rendellenességben szenvedőnél gyakori a cöliákia, így ebben az esetben érdemes lehet Hashimoto esetén a glutént kiiktatni az étrendből. Hogy miképp függ össze a két állapot, egyelőre nem tudni, ám a szakemberek úgy gondolják, hogy az ok az ún. TGase II elleni antitestekben keresendő, amik a gluténérzékenység esetén nagyobb mennyiségben vannak jelen.