Mi a teendő bokaszalag szakadás esetén?

Mi a teendő bokaszalag szakadás esetén?

Mi a teendő bokaszalag szakadás esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.05.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Bokaficam esetén az gondolatunk az lehet, hogy szükséges valamilyen képalkotó vizsgálat és rögzítéssel, pihentetéssel elmúlhat a panasz. Ez azonban egy idejét múlt szemlélet. Mit tegyünk helyette?

Sokkal hatékonyabb és gyorsabb lesz a felépülésünk, ha minél előbb elkezdjük mozgatni, használni a bokánkat. A kutatások alapján már azt is tudjuk, hogy a gyógyulás mértéke független attól, hogy történt-e szalagsérülés, vagy sem.

Kificamodott boka

A szalagrendszerünk és kötőszövetes rendszerünk képes magától meggyógyulni, a fokozatos terheléssel pedig elkerülhetjük a szöveti letapadásokat, izmok gyengülését.

Nem számít, van-e szalagsérülés

Egy kutatás során 25 alany bokáját vizsgálták MRI segítségével. Mindannyiuknak két és fél éve történt bokasérülése. A képalkotó alapján kiderült, csupán 7 alanynál volt tényleges szalagsérülés, 14 résztvevőnél a retinaculum elváltozását látták, a többi 4 alanynál nem volt elváltozás a vizsgált területen. A retinaculum kezelése után nem volt szignifikáns különbség a legtöbb paraméterben a két csoport között, tehát hasonlóan csökkent a fájdalom, javult a mozgásterjedelem, nőtt a terhelhetőség mindkét csoportban.

A kutatás alapján elmondhatjuk, hatékonyan enyhíti a tüneteket a fascia kezelése bokasérülés után akár szalag probléma van, akár retinaculum sérülés. Nem volt jelentős különbség a két csoport között, tehát a gyógyulás és kezelés szempontjából szinte mindegy hogy van-e szalagsérülés. 

A bokaficam kezelése után több idő elteltével is megvizsgálták a résztvevőket. Miután a páciensek elkezdtek ismét többet mozogni, sportolni, tovább javultak az eredmények, a mozgáshoz való visszatérés növelte a terápia hatékonyságát. 

Bokaficam otthoni kezelése

Nézzük mit tehetünk magunkért, hogy a lehető leggyorsabban felépüljünk. Az első napokban a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, sőt annál inkább kövessük a PEACE szabályt! 

  • Protect (Védd)
  • Elevate (polcold föl)
  • Avoid anti-inflammatory modalities (kerüld a gyulladáscsökkentőket)
  • Compress (használj kompressziót)
  • Educate (tanuld meg újra használni)

A sérülés utáni napokban elkezdhetünk tehermentesített helyzetben óvatos mozgásokat végezni a bokával, hogy minél inkább serkentsük a vérkeringést, elkerüljük a szövetek merevségét és az izomzat gyengülését. A teljes gyógyuláshoz érdemes mozgásterapeuta segítséget igénybe venni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.04.05.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.