Mi okozhat szőrhullást kedvenceinknél?

Mi okozhat szőrhullást kedvenceinknél?

Mi okozhat szőrhullást kedvenceinknél?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.27.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A kutyák egyik leggyakoribb és legszembetűnőbb egészségügyi problémája a bőr és szőrzet elváltozás, ami legtöbbször szőrhullás, bőrviszketés, szőrzet fényességének és minőségének elváltozásaként jelenik meg. Mi okozhatja ezeket a tüneteket és mit tehetünk ilyenkor?

Milyen betegségek okozhatnak bőr, illetve szőrproblémákat?

Táplálékallergia

Táplálékallergiáról beszélünk, ha egy táplálékban jelenlévő összetevőre allergiás reakció (pl. viszketés, bőrtünet, emésztőrendszeri problémák) lép fel kedvencünknél. Bármelyik kutyafajtánál, bármelyik időszakban előfordulhat, jellemzően egy éves kor alatt alakul ki a betegség. Leggyakrabban az alábbi szárazeledel komponensek okozhatnak allergiát: sertés, marha, csirke és egyéb húsok, tejszármazékok, gabonafélék, szója. Legyünk figyelmesek, bőrtünetek és/vagy egyéb panaszok fennállása esetén, figyeljük a kedvencünk étkezés utáni reakcióit (pl. vakarózás), majd tájékoztassuk erről az állatorvost!

Atópia

A táplálékallergiához hasonlóan az atópia is egy (belélegzett vagy kontakt) allergénekkel szembeni túlérzékenység miatt alakulhat ki. Atópia fennállása esetén legtöbbször a lábvégek harapdálására, nyalogatására lehetünk figyelmesek.

Gombás fertőzések

Elsősorban kölyök és idős (legyengült szervezet esetén) kutyákra jellemző a bőr gombás fertőzéseinek megjelenése, amelyre kör alakú szőrhullás, szőrtüszőgyulladás, hívhatja fel a figyelmet.

Parazitafertőzés

Az egyik leggyakoribb bőrproblémát a külső élősködők (pl. kullancs, bolha, rüh) okozzák, amelyeket jellegzetes tüneteiről lehet felismerni. Melyek ezek?

  • Bolha: az állat vakaródzik, harapdálja a szőrét, súlyosabb esetben szőrhullás és bőrgyulladás figyelhető meg jellemzően az állat hátán, combján.
  • Atka: Jellemzően a lábvégeken, mellkason és fejen észlelhetünk bőrelváltozásokat.
  • Rüh: A füleken, könyöktájékon majd később testszerte jelentkezhetnek a rühesség tünetei. A bőrön apróbb göböket figyelhetünk meg, és a bőr megvastagodása lehet jellemző.

Mit tegyünk, ha elváltozást észlelünk kisállatunkon?

Bármilyen bőr vagy szőrprobléma esetén, keressük fel az állatorvost, aki egy alapos kivizsgálással felderíti a probléma okát, és ennek függvényében kezdi el a terápiát.

Fontos! Bizonyos bőrbetegségek átterjedhetnek az emberre is, ezért nagoyn fontos azok időben történő felismerése.

Mire számíthatunk az orvosnál?

  • Az állatorvos először az élősködők által okozott tüneteket fogja megvizsgálni.
  • Amennyiben a panaszok hátterében egyébbetegségek állnak (pl. fertőző, allergiás, hormonális elváltozások), további kivizsgálások lesznek szükségesek a probléma okának felderítésére.
  • A megfelelő diagnózis felállítása után, a kiváltó ok függvényében az állatorvos kiválasztja a kedvencünk számára leginkább megfelelő terápiát.
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Mennyire megbízhatóak az egyes fogamzásgátlási módszerek?
Számos egészségügyi oka lehet annak, ha egy nő a hormonmentes védekezést választja. Jó tudni tehát, melyik módszer mennyire hatékony - dr. Hintalan Albert, az Oxygen Nőgyógyászat szakorvosa az ún....
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...